Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Pretul coabitarii

Marti, 14 Mai 2013, ora 13:25
2478 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Pretul coabitarii

Am inteles necesitatea coabitarii. Stabilitate politica inseamna investitii, adica joburi, salarii si mancare pe masa romanilor. Dar nu cu orice pret.

Chiar presedintele Basescu ne-a spus de multe ori ca exista lucruri care nu se negociaza: securitatea nationala, independenta Justitiei (pentru care este gata sa inceapa un nou razboi), echilibrele macroeconomice.

Coabitarea o fi buna, dar trebuie cantarit mereu pretul platit. Cand pretul este prea mare si depaseste avantajele, la naiba cu ea.

Suntem in aceasta situatie. Nu stim exact termenii in care s-a negociat acordul legat de numirea procurorilor sefi, dar a accepta la carma Parchetului General un om lipsit de calitatile intelectuale si profesionale, de un portofoliu de rechizitorii minimal pentru aceasta functie, inseamna o cedare nepermisa de dragul coabitarii.

Trece mult de linia rosie pe care o presupune apararea interesului national, trasata de presedintele insusi.

Independenta Justitiei a fost cea mai grea batalie semicastigata de fosta guvernare. In parte chiar din cauza magistratilor, a unora dintre ei, care au inclinatia sa-si "vanda" puterea si importanta pe salarii si pensii grase.

Dosarul lui Liviu Dragnea, desi gata, cum se zvoneste, nu pleaca in instanta, doasarul de plagiat al lui Victor Ponta a stat in nelucrare 7 luni, procesul lui Relu Fenechiu treneaza, procesul de incompatibilitate al Ecaterinei Andronescu a murit prin sertarele Justitiei, si lista poata continua.

Cel mai grav, CSM, sectia de procurori, s-a pretat sa schimbe evaluarea lui Tiberiu Nitu la doar cateva luni distanta. Din incapabil si incompetent, l-au scos acum frumos si destept, numai bun de condus Parchetul General.

S-au speriat si procurorii de la CSM de votul masiv al magistratilor impotriva judecatorilor Ghica si Danilet, care continea urmatorul mesaj: "v-am pus acolo sa ne aparati, nu sa ne trimiteti prin puscarii"!

Acceptarea in functii de conducere din parchete a candidatilor Nitu, Bica, Hossu reprezinta o cedare inacceptabila, un pret prea mare, platit pentru coabitare.

In Romania functioneaza sindromul tatucului. Loialitatea fata de sef este aproape singurul criteriu la salarizare, angajare, avansare, mutare in functii cerute, iertare pentru greseli. Toti angajatii se uita in ochii sefului, dorinta acestuia e sfanta pentru ei. De aici importanta unui sef precum Daniel Morar.

Si, la urma urmei, ce s-ar putea intampla daca presedintele Basescu refuza sa semneze pentru cei trei si ar cere alte nominalizari?

Pericolul suspendarii este exclus. Deja Ponta a recunoscut ca evenimentele de vara trecuta au facut mult rau Romaniei. Acum stie ca reactia UE, mai ales in apararea Justitiei, va fi violenta.

Suntem la incheierea acordului cu troica FMI-BM-UE. Fara un nou acord, posibilitatea Romaniei de a se imprumuta scade dramatic. Un nou acord e greu de realizat, managementul "privat" in companii de stat s-a facut tot cu politruci de partid, ca si cum trimisii troicai sunt prosti, nu-si dau seama de smecherie. Privatizarile nu sunt gata, arieratele tot acolo sunt.

Daca se va incheia un nou acord, relatiile si increderea in presedintele Basescu a sefilor UE va fi decisiva. Fara aportul acestuia, slaba speranta, si Victor Ponta stie acest lucru.

Pierderile pe plan intern si extern venite din semnarea celor trei sefi de parchete vor fi imense. UE va intelege ca Romania face un mare pas inapoi in privinta independentei Justitiei, investitorii nu se vor mai inghesui, hotii si coruptii vor intelege ca au acum o sansa sa scape de procuratura si-si vor intensifica activitatile infractionale, in speranta acoperirii politice.

Ponta si Voiculescu vor exclama fericiti: acum avem toata puterea, nu doar guvernarea.

Este un moment cheie, care se cuvine gestionat cum se cuvine, cantarit cu mare grija.

Ziaristii onesti si constienti si-au spus cuvantul. Societatea civila a predat la Cotroceni o petitie cu sute de semnaturi prin care ii cer presedintelui sa nu semneze numirile celor trei candidati care s-au prezentat lamentabil la interviuri.

Tiberiu Nitu a fost selectat de Mona Pivniceru, fapt care in sine spune multe despre "sperantele" pe care coruptii si le-au pus in el.

Asteptam acum decizia presedintelui si explicatii, asa cum ne-a obisnuit, pentru o decizie sau alta.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coabitare Ponta Basescu, #Justitie coabitare Ponta Basescu , #procurori sefi