Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

The Guardian: Vulturul cu doua capete al Rusiei

Autor:
Joi, 05 Martie 2009, ora 13:23
2469 citiri
The Guardian: Vulturul cu doua capete al Rusiei

Presedintele rus Dmitri Medvedev a fost sortit sa fie un lider ''lame duck'' inca de cand a fost ales in functie, cu un an in urma.

Investirea lui a adus la putere un tandem de conducere cu mentorul si predecesorul sau, Vladimir Putin, ce devenea premier al Rusiei. Putin, insa, a condus pana acum tara, in vreme ce Medvedev a parut a fi doar partenerul lui de drum, comenteaza cotidianul britanic The Guardian.

Jason Corcoran, editorialistul cotidianului britanic, este de parere ca rusii nu s-au lasat pacaliti de aparente, judecand dupa cel mai recent sondaj de opinie realizat de respectatul Centru Levada; studiul realizat indica faptul ca doar 12 la suta considera ca Medvedev detine o putere reala.

Alti 34 la suta sunt de parere ca puterea se afla in mainile lui Putin, in vreme ce 50 la suta dintre cei intervievati considera ca puterea este impartita intre cei doi lideri.

Propulsata de cresterea preturilor la facturile platite catre stat, presedintia de opt ani a lui Putin a redresat economia zdruncinata a Rusiei, a ridicat nivelul de trai pentru o mare parte a populatiei si a restabilit pozitia internationala a Rusiei ca mare putere.

A cunoscut, deci, performante greu de egalat sau depasit. Din nefericire, cursul evenimentelor nu a fost binevoitor cu Medvedev.

Piata dividendelor si economia s-a prabusit, un razboi cu Georgia si o grava disputa privitoare la gaz cu Ucraina au avut efectul de a inrautati relatiile tarii cu Europa, o criza a monedei a adus tulburari in randul populatiei, iar pretul petrolului, care in timpul conducerii precedente crescuse in mod constant, a inceput sa oscileze dramatic.

Presedintia lui Medvedev a adus o schimbare a tonului conducerii, insa nu si o modificare concreta la nivelul actiunilor, crede The Guardian. Reactia presedintelui rus fata de uciderea in ianuarie a unui avocat pentru drepturile omului, Stanislav Markelov, si a jurnalistei Anastasia Baburova, a fost mult mai empatica decat reactia morocanoasa a lui Putin fata de uciderea, in 2006, a jurnalistei Anna Politkovskaia.

In loc de a rasturna vreuna dintre politicile adoptate de Putin, Medvedev a lansat semnale in directia reformarii sistemelor judiciar si politic. El a criticat cu subtilitate cabinetul lui Putin pentru felul in care a raspuns crizei, insa nu a concediat nicio persoana din executivul federal pentru abordarea gresita a problemelor economice.

Ascensiunea ametitoare a lui Medvedev

Medvedev nu a fost ales in nicio functie oficiala inainte de a deveni presedintele tarii. El ii datoreaza lui Putin ametitoarea sa ascensiune la putere, dar si fostul post de presedinte al gigantului energetic Gazprom.

Avocat de profesie, Medvedev si-a luat un angajament pentru apararea legii si inlaturarea 'nihilismului judiciar' - ca punct central al discursului tinut anul trecut la investire.

Miercuri, 4 martie, a inceput un nou proces al magnatului Mihail Hodorkovski, ce va constitui o sansa ca Medvedev sa-si probeze credibilitatea ca lider si masura in care este dedicat promisiunilor facute anul trecut.

Hodorkovski, fostul proprietar al gigantul petrolier Yukos, a fost inchis pentru opt ani in 2005, sub acuzatia de frauda si evaziune fiscala, in cadrul unui proces considerat a fi o razbunare a lui Putin, in conditiile in care omul de afaceri sponsorizase forte politice rivale fostului presedinte.

Daca magnatul va fi condamnat in urma noilor acuzatii, Medvedev va suferi o infrangere dureroasa in campania sa pentru apararea legii. In acelasi timp, daca fostul oligarh va fi achitat, vechii membrii de vaza ai KGB-ului din jurul lui Putin vor fi considerati ca fiind perdanti.

Vulturul cu doua capete al Rusiei lucreaza ca un tandem, chiar daca are un sofer si un pasager - care reprezinta doar o spita din roata lui Putin. Timpul este singurul care va demonstra daca Medvedev are capacitatea de a prelua volanul si a schimba directia, incheie The Guardian.

Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
#medvedev, #putin, #Putere, #Rusia , #presedinte