Primul an cu Iohannis, un presedinte pentru linistea noastra. Totala!

Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 12:30
8416 citiri
Primul an cu Iohannis, un presedinte pentru linistea noastra. Totala!

A trecut repede si sunt multe de spus, dar ceea ce conteaza cu adevarat e faptul ca actualul presedinte a terminat primul an de mandat mai puternic decat in prima zi, desi venea dupa o victorie istorica in fata lui Victor Ponta si a PSD.

Dar nu asta era situatia lui Klaus Iohannis in urma cu doua luni, inainte de criza declansata de incendiul din Colectiv. Atunci se afla in corzi, in coastele de pe partea dreapta ii statea infipt Ponta, in cele de pe partea stanga se cuibarise Oprea. Cele doua personaje sunt astazi istorie si asta nu datorita abilitatii actualului presedinte. Ghinionul a jucat un rol mult mai important.

Klaus Iohannis, in primul an de mandat, nu a facut nimic spectaculos, dar a fost un presedinte prezent, a avut reactii rare la evenimentele importante din plan intern sau international. A dat-o rau in bara in criza refugiatilor, atunci cand a declarat public ca Romania nu va primi un numar mai mare de transfugi pentru ca dupa o calatorie la Bruxelles s-o intoarca din putine vorbe. Asta i-a oferit posibilitatea lui Traian Basescu sa-l atace si sa construiasca un discurs anti-imigranti care a prins la public.

Actualul presedinte a evitat confruntarile directe cu adversarii sai. I-a cerut in repetate randuri demisia premierului Victor Ponta dupa ce acesta a inceput vizitele la DNA, dar nu a dialogat cu el, folosindu-se de nevoia de spectacol a publicului.

A refuzat sa-l schimbe pe seful consilierilor de la Cotroceni, e vorba de Dan Mihalache, desi acesta e contestat puternic de societatea civila pentru trecutul sau politic de la stanga la dreapta. A fost fotografiat dormind in antecamera unei intalniri diplomatice, dar presedintele l-a pastrat in staff-ul sau.

Principala realizare a lui Klaus Iohannis dupa un an de mandat e ca nu a facut compromisuri. Putea sa schimbe majoritatea in parlament daca ar fi fost de acord ca Gabriel Oprea sa ajunga premier in locul lui Victor Ponta, dar a considerat ca riscul e prea mare. A preferat sa astepte si sa lucreze din culise, iar acesta e o strategie diferita de cea a fostului presedinte.

Astazi e clar ca incendiul de la Colectiv l-a ajutat enorm sa-si consolideze puterea. Prabusirea clasei politice l-a transformat pe Klaus Iohannis in singurul lider credibil din Romania. Daca ne uitam astazi in jur, observam un parlament intr-o criza profunda, observam un PSD care se descompune si un PNL dezorientat. Venirea lui Dacian Ciolos in fruntea guvernului nu a facut decat sa confirme leadership-ul lui Klaus Iohannis.

Cu o cota de incredere de peste 60 de procente, cea mai mare din Romania, actualul presedinte are sansa de a-si impune programul politic. Dar cum arata noul Iohannis, cel scapat de presiunea partidelor si a unor politicieni compromisi?

In opinia mea, este o persoana care crede in valorile euro-atlantice, nu se da in vant dupa transparenta, e furios ca a pierdut casa din centrul Sibiului, are probleme cu Prima Doamna care nu a mai aparut in public de la anuntarea deciziei judecatoresti de confiscare a valoroasei proprietati, tine cont de reactiile cetatenilor, nu are solutii la problemele complicate, iar in luarea deciziei, foloseste mult tactica amanarii.

Ii plac ritualurile puterii si evenimentele oficiale, nu iubeste conferintele de presa, e constient de puterea Facebook si, pentru el, a devenit un canal de comunicare oficial. Se teme de crize si, de aceea, e un sustinator al agentiilor de informatii. Nu e expert in economiei, dar intelege fenomenul si crede, de prea multe ori, ca lucrurile se vor rezolva de la sine.

Multi alegatori sunt dezamagiti de Klaus Iohannis dupa un an de mandat, dar sunt multi carora le-a castigat increderea, desi nu l-au votat. Pentru actualul presedinte urmeaza un 2016 mult mai complicat in care obiectivul sau principal e sa obtina o majoritate linistitoare in parlament cu ajutorul unui partid care sa-l reprezinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Klaus Iohannis un an mandat, #Iohannis tipologie presedinte , #presedinte