Mandatul politic al prim ministrului Ponta (Opinii)

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 07:31
2922 citiri
Mandatul politic al prim ministrului Ponta (Opinii)
Foto: presidency.ro (Arhiva)

Ca politica romaneasca nu are aproape nimic a face cu stiinta si arta bunei guvernari aflate in serviciul cetateanului contribuabil s-a vazut inca din primii ani de dupa Revolutie: putini alesi au inteles ca au de indeplinit o suma de proiecte si promisiuni in schimbul carora au primit votul.

Despre acest tip de mandat public si contract constitutional intre ales si alegator va fi vorba, un act bilateral, cu consecinte juridice si morale, mereu incalcat.

A se mai observa ca nerespectarea vointei populare si a drepturilor cetatenesti a dus la abuzuri grosolane pentru care Romania a fost si este criticata, ba chiar sanctionata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, la UE si CE, iar identitatea, imaginea si notorietatea cetatenilor romani au devenit subiect de troc politic si batjocura a mediilor franceze, engleze si nu numai.

Mandate politice si interese publice

Pana zilele trecute, despre mandatul politic primit de la electori in schimbul reprezentarii intereselor acestora, ale familiilor si ale comunitatilor din care fac parte nici nu se prea discuta. Si este de mirare intrucat mandatul primit de la cetateni da destul de multe drepturi, dar impune la fel de multe conditii si obligatii.

Intre drepturi trebuie mentionate legitimarea politica, reprezentativitatea si posibilitatea negocierii in numele intereselor celor reprezentati, trei notiuni abstracte, lipsite actualmente de contur juridic precis in relatiile intre politicieni, guvernanti si institutiile statului.

Dar a venit intempestiv episodul numirilor la Ministerul Public si DNA, cand liberalii au descoperit subit ca mandatul primit de la cetateni la alegerile parlamentare din 9 decembrie, unul de 66%, asadar o majoritate covarsitoare care le-ar permite nu doar amendarea Constitutiei, ci si punerea in aplicare a tuturor promisiunilor si a proiectelor din campania electorala.

Anularea statu-quo-lui obtinut prin alegeri

Ei bine, circula vorba ca imediat dupa alegeri a inceput o batalie insidioasa si ignobila pe aceasta zestre datatoare de multiple sperante participantilor la scrutin: pierzand la scor PDL, partidul sau, presedintele Basescu a incercat prin intermediul unui pact de coabitare modificarea rezultatelor scrutinului si a reusit sa limiteze drepturile reprezentative, legitimitatea si posibilitatea de negociere a USL in numele majoritatii de 66%, majoritate care astazi se apropie de 75% prin transfugi de la alte partide.

Lucrurile nu s-au oprit insa la pact, urmand ca incet-incet cei trei vectori importanti ai majoritatii sa se tot micsoreze prin taierea unor posibilitati de reprezentare in UE, prin atacarea legitimitatii noii majoritati in afara granitelor, intre care trebuie amintite fel de fel de luari de pozitie ale popularilor europeni si ale inaltilor comisari ai UE, culminand in final cu diminuarea posibilitatii de negociere a unor conditii financiare mai bune in cadrul bugetului multianual al CE.

Depolitizarea Justitiei

Momentul actual este indeajuns de graitor pentru tendintele de mai sus: prin votul lor, alegatorii au validat programul USL de depolitizare a Justitiei, de scoatere a acesteia atat de sub influenta majoritatii parlamentare si a Executivului, cat si a presedintelui, ceea ce se dovedeste o conditie imposibil de aplicat.

Or din aceasta cauza nu se vor putea pune in aplicare multe proiecte si promisiuni ca blocarea hotararilor de confiscare a averilor ilicite, restrangerea posibilitatilor de jefuire a bugetului de stat, restabilirea echilibrului social si juridic intre diferite categorii de bugetari si lucratori...

Urmarile cele mai grave nu tin doar de neindeplinirea programului de guvernare al USL, cat de deturnarea celor mai importante functii ale statului: asigurarea echitatii intre cetateni, limitarea abuzurilor publice, asigurarea dreptului la bunastare, la o viata demna si civilizata, cresterea calitatii serviciilor publice de educatie si sanatate...

Control politic si privilegii

Caci pastrarea in continuare a privilegiilor unor alesi si a captivitatii statului de drept nu a dus niciodata la altceva.

Iata de ce pastrarea controlului politic asupra institutiilor statului de drept printr-o intelegere netransparenta a presedintelui cu prim ministrul Ponta nu va putea fi legitimata prin impartirea procurorilor, unii prezidentiali si altii ai prim ministrului, iar compromisul va fi o piatra de moara de gatul infaptuitorilor, in conditiile in care cele trei runde de consultari electorale de anul trecut au aratat categoric ca marea majoritate a electoratului nu mai e dispusa sa tolereze la nesfarsit anularea votului si a mandatului politic dat alesilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ponta numire procurori sefi, #scandal USL procurori sefi, #Ponta mandat alegeri , #procurori sefi