Razboiul din Afganistan, inspirat de Irak

Autor:
Marti, 27 Octombrie 2009, ora 22:42
4768 citiri
Razboiul din Afganistan, inspirat de Irak

Presedintele SUA Barack Obama a suplimentat saptamana trecuta numarul militarilor americani stationati in Afganistan cu 13.000, pe langa cei 21.000 trimisi deja anul acesta. Decizia vine pe fondul definitivarii strategiei Casei Albe in ceea ce priveste razboiul din Afganistan, pe care fostul candidat la presedintie Obama il cataloga drept razboiul necesar, in contradictie cu razboiul eronat, initiat intr-un moment nepotrivit, cu referire la Irak.

In mod paradoxal, modelul de strategie militara care se impune in Afganistan este bazat pe cel folosit in Irak de generalul David Petraeus, care in calitate de sef al Comandamentului Suprem american are acum responsabilitati in ambele teatre de operatiuni, scrie Stratfor.

Intelegerea noii strategii americane in Afganistan presupune deci cunoasterea modului de desfasurare a conflictului din Irak.

Strategii razboiului din Irak descriu trei faze ale acestui conflict. Prima a constat in razboiul conventional, de scurta durata, care a dus la infrangerea fortelor militare ale lui Saddam Hussein.

A doua etapa s-a desfasurat intre 2003 si 2006 si a fost caracterizata de lupta impotriva insurgentilor suniti si rezistenta populatiei siite, in timp ce se incerca formarea unui guvern si organizarea de alegeri.

A treia faza a fost eminamente una politica si a presupus convingerea liderilor suniti de a trece de partea americanilor si dezbinarea comunitatii siite.

Dar cea mai importanta parte a strategiei a fost convingerea liderilor irakieni, a populatiei si a Iranului de faptul ca trupele americane nu se vor retrage, ci vor asigura in continuare respectarea garantiilor promise.

In mod similar, strategia SUA in Afganistan este construita in jurul principiului ca America si aliatii sai din NATO nu se vor retrage abandonandu-si astfel aliatii locali, ci vor oferi protectie acelei parti a populatiei afgane care va coopera cu armata americana in ideea stabilizarii tarii, inclusiv impotriva terorismului exportat din Pakistan.

In consecinta, strategia din teren a comandantului american McChrystal presupune asezarea trupelor in zonele dens populate din Afganistan, in incercarea de a castiga sustinerea liderilor comunitatii afgane, care urmeaza sa fie convinsi de succesul infanteriei impotriva insurgentilor islamisti.

Suplimentarea numarului de soldati din Afganistan a fost prin urmare o masura necesara in lumina cresterii atacurilor teroristilor, pe masura ce armatele aliate avanseaza in teritoriul controlat de acestia, noteaza Stratfor.

Astfel, pe masura ce cauta sprijinul unei majoritati a liderilor locali afgani pentru realizarea unui consens national si a securizarii statului, adevarata miza a Washington-ului este sa demonsteze lumii islamice ca SUA nu sunt o putere slaba, noua ofensiva armata fiind una inspirata pana la retragerea trupelor americane din Afganistan.

Arsene Cosmin Madalin

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: Ziare.com