Senatul ancheteaza CEC: Categoric, o putem chema la audieri si pe Ioana Basescu

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 15:28
13876 citiri
Senatul ancheteaza CEC: Categoric, o putem chema la audieri si pe Ioana Basescu

Presedintele Comisiei de Buget Finante a Senatului, Cosmin Nicula de la PSD, a declarat ca subcomisia pentru verificarea activitatii CEC Bank ar putea s-o cheme la audieri chiar pe fiica presedintelui Romaniei, Ioana Basescu, pentru a da explicatii despre scandalul in care e implicata referitor la achizitionarea unui teren agricol.

"Urmeaza sa ne intrunim si, daca sunt solicitari, categoric da, o vom chema la audieri pe Ioana Basescu!", a spus Nicula, pentru Ziare.com

El considera ca exista suspiciuni de ilegalitati, "din ce a vazut la televizor", si spune ca aceasta subcomisie se va ocupa nu doar de terenul Ioanei Basescu, ci si de alte probleme, facand referire la "doi directori de CEC anchetati azi", facand referire la Florentina Tavalica si Mugur Babciuc, care insa nu au vreo legatura cu Ioana Basescu.

Mita la CEC Bank: Ce a cerut un director in schimbul unui credit

"Categoric, din ce am vazut la televizor, exista suspiciuni de ilegalitati (...) Vrem sa vedem activitatea manageriala si audierea conducerii CEC, avand in vedere ultimele evenimente, mai ales cele de astazi, cu anchetarea celor doi directori de sucursale din Brasov. Mi se pare normal, fiind o banca a statului, sa vina sa dea cateva explicatii despre activitatea bancii si, bineinteles, ceea ce a dus la aceste evenimente nedorite pentru CEC", a mai comentat Nicula.

Senatorul PSD spune ca raportul subcomisiei va fi transmis catre Biroul Permanent.

"Conform regulamentului, raportul subcomisiei va fi transmis Biroului Permanent al Senatului, care poate sa ia o decizie. Noi ne-am autosesizat, vom face un raport pana pe data de 18 decembrie", a mai declarat Nicula.

Seful comisiei de Buget-Finante nu exclude nici sa cheme reprezentantii altor institutii ale statului, insa nu a precizat care.

Nu se mai face comisie pentru Basescu, ci subcomisie

Senatul va infiinta o subcomise de ancheta a activitatii CEC, pentru a cerceta activitatea generala de acordare a creditelor de catre institutia financiara, in legatura cu scandalul prin care fiica presedintelui Basescu, Ioana, a primit un credit de 1.000.000 de euro.

Propunerea a fost facuta de senatorul PSD Cosmin Nicula, presedintele Comisiei de Buget Finante a Senatului si a fost adoptata cu o majoritate de 9 la 2.

Luni, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca Parlamentul poate incepe o investigatie pe acest subiect, sugerand aceasta cale, respectiv o subcomisie de ancheta in cadrul unei comisii parlamentare, dand exemplul comisiei de buget-finante.

"Pozitia PNL va fi pentru, deoarece intotdeauna cand avem de a face cu lucruri care sunt de aceasta natura o comisie parlamentara poate sa aduca clarificari (...) Vom vedea ce se va propune, din punct meu de vedere nu exista niciun impediment", a spus Crin Antonescu.

Scandalul terenului lui Traian Basescu a izbucnit dupa ce Antena 3 a acuzat ilegalitati la achizitionarea unei suprafete agricole de catre fiica sa cea mare, Ioana, care ar urma sa-i fie transferat presedintelui dupa ce i se termina mandatul. Initial, acestia au spus ca procurorul DNA Lucian Papici ar fi verificat terenul inainte, dar acest lucru s-a dovedit fals, asa cum a aratat actualul director al Agentiei Nationale pentru Retrocedarea Proprietatilor, George Baescu (PSD), care a precizat ca DNA a cerut intr-adevar acte privind terenuri din zona, insa nu despre acesta.

Scandalul a luat amploare dupa ce ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a declarat ca Traian Basescu i-a cerut sa nu-l schimbe din functie pe Radu Ghetea, seful CEC, banca de stat care i-a acordat creditul Ioanei Basescu. Presedintele a recunoscut ca i-a cerut acest lucru, dar a precizat ca a facut-o dupa ce banca CEC daduse creditul si ca motivul a fost ca mandatul acestuia expira in 2014, iar inlocuirea sa ar genera neincredere in sistemul bancar.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...