Ponta si Antonescu, despartiti de numirile procurorilor - vezi reactii

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 15:22
3512 citiri
Ponta si Antonescu, despartiti de numirile procurorilor - vezi reactii
Foto: Arhiva

Atat membri PNL, dar si cativa social-democrati l-au criticat dur, miercuri, pe premierul Victor Ponta pentru propunerea Laurei Codruta Kovesi la sefia Directiei Nationale Anticoruptie. Nici liderii Opozitiei nu s-au aratat mai multumiti de "razgandelile" premierului, sustinand ca partenerii internationali nu au cum sa vada cu ochi buni acest joc.

Reactiile din partea Puterii au aparut la scurt timp dupa ce prim-ministrul a adresat, miercuri dimineata, o scrisoare presedintelui CSM prin care o propunea pe Kovesi la conducerea DNA si pe Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general. Membri ai USL l-au acuzat pe Victor Ponta de tradare.

Primul care a comentat decizia lui Victor Ponta a fost liderul liberalilor Crin Antonescu, critic vehement al Laurei Codruta Kovesi. Acesta a declarat ca propunerile facute de premier pentru sefia Parchetului General si a DNA reprezinta un "compromis ce nu are nimic de a face cu Romania". "Nu suntem parte si nu suntem de acord cu o intelegere politica facuta cu Traian Basescu prin care sa se imparta aceste pozitii. Pentru prima data de la infiintarea USL ne despartim fundamental, asta nu inseamna desfiintarea aliantei, ruperea aliantei", a precizat Antonescu.

Antonescu a luat foc: Numirea procurorilor - troc politic, nu are nimic de a face cu Romania

De asemenea, senatorul PNL Ioan Ghise este de parere ca propunerea lui Ponta referitoare la Kovesi este "o tradare a electoratului USL, care a votat pentru demiterea lui Basescu si a clicii lui". "Trebuie sa existe o discutie la conducerea USL. PNL va avea sedinta Biroului permanent astazi. Nu se pune problema ca premierul sa demisioneze, dar e necesara o repozitionare", a spus Ghise pentru Digi 24.

Totodata, deputatul PNL Mihaita Calimente a subliniat ca liberalii sunt bulversati. "Nu pot sa inteleg cum in 24 de ore premierul si-a schimbat parerea de trei ori. E surprinzator. Azi vom avea Biroul permanent, se va discuta care va fi pozitia partidului", a mentionat Calimente, potrivit Digi 24. "Traian Basescu nu cred ca putea sa il preseze pe premier, pentru ca nu avea mijloacele. Premierul singur va trebui sa spuna care a fost rationamentul. Aceasta cascada de razgandiri nu stiu cum poate fi justificata. Multi dintre colegii mei sunt bulversati de rapiditatea schimbarilor ideilor", a completat deputatul PNL.

Ponta s-a razgandit din nou: Kovesi propusa sef la DNA, Nitu - procuror general

Si deputatul PNL Ludovic Orban a criticat decizia premierului, afirmand ca nu mai vede nicio diferenta intre Traian Basescu si Victor Ponta, pe care l-a acuzat de "tradare fata de interesul public". "Prin aceasta actiune, Victor Ponta se prezinta in situatia unei marionete de sforile careia trage Traian Basescu. Pentru mine, incepand de astazi, Victor Ponta este egal cu Traian Basescu", a declarat Ludovic Orban, pentru Digi 24.

De asemenea, senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu crede ca premierul Victor Ponta e santajabil, in urma faptului ca acesta i-a nominalizat in cele din urma, dupa ce marti declarase contrariul, pe Tiberiu Nitu si Laura Codruta Kovesi - procurori-sefi la Parchet, respectiv DNA. "Singura explicatie e personala, cred ca e santajat", a comentat Stanescu pentru Ziare.com razgandirea lui Ponta.

