Capitularea Justitiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 12 Mai 2013, ora 14:43
8075 citiri
Capitularea Justitiei (Opinii)

Broscoiul cel urat s-a dat de trei ori peste cap si a devenit printul cel frumos, adica un procuror general demn de avizul pozitiv al CSM.

Eu nu inteleg cum de acelasi om, cu aceeasi experienta, cu acelasi profil, cu acelasi discurs, care in urma cu 5 luni primea avizul negativ al CSM, a primit acum lumina verde pentru ocuparea aceleiasi pozitii de la varful Ministerului Public. Nu inteleg si pace buna.

La interviu, transmis in direct pe site-ul CSM, dl. Nitu s-a prezentat lamentabil. Si-o fi imbunatatit substantial proiectul, cine stie, dupa cum spune in motivarea CSM a avut initiative pentru imbunatatirea managementului Ministerului Public.

Dar intr-un interviu acordat Ziare.com luna trecuta, presedintele CSM, Oana Schmidt Haineala, spunea ca "Interviurile pentru procurorii sefi vor respecta aceleasi exigente ca si in procedura anterioara. Sunt importante si persoanele celor nominalizati, reputatia lor profesionala, nu numai felul in care sunt perceputi de sistem si societate. In opinia mea, interviul este doar parte din evaluarea care sta la baza deciziei".

Or, acestea nu prea sunt variabile corectabile in cateva luni. Ca niste lacune regretabile ale unui student foarte bun, dar putin imprastiat.

De fapt, CSM a capitulat in fata politicului. Deal-ul minunat intre Traian Basescu si Victor Ponta a cuprins precum o maree neagra sistemul. Iar semnalul a fost executia sumara a lui Daniel Morar, nu doar scos din Parchet, intr-un mod, ce-i drept, onorabil, dar tratat cu o duritate extrema in momentul in care a incercat sa impuna niste standarde.

Sa ne amintim ca la precedenta audiere din CSM a d-lui Nitu, de-acum fara indoiala viitor procuror general, cel mai acid si mai intransigent a fost Daniel Morar. Eliminarea lui a fost semnalul clar pentru toti cei care ar mai fi tentati sa se joace de-a independenta si principiile.

Si, odata "capul rautatilor" eliminat, totul a mers ca uns spre avizul pozitiv care sa ii curete pe Traian Basescu si Victor Ponta de orice responsabilitate si emotie si sa inchida gura eventualilor ciritici europeni.

E bun dl. Nitu. Cat despre d-na Kovesi, nicio problema, a fost intotdeauna un om flexibil, a stiut cand se justifica un NUP, cand e buna o plecare subita in concediu.

Chiar sunt tare curioasa ce va face viitoarea conducere a Parchetelor cu dosarul Dragnea, despre care surse din sistem spun ca ar fi fost finalizat de cateva luni, era pe cale sa includa si o arestare preventiva, si e numai bun de trimis in judecata. Dau si eu un exemplu desigur la intamplare.

Ceva imi spune ca avizul CSM marcheaza prima mare capitulare a Justitiei in fata politicului si o prima mostra a efectelor grave ale disparitiei lui Daniel Morar din Parchet si din CSM. Vor veni si altele. Sa nu uitam ca anul acesta expira mandatul Liviei Stanciu in fruntea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Viitorul presedinte al Inaltei Curti va fi votat de CSM, adica si de dl. Nitu si de d-nul Cazanciuc, pupilul lui Victor Ponta. Ma intreb si eu ce succes ar putea avea judecatorul care l-a trimis pe Adrian Nastase dupa gratii?

Asa ca urmatoara pe lista decapitarilor, dupa Parchete, ar putea fi chiar instanta suprema, cosmarul tuturor coruptilor din politica.

Traian Basescu ne spune din nou ca in liniste se fura cel mai bine. Dar cum se fura cu un Parchet anihilat? Cum se fura dupa ce politicul si-a reasigurat imunitatea? De-abia aceasta e linistea cea mare.

Eveniment Quarterly Report

George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion a reacționat luni, 2 octombrie, după ieșirea violentă, în care pare că îl bruschează pe un tânăr care îl filma la festivalul „Micul de Aur”. Liderul AUR spune că...
Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost sancționată de polițiști după ce a fost prinsă circulând cu viteză pe un bulevard din Capitală, mai exact cu 27 de kilometri la oră peste...
#Tiberiu Nitu procuror general, #CSM aviz procurori , #procurori sefi