Traian Basescu: Ziua Nationala ne surprinde dezbinati

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 18:37
3778 citiri
Traian Basescu: Ziua Nationala ne surprinde dezbinati
Foto: Digi 24

Presedintele Traian Basescu indeamna romanii sa nu urmeze rupturile din politica si arata ca societatea romana a stiut sa-si gaseasca coeziunea in toate imprejurarile.

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Traian Basescu a rostit, la Cotroceni, un mesaj de felicitare pentru Ziua Nationala.

"In decembrie 1918 Romania si-a inceputul drumul spre statul unitar national. 1 Decembrie 1918 ramane ziua de referinta in istoria neamului romanesc, momentul in care s-a realizat Romania Mare ca stat recunoscut, la mai bine de 300 de ani de la prima fondare a statului roman reintregit pe pamanturile acestea, de catre Mihai Viteazul.

Si poate nu intamplator eforturile reunificarii, modernizarii si recunoasterii statului roman reintregit au avut la baza o generatie de politicieni responsabili si patrioti, care au stiut sa treaca tara prin vicisitudinile Primului Razboi Mondial si sa realizeze Romania intreaga", a inceput seful statului.

"Figuri ilustre precum Ferdinand I Intregitorul, Ion I. C. Bratianu, Regina Maria, Iuliu Maniu, Vasile Goldis, Alexandru Vaida-Voevod, Iancu Flondor, Ion Inculet, Patriarhul Miron Cristea, Maresalul Alexandru Averescu au stiut sa aseze deasupra rivalitatilor si disputelor politice idealurile natiunii romane.

Ei au reusit, dupa crearea Romaniei Mari, sa isi concentreze toate eforturile pentru fondarea statului national roman modern si reintregit si afirmarea identitatii romanesti in aceasta poarta a Europei", a aratat Basescu.

Acesta a continuat spunand ca inca de la construirea Romaniei Mari, romanii au realizat ca importanta constructiei statului roman sta in edificarea institutiilor puternice si profesioniste, "cele care devin pilonii de forta ai oricarei organizari statale.

Tot astfel realizam si noi astazi, in contextul constructiei europene, necesitatea edificarii institutiilor statului de drept, garantia democratiei in Romania, a orientarii strategice a statului roman, a integrarii noastre depline in NATO si in Uniunea Europeana".

Basescu a continuat amintind ca "institutiile statului roman, construite pe regulile europene ale democratiei si statului de drept, asigura permanenta, continuitate, forta statului roman si-i dau sansa sa realizeze idealurile de securitate si prosperitate a natiunii romane.

Iar romanii au inteles acest lucru si au vazut cum dupa perioada de tranzitie, independenta, reforma si organizarea institutiilor statului au devenit garantii ale accesului egal la oportunitati, la justitie, la competitii corecte si unei economii de piata competitiva".

Basescu a explicat ca "reforma si mordernizarea statului nu s-au incheiat. Criza ne obliga sa luptam pentru competititvitate, locuri de munca, pentru crestere economica.

Integrarea noastra in Uniunea Europeana vine cu beneficiile pe care partenerii europeni le acorda pe baza principiului solidaritatii si aspiratiilor spre coeziunea continentului nostru".

Acesta, sustine Basescu, e un alt proces pentru care "generatia actuala si viitoare de politicieni va trebui sa lupte, pentru ca aceste avantaje ale integrarii noastre in familia statelor civilizate sa fie benefice pentru toti romanii".

Seful statului a amintit ca, desi este campanie electorala, romanii trebuie sa fie uniti, intrucat "societatea romaneasca a stiut intotdeauna sa redescopere coeziunea in fata marilor incercari".

"Suntem inaintea unei campanii electorale, iar Ziua Nationala ne surprinde dezbinati la nivelul clasei politice, dar societatea romaneasca nu trebuie sa urmeze rupturile din politica.

Natiunea este una, statul este unul, iar romanii nu vor permite sa le fie distruse institutiile nationale de dragul unei competitii politice care se incheie oricum saptamana viitoare. Si dupa 9 decembrie, Romania merge mai departe si poate 1 Decembrie este ziua in care ne putem reaminti cu totii ceea ce ne uneste, ceea ce este important si trebuie sa dainuie".

Basescu a tinut sa multumeasca tuturor romanilor, oriunde s-ar afla, care traiesc romaneste si se bucura de Ziua Nationala: "Coeziunea natiunii romane la 1 Decembrie nu se poate face fara contributia diasporei romanesti, care ar rolul ei major in prezentul si viitorul statului roman si in unitatea sufleteasca a poporului roman.

Gandurile mele sunt alaturi de fiecare roman, oriunde s-ar afla el si le multumesc pentru tot ceea ce au facut pentru Romania, pentru ca ei au impins intotdeauna Romania inainte, ei au dat forta si suflet fiecarui proiect si truda lor, eforturile, necazurile lor au adus Romania aici unde este astazi, cu perspective bune de stat european cu perspective de prosperitate pentru toti cetatenii sai".

Ultimele sale remarci s-a adresat militarilor romani aflati in teatrele de operatiuni din afara Romaniei. Basescu a incheiat cu un indemn si o urare: "Inainte de a spune La multi ani, as ruga, daca se poate, ca de 1 Decembrie fiecare roman sa-si puna in curte, in balcon, la fereastra, unde se poate, un tricolor cat de mic.

La multi ani, romani! La multi ani, Romania!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#Traian Basescu Ziua Nationala, #Traian Basescu 1 decembrie , #presedinte