Opinii: La ce sa ne asteptam in perspectiva alegerilor?

Duminica, 08 Noiembrie 2009, ora 10:28
2335 citiri
Opinii: La ce sa ne asteptam in perspectiva alegerilor?
Foto: Foss.amrita.ac.in

O guvernare coerenta pentru Romania ar rezulta in cazul tandemului presedinte-premier din acelasi partid. Guvernarile Iliescu-Vacaroiu, Iliescu-Nastase au fost "linistite", fara tensiuni si scandaluri permanente. Guvernarea Basescu-Tariceanu a fost un dezastru.

Guvernarea Basescu-Boc, doar de 9 luni, s-a remarcat, in plus, prin promovarea a trei importante legi de reformare a statului.

Clasa politica romaneasca nu-i pregatita pentru coabitari de tipul celor din Franta.

Nu discut eficienta in planul progresului economic, al modernizarii institutiilor statului, al nivelului de fraudare a bugetului de stat si a procesului de privatizare.

Varianta 1. D-l Crin Antonescu castiga alegerile prezidentiale

Este exclus sa poata nominaliza un premier de la PNL, din cel putin trei motive: reprezentare sub 20% in Parlament, nicio sansa ca vreun partid mare, din cele doua, sa accepte sa nu dea premierul in cazul unei coalitii, esecul guvernarii Tariceanu este prea proaspat pentru a se putea repeta. De altfel, cu exceptia d-lui Tariceanu, nu exista vreun liberal cu pretentii serioase la functia de premier.

Iar varianta Iohannis, buna pentru campanie si pacalirea presedintelui Basescu, devine, dupa alegeri, o gluma proasta, pentru ca nu ar fi acceptata si de un alt partid mare. Nici macar asocierea cu UDMR nu ar fi suficienta pentru o majoritate stabila. Exista posibilitatea ca d-l Crin Antonescu sa provoace alegeri anticipate, dupa scenariul pe care astazi il imputa d-lui Basescu, pentru a incerca sa imbunatateasca reprezentarea parlamentara a PNL.

Varianta presedinte Antonescu cu premier si guvern majoritar de la PD-L, cu sutinerea PNL, ar putea functiona daca cele doua partide ar trece peste ura reciproca acumulata in ultimii 5 ani. Slaba speranta. Cu o singura exceptie, cea analizata mai jos.

Iar un guvern cu premier si majoritar PSD ar fi si mai putin acceptabil pentru d-l Antonescu, avand in vedere diferenta de viziune si abordare politica si economica.

Ipoteza racolarii de parlamentari de la alte partide este putin probabila, se constata mai degraba tendinta centrifuga a parlamentarilor PNL.

D-l Antonescu pare un om funciarmente cinstit. Doar ca lipsit de armele necesare supravietuirii in jungla politica damboviteana. Ca atare, cu o expresie populara, ar fi mancat cu fulgi cu tot.

Varianta 2. D-l Mircea Geoana castiga alegerile prezidentiale

Caregoric va numi un premier de la PSD. D-l Iohannis va fi doar o amintire de campanie. Cu sau fara majoritate, cu UDMR dispus sa sara in barca castigatorului pentru a accede la guvernare.

Cu PNL si PD-L in opozitie, gata sa sara la gatul d-lui Geoana cu orice ocazie, avem iarasi o situatie de blocaj. O coalitie cu PD-L sau PNL, dar cu premier de la PSD, este exclusa, avand in vedere rolul decisiv al tandemului presedinte-premier, care poate schimba ministri, poate impune decizii in guvern, premierul avand ultimul cuvant. Ori nu vad PNL si cu atat mai putin PD-L asezandu-se la remorca PSD, fara a-si pierde definitiv alegatorii.

Esecul recentului concubinaj PDL-PSD este mai mult decat edificator.

Cum ar arata un guvern PSD? Premier Adrian Nastase, Ecaterina Andronescu, Ilie Sarbu, Marian Sarbu, Cristi Diaconescu, Dan Nica au portofolii asigurate, Victor Ponta la justitie. Cu Ministerul Finantelor ar fi o problema, Mihai Tanasescu a plecat din PSD trantind usa. D-nii Hrebenciuc, Marian Oprisan, Liviu Dragnea, Radu Mazare, Gheorghe Nechita, poate chiar Marian Vanghelie, vor emite indreptatite pretentii la locuri in cabinetul PSD. Si iata guvernul PSD gata facut. Poate chiar fratii Negoita, care au sponsorizat la greu PSD si acum isi cer tainul. Macar pe la ANAF, ca tot datoreaza statului zeci de milioane de euro. Ministrii din partidul secund ar juca un rol decorativ, asa cum s-a intamplat, mai mult sau mai putin, cu ministrii PSD din guvernul Boc.

