C. Guseth (Freedom House): Numirea procurorilor - o negociere intre doi oameni Interviu

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 11:32
5104 citiri
C. Guseth (Freedom House): Numirea procurorilor - o negociere intre doi oameni Interviu
Foto: Arhiva

Nominalizarile care vor fi facute pentru functia de procuror general si procuror sef al DNA vor arata daca Guvernul Ponta continua sau nu lupta anticoruptie si vor avea o importanta deosebita pentru dezvoltarea economica a Romaniei, a declarat Cristina Guseth, director al Freedom House Romania, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Totodata, aceasta a subliniat faptul ca desemnarea celor doi procurori sefi va fi rezultatul negocierilor intre premier si presedinte, nu al unei proceduri de selectie transparente, asa cum era de dorit.

De ce a durat atat de mult si de ce este atat de complicata desemnarea unui procuror general si a unui procuror sef al DNA?

De ce a durat atat de mult? Pentru ca o procedura a esuat - cea aplicata de ministrul Pivniceru - din cauza ca a fost doar pe jumatate transparenta, iar in cadrul jumatatii transparente toata lumea a avut ocazia sa vada nivelul extrem de scazut al celor doi procurori propusi (Tiberiu Nitu si Ioan Irimie - n.red.).

Ar fi fost de dorit o procedura transparenta, asa cum a solicitat Comisia Europeana, care le-ar fi dat incredere procurorilor sa se inscrie in competitie. Ma refer la procurorii care au un portofoliu, au ce arata, au dosare grele. Asta ar fi fost situatia ideala si problema s-ar fi rezolvat daca se mergea pe aceasta solutie.

Solutia actuala, aceea de a aplica legislatia existenta, in care ministrul Justitiei propune, CSM da un aviz si presedintele numeste, este o solutie care o sa ne arate daca Executivul doreste intr-adevar sa continue combaterea coruptiei in Romania.

Ati inteles de ce nu a mai continuat Mona Pivniceru cu o noua procedura, dupa ce prima a esuat? S-au facut presiuni politice asupra ei sau a fost "invinsa de sistem"?

Eu am sperat ca ministrul Pivniceru sa poata gasi solutii valide. A plecat fara sa reuseasca sa gaseasca o solutie. Repet, drumul corect era acesta: o solutie transparenta de la un capat la celalalt. Desigur, nu imi pot imagina altceva decat ca s-au facut asupra sa presiuni politice.

Presedintele a avut o cu totul alta opinie in legatura cu procedura de desemnare a procurorilor, argumentand ca in cazul unui concurs nu isi asuma nimeni responsabilitatea numirilor. Ce parere aveti?

Eu cred ca procedura transparenta garanteaza in mai mare masura o solutie buna. Ea presupune si o asumare a responsabilitatii - de catre cei care fac selectia. Aceasta metoda transparenta nu exclude responsabilitatea.

Victor Ponta a declarat ca despre desemnarea procurorilor sefi nu se discuta nici in PSD, nici in PNL, nici in USL si ca nu se negociaza politic. Sa intelegem de aici ca este decizia unui singur om, a celui care ocupa, interimar, functia de ministru al Justitiei?

Nu cred ca este o decizie a unui singur om. Este o negociere intre doi oameni, de fapt, intre premierul Ponta si presedintele Basescu. Unul desemneaza si celalalt numeste.

Ar trebui sa se opreasca la un moment dat caruselul acesta.

Crin Antonescu a declarat duminica seara ca singura greseala a ministrului Pivniceru a fost ca a luat in serios ce s-a discutat la Bruxelles. Ce parere aveti despre o asemenea declaratie data dupa raportul MCV, dupa amanarea intrarii in Schengen...? Vi se pare ca presedintele PNL inca nu intelege importanta pozitiilor publice ale oficialilor europeni?

Incerc sa gasesc cuvinte diplomatice ca sa comentez si nu reusesc.

Ati spus ca desemnarea procurorilor sefi are la baza negocierea dintre presedinte si premier. Nu vi se pare ca asistam la o interventie clara a politicului in sistemul judiciar? Credeti ca ar trebui modificata legea, ar fi mai bine ca CSM sa numeasca procurorii sefi?

Cred ca, pana la urma, decizia de a combate coruptia este o decizie a Executivului si, nu avem incotro, a politicului. Noi ne-am dori ca sistemul juridic sa nu aiba nicio influenta din partea politicului pentru ca s-a vazut cat de nefasta este aceasta influenta. Dar, pana una alta, lucrurile sunt asezate asa.

Sa incercam sa scoatem aceasta decizie de la politic si sa o trecem la CSM? Sa ne amintim ce s-a intamplat in CSM si sa ne intrebam daca suntem o tara in care Justitia este cu adevarat asa cum ar trebui sa fie, adica total independenta de politic. Nu stiu daca mutarea deciziei la CSM ar insemna rezolvarea favorabila a problemei.

Acum 7 ani, cand au fost numiti Laura Kovesi si Daniel Morar, nu a fost atata valva in presa. Lumea nici nu stia cine sunt. Acum se dezbate public subiectul de saptamani intregi. Ce s-a intamplat intre timp?

La data aceea, in 2006, nu erau inalti demnitari cu dosare penale, precum Dan Voiculescu sau Relu Fenechiu, si de aceea nu era acea presiune uriasa din partea politicului.

Dar si atunci a fost o presiune foarte mare, poate ca lumea a uitat. Noi, Freedom House Washington, am facut auditul anticoruptie si imi aduc aminte ca si atunci au existat atacuri din partea presei, numai ca atunci a fost un om hotarat sa combata coruptia - Monica Macovei - care a rezistat acestor presiuni.

Pentru ca presiuni vor fi intotdeauna. Acum mai mari decat atunci poate, dar si atunci au fost. Intre timp au fost anchetari, au fost condamnari, dar si atunci a fost o presiune uriasa.

Dupa demisia Monei Pivniceru avem doar un ministru interimar al Justitiei, Victor Ponta. Ce credeti ca se va intampla la finalul celor 45 de zile de interimat?

Nu stiu sa va spun, dar pe mine m-au surprins reactiile furibunde, neasteptat de dure, din acest weekend, legat de aceste numiri. Cu ani in urma, in 2005, nu ma asteptam sa fie astfel de reactii, dar acum vad ca problemele din Justitie genereaza reactii extrem de puternice, pentru ca, intre timp, s-au incheiat dosarele unor politicieni.

Mi-e foarte greu sa spun ce se va intampla si cum se va transa acest subiect. El are insa legatura si cu fondurile europene si cu dezvoltarea economica a Romaniei. Are implicatii foarte mari si eu sper sa i se acorde importanta pe care o merita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Freedom House numire procurori, #Cristina Guseth numire procurori, #Ponta numire procuror general, #Ponta Kovesi DNA , #procurori sefi