Ambasada SUA incurajeaza trinomul Ponta-CSM-Basescu sa numeasca rapid procurorii

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 18:22
3055 citiri
Ambasada SUA incurajeaza trinomul Ponta-CSM-Basescu sa numeasca rapid procurorii
Foto: Realitatea TV

Ambasada SUA isi exprima, intr-un comunicat remis Ziare.com satisfactia fata de buna colaborare intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu pe subiectul desemnarii conducerii parchetelor si incurajeaza finalizarea rapida a procedurii.

"Ambasada SUA a sustinut constant ca este de o importanta vitala sa se nominalizeze procurori independenti si calificati. Ne bucuram sa vedem ca s-au facut nominalizari, iar procesul consultativ poate merge acum mai departe.

Ii incurajam pe premier (in calitate de ministru interimar al Justitiei), pe presedinte si Consiliul Superior al Magistraturii sa continue sa colaboreze pentru a ajunge cat mai rapid posibil la un acord in ceea ce priveste aceste posturi extrem de importante", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Ambasadorul Marii Britanii si Guvernul sustin numirea rapida a procurorilor sefi

Si ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, sustine pozitia exprimata mai sus, considerand ca este "chiar urgent" ca functiile de conducere in parchete sa fie ocupate.

"Functiile de procuror general si de procuror-sef DNA au fost vacantate deja de peste opt luni, cred, iar alte pozitii de conducere din sistem sunt neocupate chiar si de mai mult timp. Acest lucru nu este normal intr-o perioada cand Romania intreprinde reforme importante in sistemul juridic si duce si acest efort de lupta impotriva coruptiei(...)

Cred ca este foarte bine ca nominalizarile au fost facute de ministrul interimar al Justitiei si acum avem un proces in care deciziile pot fi luate. Sigur, este acum atributia CSM de a organiza audierea candidatilor propusi si sa isi exprime opinia, iar apoi presedintele sa decida", a declarat ambasadorul Harris pentru Mediafax.

Guvernul Romaniei a remis presei, vineri, un comunicat in care adreseaza rugamintea sectiei de procurori a CSM de a analiza posibilitatea reconsiderarii calendarului stabilit pentru procedurile legale care se vor finaliza cu avizele consultative pentru numirea procurorilor sefi, "in dorinta asigurarii, cat de curand posibil, a stabilitatii necesare la nivelul conducerii Ministerului Public".

Ponta preseaza CSM sa grabeasca audierea procurorilor

Sectia de procurori a CSM a elaborat in sedinta din 3 aprilie urmatorul calendar de desfasurare a procedurii:

03.04.2013-30.04.2013 - solicitarea documentelor ce trebuie sa insoteasca candidaturile si termen pentru transmiterea tuturor documentelor cerute de lege si regulament;

30.04.2013-21.05.2013 - punerea in dezbatere publica a proiectelor de management si efectuarea verificarilor asupra candidaturilor;

21.05.2013-28.05.2013 - analiza rezultatelor demersului anterior;

28, 29, 30.05.2013 - intervievarea candidatilor;

03.06.2013 - transmiterea avizelor catre Ministerul Justitiei

C.B.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...