Romania in asteptarea unui lider (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 12:41
6221 citiri
Romania in asteptarea unui lider (Opinii)

Dincolo de criza economica, Romania traverseaza o poate si mai periculoasa criza, care, daca va persista, i-ar putea greva viitorul pe o perioada mai lunga decat imprumuturile de la FMI. Romania traverseaza o criza deja cronicizata de lideri autentici.

Este o criza care striga din sondajul realizat de IMAS la comanda ziarului Adevarul. Crin Antonescu, cel mai bine cotat politician, are o cota de incredere de numai 27%. Adica mai putin de o treime dintre romani au incredere in cel mai probabil (in acest moment) viitor presedinte al Romaniei. Pentru liderul PNL scorul e multumitor cat timp prezidentiabilul USL va fi stabilit in functie de plasarea in sondaje, iar rezultatul votului este valabil indiferent de absenteism.

Dar daca aflat in opozitie, nu mai reuseste sa treaca macar pragul treimii, situatia lui Crin Antonescu este in realitate foarte proasta. Dar vestea cu adevarat rea pentru domnia sa este ca, desi conduce in sondaje, nu reprezinta o locomotiva pentru USL aflat, potrivit aceluiasi sondaj IMAS, la 49,2%. Diferenta este uriasa si conteaza cu atat mai mult cu cat uniunea, aflata pe un trend descendent tot mai accentuat, ar avea mare nevoie de o astfel de locomotiva.

Celalalt lider al USL are o situatie si mai proasta, desi se afla pe locul al doilea in topul increderii. Victor Ponta a pierdut 6 procente in urma scandalului Geoana si a ajuns la 19,6%. Niciodata PSD nu a avut in frunte un lider atat slab, ceea ce este extrem de demoralizant pentru partidul care, in mod traditional, revendica presedintia Romaniei.

Grav este in cazul ambilor lideri USL, care impreuna ar face cat unul adevarat, ca nu mai au nici potential de crestere. Au avut o perioada de efervescenta la preluarea puterii in propriile partide, dupa care s-au dezumflat. N-au proiecte, n-au idei, n-au solutii, Victor Ponta nu are nici macar autoritate autentica, si baltesc intr-un discurs tot mai agresiv si mai vulgar, care nu poate insa masca goliciunea imparatilor.

Situatia aceasta ar trebui sa fie in avantajul PDL. Dar nu este, pentru ca nici PDL nu a produs nimic dupa Traian Basecu. De fapt, ca sa fim corecti, nu a produs nimic dupa ce a fost produs de Traian Basescu. Cel mai bine plasat democrat liberal este Vasile Blaga, cu un dezolant 14,3%. Vasile Blaga, adica un pilon al tripletei, asociat cu antireforma de chiar Traian Basescu, un politician care a pierdut primaria Capitalei dupa o prestatie mai mult decat modesta. Niciun politician tanar, niciun suflu nou, nicio speranta pentru viitor, ci un produs scos de la naftalina.

Si atunci cum sa fie de mirare ca un dinozaur din negura anilor 90 se trezeste la viata. Corneliu Vadim are 12,4%, in fata lui Teodor Stolojan si Mircea Geoana si la diferenta in marja de eroare fata de Vasile Blaga.

Traian Basescu se afla la 12,9%, pe un usor trend crescator din octombrie incoace. Dar Traian Basescu nu mai conteaza in ecuatia electorala prezidentiala, indiferent daca scade la 0 sau creste la 100%. Actualul presedinte este la cel de-al doilea mandat, nu mai poate candida si reprezinta, daca vreti, trecutul. Viitorul ar trebui sa ne intereseze si el este sumbru.

Sigur, se poate spune ca epoca liderilor providentiali a trecut. Nu cred asta. Pe de-o parte pentru ca nimic nu a fost realizat nici la noi si nici in alta parte fara existenta unui lider puternic, care sa coaguleze energiile intr-o directie, fie ea buna sau rea. Pe de alta parte, romanii au avut intotdeauna nevoie, poate mai mult decat alte popoare, de un voda puternic in care sa-si puna increderea si sperantele. Si cat timp nu-l au, sunt debusolati, pasivi si fara niciun apetit electoral.

Sondajele arata ca exista o asteptare uriasa pentru un astfel de lider. Daca va aparea pana in 2014 el va bulversa toate socotelile politice de acum. Daca nu, viitorul presedinte al Romaniei va fi ales de o minoritate dintr-o oferta de expirati.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...