D-l Geoana va avea cu atat mai mult tentatia de a provoca alegeri anticipate, in speranta imbunatatirii reprezentarii parlamentare, pentru ca PSD sa guverneze de unul singur, eventual doar cu UDMR. Ar putea functiona, alternativ, mecanismul racolarii de parlamentari de la alte partide, momiti cu functii in administratia centrala si cea locala.

Varianta 3. D-l Traian Basescu castiga alegerile prezidentiale

Va numi un premier de la PD-L. Vasile Blaga, Emil Boc, Monica Macovei sunt potentiali premieri. Ministrii sunt cam aceiasi din guvernul Croitoru. Poate cu alti tehnocrati si eliminarea ministerului culturii. Cu UDMR, independenti si minoritati ar putea realiza majoritatea. Plus racolari de la alte partide. Daca nu, ramane si in acest caz varianta alegerilor anticipate.

Problema in suspensie este sustinerea PNL. Este posibil ca dupa pierderea alegerilor de catre Crin Antonescu, tabara pragmatica din PNL sa accepte functii intr-un guvern PDL, avand in vedere anuntul facut de Traian Basescu, de promisiunea scaderii cotei unice, de compatibilitatea programelor economice. Resentimentele acumulate vor face greu de inghitit aceasta noua colaborare. Dar o noua perioada de opozitie sterila, in care eventualele succese in modernizarea tarii sa fie contabilizate doar de PDL, nu poate fi obiectivul pragmatic al PNL. Dimpotriva, un succes economic, iesirea din criza, cresterea nivelului de trai contabilizate si de PNL, ar fi colacul de salvare care l-ar indeparta de soarta PNTCD.

Turul 2: Traian Basescu si Mircea Geoana

Lupta va fi feroce. Este posibil ca d-l Antonescu sa-si indemne alegatorii sa voteze cu Mircea Geoana. Doar ca nu se stie daca-l vor asculta, fiind vorba de oameni cu convingeri de dreapta. Rezultatul pare deschis oricarei variante. Depinde, in mare masura, de infruntarea directa, televizata, dintre cei doi candidati. Mai depinde si de Proiectul pentru Romania avansat de fiecare candidat.

Daca Mircea Geoana cade in capacana promisiunilor desantate, fara acoperire in resurse, s-a ars. Politica "pomana contra voturi" nu cred ca mai functioneaza. Romanii au asteptat 20 de ani pomana d-lui Iliescu, de li s-a uscat gura. Acum s-au cam imunizat la astfel de cantece de sirena. Proiectul previzibil, de modernizare a tarii, avansat inca de acum de d-l Traian Basescu, trebuie contracarat de un proiect cel putin de aceeasi anvergura. D-l Geoana este un bun comunicator, are eleganta in expirmare, castigata in cercurile diplomatice. Promite liniste si cooperare. Ce inseamna exact aceste promisiuni vom afla cand va fi prea tarziu. Doar sa nu scoata d-l Constantinescu scrisoarea pe care i-a adresat-o d-l Geoana in 1997!

Turul 2. Traian Basescu si Crin Antonescu

Traian Basescu are o problema. Nu ca d-l Antonescu ar fi greu de bagat in corzi in dezbateri televizate. Problema vine de la faptul ca PSD ar fi mai interesat in castigarea alegerilor de catre d-l Antonescu, care poate fi blocat mai usor la mantinela, avand in vedere sustinerea parlamentara redusa pe care o are PNL. Cum PSD este un partid disciplinat, daca ar vota in corpore cu d-l Antonescu, d-l Basescu ar pierde alegerile cu brio. UDMR ar vota tot cu dreapta, adica si-ar imparti voturile intre Basescu si Antonescu. Doar ca s-ar putea ca PSD sa pretinda un acord scris, intre cele doua tururi, sustinere contra numirii premierului de la PSD. N-as vrea sa fiu in pielea d-lui Antonescu in fata unei astfel de alternative.

Turul 2. Mircea Geoana si Crin Antonescu

Previzibil sustinatorii lui Traian Basescu nu se vor prezenta la vot in turul doi. Prea mare va fi fiind dezamagirea produsa. Nici nu au ce alege. Ideatic si programatic sunt mai aproape de Antonescu, dar cu acesta presedinte vom asista iarasi la un haos politic total. In aceste conditii, Geoana ar castiga linistit, pe valul entuziasmului creat in tabara anti-Basescu de eliminarea sa din cursa.

Cu o singura exceptie.

Intre cele doua tururi intervine o intelegere scrisa intre PNL si PD-L, pentru sustinerea candidatului PNL contra nominalizarii unui premier de la PD-L, poate chiar d-l Traian Basescu, daca isi schimba planurile.

