Primele ore ale presedintelui Obama

Autor: Ana Ilie
Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 23:59
4348 citiri
Primele ore ale presedintelui Obama

Cele patru zile de evenimente care au adus milioane de vizitatori la Washington culmineaza marti cu depunerea juramantului de catre noul presedinte al Americii, cel de-al 44-lea, primul presedinte de culoare, democratul Barack Obama.

Intreaga zi este intesata de evenimente culturale, de la cele zece baluri inaugurale la care este asteptat Obama, la recitaluri de muzica si parada catre Casa Alba.

Toti doritorii sunt poftiti pe uriasul bulevard National Mall, pentru a asista la ceremoniile zilei desfasurate la cladirea Capitolului. Milioane de americani il vor privi de acolo pe Obama depunand juramantul de investitura pe treptele vestice ale cladirii.

Departe de ochii spectatorilor, langa Capitoliu, se vor afla parcate cateva microbuze in care se vor urca, imediat ce Obama rosteste juramantul, cativa consilieri ai sai. Acestia vor fi transportati cat se poate de repede la adresa 1.600 Pennsylvania Avenue, faimoasa adresa a Casei Albe.

Cei 20 de oficiali si-au definitivat toate documentele pentru a intra in Casa Alba marti la orele pranzului, pentru a incepe sa munceasca imediat. Nu se va irosi nici o secunda.

Ceremonie-record de 40 de milioane de dolari

Startul rapid al acestora este un semn al vremurilor care vin. Dupa ce a pus la punct cea mai rapida tranzitie din istoria alegerilor SUA, cea mai scumpa ceremonie de investitura (40 de milioane de dolari), e limpede ca Obama vrea sa preia si treburile de stat "din mers", folosindu-se de toate "scurtaturile" prevazute de constitutie.

Miercuri, denumita in sanul echipei lui Obama drept "Ziua 1" va fi una extrem de aglomerata.

Munca noului sef de stat incepe la prima ora, cu o intalnire cu echipa economica pentru "recalibrarea" planului de salvare a economiei, care va ajunge la 900 de miliarde de dolari in momentul cand Obama va patrunde in Biroul Oval.

Tot miercuri va avea loc o intalnire cu echipa de securitate nationala, pentru "urmatorii pasi in Irak si Afganistan". Mai mult, in ceea ce priveste Orientul Mijlociu, chestiune asupra careia Obama a pastrat tacerea pana acum, va avea loc o actiune "diplomatica agresiva si rapida".

Tot miercuri, Obama intentioneaza sa emita o serie de ordine executive, ocolind astfel Congresul pentru a-si impune vointa politica mai repede.

Pentru Obama, primele ore ale noii administratii vor fi decisive pentru impunerea tonului urmatorilor patru ani de guvernare democrata in America.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Barack Obama investitura, #ceremonia de investitura , #presedinte