Citindu-l pe Tiberiu Nitu (Opinii)

Sambata, 11 Mai 2013, ora 19:00
3639 citiri
Citindu-l pe Tiberiu Nitu (Opinii)

Am mai spus-o: castigatorul jocului asta cu procurorii e cel care stie sa-l citeasca pe Tiberiu Nitu, cel propus pentru functia de procuror general al Romaniei. Calculele si le-au facut si Traian Basescu, si Victor Ponta, fara indoiala.

Ponta e insa cel care are miza cea mare aici. Nu-l numea si nu insista atat de mult sa-l apere de fiecare data cand era intrebat. A recunoscut ca il cunoaste si are incredere in el. Cum o cunoaste si pe Laura Codruta Kovesi, de altfel.

Asta inseamna ca pentru el nu conteaza nici prima audiere a lui Nitu la CSM, nici a doua, de acum cateva zile, in care sus-numitul s-a descurcat doar cu putin mai bine, adica tot slabut, din ce vad in presa. Ce e cert e ca nu a facut impresia unui lider foarte puternic.

O intrebare esentiala care se pune pentru CSM este cum de a fost Nitu rau atunci si a devenit bun acum, cand a primit aviz pozitiv? Mai progreseaza omul in ochii altora, dar parca acum a progresat cam mult. Cum au progresat si ceilalti procurori propusi, unii dintre ei foarte-foarte controversati si ale caror nume au aparut si in dosare penale.

Pentru Ponta conteaza mai putin. E important sa treaca Nitu. Sigur, discutiile despre "omul cui e Nitu" pot continua mult si bine. Poate ca e omul lui Ponta, de aceea se zbate premierul pentru el. Poate e doar un om care pentru Ponta e garantia ca nu e anti-Ponta. Cert e ca ii trebuie Nitu la Parchetul General.

Foarte important, daca acesta ajunge acolo, el e cel care poate da neinceperea urmaririi penale in cazul plagiatului lui Victor Ponta. Probabil, pentru seful Guvernului e cel mai important lucru. Dincolo de asta, e vorba despre puterea pe care ti-o da sa ai un om pe care, cum am zis, il cunosti, il stii si, foarte sigur, iti va fi recunoscator pentru ca l-ai propus si sustinut. Si care detine una dintre cele mai importante functii din tara asta.

La Traian Basescu, intrebarile si raspunsurile nu sunt la fel de clare. La cum stau lucrurile acum, dupa toate semnalele, pare ca il va numi pe Nitu. Sper eu, nu ii va numi chiar pe toti ceilalti.

Intrebarea e, in conditiile in care stie exact ce putere enorma i-ar da acestuia daca semneaza numirea, daca stie exact, ca si Victor Ponta, ce hram poarta Tiberiu Nitu. E, din punctul de vedere al lui Basescu - orice ar insemna asta - de incredere? Exista vreun risc sa fie periculos, neconvenabil? Atunci Basescu nu il va numi. Jocul politic din Romania se joaca prea periculos pentru a-ti permite asa ceva.

Toate indiciile duc insa la faptul ca si Ponta, si Basescu stiu bine cine e, ce poate si cum joaca in teren Tiberiu Nitu. In consecinta, nu impotriva vreunuia dintre ei. Coabitarea merge struna.

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#Tiberiu Nitu Victor Ponta Traian Basescu, #Tiberiu Nitu procuror general , #procurori sefi