Daca stau sa ma gandesc este o varianta buna pentru Romania. O reechilibrare si repotentare a dreptei. Nu mai este nevoie de alegeri anticipate cu rezultate indoielnice, cum ar fi in cazul castigarii alegerilor de catre d-l Basescu. Un guvern PD-L-PNL-UDMR, condus de un premier de la PDL, numit de un presedinte de la PNL. Oricum au programe asemanatoare.

De ce dreapta? Pentru ca stanga a dovedit ca stie doar sa redistribuie, daca are ce, daca nu, redistribuie saracia. Cam asta a facut in cei 10 ani cat a fost la putere.

Avem nevoie de o dreapta puternica, care sa modernizeze si reformeze structurile statului, care stat sa nu mai fie un sat fara caini, din care fura cine-i mai smecher. Sa construiasca infrastructura, sa rezolve dezechilibrele macroeconomice, sa ne ofere un proiect de tara. De exemplu, sa reduca sectorul bugetar. Ceeace PSD n-ar face niciodata.

Vor avea intelepciunea sa faca, in sfarsit, ce trebuie pentru tara? Vom vedea.

Ce soarta va avea guvernul Liviu Negoita?

Profitand de degringolada produsa in partidele cu candidati perdanti in alegerile prezidentiale, care va merge pana la inlocuirea sefilor pierzatori, castigatorul alegerilor prezidentiale va incerca dizolvarea parlamentului, pentru a-si mari reprezentarea parlamentara si deci sansa de a guverna de unul singur, in tandem cu premierul si guvernul. Oricum s-ar numi acesta.

In adevar, un moment mai oportun cu greu va mai veni. Terenul ar fi oricum pregatit de dubla cadere a unui guvern, in perioada de 60 de zile, octombrie-noiembrie. Acesta este interesul celor trei candidati cu sanse la castigarea scrutinului, cu exceptia faptului cand, in anumite conditii, ajung la un acord scris intre cele doua tururi, sustinere contra numire premier.

In totala opozitie se afla interesul parlamentarilor. Dupa un an petrecut in parlament, cand nu si-au returnat inca sumele incasate de la sponsori in campania trecuta, a reveni la alegatorii din colegiul uninominal, pentru a le explica de ce un an intreg au tinut-o numai in circ si scandal, iar acum le solicita din nou votul, iata o perspectiva care sperie pe toata lumea. Nici nu e sigur ca partidele "mama" i-ar mai ajuta in vreun fel. Probabil altii vor fi sponsorii si altii candidatii.

In consecinta, interesul parlamentarilor este, in mod clar, sa treaca guvernul Negoita, macar pentru a intrerupe ciclul nefast al caderii a doua guverne, urmat de alegeri anticipate. Ordinele venite de sus au si ele greutatea lor, dar vor putea fi ocolite, in vreun fel, de catre parlamentari. Nici n-ar fi nevoie decat de vreo 25. Probabil se vor gasi. Pana la reluarea unui nou ciclu de cadere a doua guverne, vine vara, se vindeca ranile alegerilor pierdute si pericolul nu mai este iminent.

Pe de alta parte, daca castigatorul alegerilor este altcineva decat Traian Basescu, guvernul Negoita poate fi trantit, prin motiune de cenzura, la prima reuniune de dupa validarea presedintelui. Daca castigatorul este Traian Basescu, n-ar fi vorba decat de o amanare de cateva saptamani. Intr-un fel sau altul, in special prin racolari, acesta isi va realiza o majoritate parlamentara favorabila.

Varianta evitarii validarii sau respingerii guvernului Negoita pare putin probabila, atata timp cat legislatia prevede in mod expres termenul de 15 zile in care parlamentul ESTE OBLIGAT sa se pronunte intr-un fel sau altul.

In concluzie, este foarte probabil ca guvernul Negoita sa treaca, ocazie cu care rezolvam si legea bugetului si a celorlalte cerinte ale FMI. Competitorii se vor bate cu responsabilitatea in piept, aratandu-si preocuparea pentru biata tarisoara napastuita de contracandidati. Inca un puseu de demagogie.

De mult n-am mai avut alegeri cu o miza asa de mare si cu rezultat imprevizibil. De judecatile pe care si le face fiecare alegator, de intelegerea a ceeace ar putea sa urmeze in oricare din cele trei variante, depinde soarta romanilor in urmatorii 4-5 ani.

Din pacate, in comparatie cu Italia si alte tari avansate in ale democratiei si independentei de politic, la noi soarta tuturor depinde prea mult de comportamentul catorva, aflati in fruntea "bucatelor".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#variante alegeri prezidentiale, #analiza variante presedinti, #tandem prezidentiale, #alegeri prezidentiale 2009 , #presedinte