Cod rosu! Rezolvam o data problema procurorilor? (Opinii)

Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 20:57
4763 citiri
Cod rosu! Rezolvam o data problema procurorilor? (Opinii)

Nu cred ca exista un subiect mai discutat in Romania decat justitia. Poate cu exceptia nuntii Biancai Dragusanu, dar asta e alta treaba. Revenind la ce e (discutabil) mai important decat aceasta, adica justitia, trebuie spus ca lungul sir de scandaluri si lupte politice extrem de dure din jurul sau nu sunt nici pe departe rezolvate.

Da, am avut o "razgandire" a ministrului Justitiei, care a propus alta serie de procurori, considerati "mai ok" si, cu asta, garantia ca numirea sefilor la DNA si Parchet e facuta doar pe baza intereselor unor persoane politice. Fie ca pe acele persoane le cheama Basescu, fie ca le cheama Ponta. Asa a fost mereu si asa e si acum, oricat a dat din gura premierul ca "nu, la el nu se intampla asa ceva". Da, sigur. Ca, asa cum trebuie apreciat la amandoi cei mentionati, alegerile le ies cateodata bine si oamenii se dovedesc a fi capabili, e altceva.

Doar ca lucrul asta, arbitrariul politicului, nu e in ordine. Poate ca o data putem avea lideri politici care pot fi bine intentionati, corecti sau interesati si alegerile procurorilor-sefi pot fi bune si alta data putem avea lideri rau intentionati, manevrati de interlopi sau pur si simplu inconstienti, care vor face numiri groaznice, absurde.

Intr-o democratie e nevoie de reguli foarte clare, nu de persoane providentiale - speranta in ele e pentru societatile primitive.

Ceea ce vreau sa spun e asta: trebuie schimbate fundamental criteriile dupa care se fac numirile de procurori-sefi in Romania. Sau, ca sa fiu si mai precis - ar trebui introduse niste criterii clare. Nu ca acum.

Acum, politicienii - bine sau rau intentionati - pot propune/numi pe cine vor dansii, fara reguli, fara criterii, fara nimic. Cea mai buna dovada in sensul asta e faptul ca fostul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, a reusit performanta "stelara" de a propune la sefia DNA un procuror precum Ioan Irimie. Cei care i-au vazut "performanta" de la audieri inteleg. Daca presedinte ar fi fost altcineva decat Basescu, poate apropiat Monei Pivniceru, ghiciti care ar fi fost procurorul-sef al DNA? Exact.

Ati putea zice ca solutia ar fi ca propunerile de procurori sa apartina Consiliului Superior al Magistraturii. Oare? Victor Ponta spunea cu ani de zile inainte de a pune mana pe putere ca procurorii-sefi trebuie propusi de CSM, ca sa nu se bage politicul si asa mai departe. Perfect! Dar de ce nu a facut lucrul asta cand a avut ocazia? Va spun eu de ce. Pentru ca, la fel cu o multime de alte subiecte, de la acordul cu FMI la traseistii politici, taxele si asa mai departe, USL a facut doar o mare gargara si, odata ajunsa la putere, a procedat exact ca si guvernarea PDL.

Nu sunt sigur ca solutia e sa dai CSM raspunderea asta, mai ales ca si CSM poate fi manevrat politic, are membri propusi politic si poate ajunge sub influenta unor grupuri de interese fara ca cineva sa-i poata trage la raspundere, ca pe politicieni.

Solutia ar fi, ca-i propun si numesc politicienii sau ca o face CSM, ca regulile de alegere sa fie extrem de dure. Poate ca si concursul ar trebui institutionalizat, dar nu dupa "modelul Pivniceru".

Nu orice procuror e in stare - ca si capacitate sau onestitate - sa fie sef la Parchet sau DNA dar, dupa regulile de acum, (aproape) orice procuror poate fi numit, daca politicienii o vor.

Daca ai reguli, daca doar procurorii de valoare se incadreaza, va fi cam greu ca un politician rau-voitor sa puna pe cine vrea el.

Despre asta e vorba. Altfel, vom spune la nesfarsit sa "sunt procurorii lui Basescu, Ponta" si cine o mai urma. Ceea ce e periculos. Pentru ca, la un moment dat, o numire din asta "problematica" nu se va mai putea repara la interventia SUA sau a altcuiva.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#numiri procurori sefi, #procurori sefi DNA Parchet , #procurori sefi