Opinii: Ultimul ordin al lui Basescu pentru Boc

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 15:01
9048 citiri
Opinii: Ultimul ordin al lui Basescu pentru Boc

Pe surse rasufla informatia ca Emil Boc ar fi fost coplesit de noul esec de la Curtea Constitutionala si ar fi vrut sa isi depuna demisia din fruntea Executivului. Tot ce este posibil. Dar aceasta nu ar mai fi o stire. Ar fi doar cel mai normal si natural lucru care s-ar putea petrece. Emil Boc ar avea toate motivele pentru asta. Toata lumea l-ar intelege si i-ar sustine gestul.

O noutate este insa faptul ca Emil Boc nu isi prezinta demisia si insista sa vada pana unde poate cobora cota de incredere a romanilor. Nu vom sti niciodata daca Emil Boc crede cu adevarat ca intruchipeaza rolul eroului care se sacrifica pentru binele poporului sau realizeaza si foarte bine dimensiunile propriului esec. In primul caz e aproape nevinovat. E doar o victima a Partidului Democrat Liberal si a lui Traian Basescu.

Daca insa Emil Boc este constient de esecul tuturor tentativelor sale de reforma, de inexistenta unei lupte serioase cu criza economica si neputinta sa in raport cu clientela politica ce il inconjoara, dar in ciuda acestei revelatii insista sa ramana in functie de dragul presedintelui sau pentru a-si mentine partidul la guvernare, atunci este cel mai trist roman.

Nu este putin lucru sa fii constient de propriile limite, de esecurile consecutive ale actelor intreprinse de tine si de faptul ca unica ta specializare, dreptul constitutional, s-a dovedit a fi doar un mit si o iluzie. In acest caz, daca inca mai pastreaza o farama de demnitate, acest om este posibil, asa cum sustin sursele citate de presa, sa isi fi prezentat demisia. Doar ca abia aici intervine adevarata problema si marea napasta a lui Emil Boc.

Cine sa il lase sa plece asa usor? Iar daca preacinstitul ardelean nu mai suporta atatea oua plesnite in cap de catre CCR si viseaza la eliberare, nici partidul si nici presedintele nu sunt dispusi sa isi lase "incasatorul" care "inca mai poate lua si duce multe bobarnace" sa plece asa usor la vatra. El trebuie sa stea si sa atraga cat mai mult din antipatia unui popor tot mai flamand, mai nervos si mai dezbinat.

Este mult prea posibil ca acestea sa fi fost ideile generale pe care i le-a transmis Traian Basescu premierului in vizita fulger pe care a facut-o la Palatul Victoria. Sau, desi mai putin probabil, se poate sa fi incercat sa il convinga ca Romania nu a cunoscut un erou modernizator mai mare ca el si ca aceasta natiune are nevoie de un Boc erou salvator, de un Emil care sa se sacrifice in numele reformarii statului si modernizarii lui. Se poate ca presedintele sa fi renascut in Emil Boc toate ideile inaltatoare pe care un general le poate transmite unui soldat dedicat trup si suflet tarii sale.

In oricare dintre variante, luxul ca Emil Boc sa isi dea demisia este pur si simplu o extravaganta atat de exagerata, incat nici partidul democrat liberal si nici presedintele nu si-o permit. Nu acum. Nu atat timp cat inca omul mai poate "incasa". Iar pentru ca Traian Basescu sa aiba o viata linistita la Cotroceni, Emil Boc trebuie sa se pregateasca sa mai incaseze inca mult si bine. Cel putin pana in 2012.

Drama noastra este ca odata cu Emil Boc o incaseaza si majoritatea, care are "doar" vina de a-i fi votat. In rest, Traian Basescu nu pare deloc dispus sa isi schimbe paradigma in care "joaca", ceea ce inseamna ca aceeasi "schema de joc" ne va epuiza rabdarea si ne va slei energiile pana in 2012.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
DAN-795
rank 5
Leca , tu si cu stapinii tai nu aveti voi probleme cu Boc si cu Basescu ...voi de fapt aveti probleme cu legea ..