Rosca Stanescu (PNL) revine: Ponta e santajat! Pericol mare sa se rupa USL

"(...) la ora 17.00 ne intalnim, o sa luam o decizie. Vom hotari impreuna ce trebuie facut. Noi ne intalneam pentru a desemna, printre altele, un ministru de Justitie, nu mai este cazul. Domnul Ponta si-a asumat nominalizarea sefilor marilor Parchete. Noi nu ne mai asumam ministerul", a adaugat Stanescu.

Nici pesedistul Alexandru Athanasiu nu il sustine pe Ponta, el afirmand ca nu intelege de ce premierul a trimis propunerile la CSM la numai o zi dupa ce anuntase ca este nevoie de o selectie riguroasa. "Mie imi este imposibil sa explic acest lucru. Nu pot sa intru in circumvolutiunile domnului Ponta si nici in actul sau de vointa politica", a declarat Alexandru Athanasiu, pentru Digi 24.

Cine sunt aparatorii lui Ponta

In schimb, deputatul PSD Florin Iordache sustine ca USL nu este in pericol. "Ponta, prin propunerile facute, nu a facut altceva decat sa deblocheze situatia din Justitie. A realizat o analiza si a facut un lucru foarte bun. USL nu e in pericol, in niciun caz", a declarat Florin Iordache, pentru Digi 24.

Si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, i-a luat apararea lui Ponta, sustinand ca aceste propuneri urmeaza o procedura normala intr-un stat democratic. "Este o procedura pe care trebuie sa o aiba orice prim-ministru. Pot sa va spun ca este un atribut constitutional pe care-l are domnia sa. Este vorba de credibilitatea noastra si la Bruxelles, si la Washington, avem nevoie de o anumita credibilitate cu doua propuneri care sunt apolitice", a explicat Zgonea, pentru Digi 24.

In plus, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat ca premierul "nu a facut decat sa-si exercite atributiile pana la sfarsit, ceea ce arata ca este un om de decizie, care nu poate fi intors prea usor din hotararile pe care le ia".

PC vrea convocarea unei sedinte a USL

In dezbatere a intervenit si presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, care a afirmat ca USL nu se va destrama, chiar daca unii isi doresc acest lucru, potrivit Antena 3. "Sunt foarte multi oameni in Romania care isi doresc ca USL-ul sa nu se rupa. Acestora le spun foarte clar: USL nu se va rupe. Mai sunt inca oameni in Romania care isi doresc ca USL sa se rupa. Le spun: sa nu se bucure, pentru ca USL nu se rupe", a spus Voiculescu.

Critici si din partea Opozitiei

Nici liderii Opozitiei nu s-au lasat mai prejos, criticand situatia tensionata din interiorul USL, in urma propunerilor controversate facute de Victor Ponta.

Presedintele Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga, a fost primul care a criticat situatia creata in USL, spunand ca atitudinea prim-ministrului ar putea ridica semne de intrebare oficialilor de la Bruxelles cu privire la Guvernul Romaniei.

"Domnul Ponta este razgandacul national. (...) Ieri dimineata, domnia sa spunea ca merge la CSM cu propuneri clare pentru conducerea parchetelor. Si a spus si un nume - al doamnei Kovesi(...). Dupa discutia cu CSM, care, in paranteza fie spus, eu cred ca a avut o abordare corecta, in sensul ca 'hai sa respectam intelegerile pe care le-am avut cu Comisia Europeana atunci cand desemnam transparent procurorii', s-a spalat pe maini ca Pilat din Pont. Pai, dumneavoastra cum credeti ca se uita cei de la Bruxelles la noi, normal, la Guvernul Romaniei, pana la urma ne reprezinta pe toti. Eu nu as vrea sa ma reprezinte domnul Ponta, dar ma reprezinta si mine", a afirmat Blaga.

Blaga critica situatia tensionata din USL: Cei de la Bruxelles ce o sa zica?

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a apreciat, insa, decizia lui Ponta, despre care a spus ca a trecut peste presiunile facute de aliatii sai. "Salut faptul ca Victor Ponta a trecut peste presiunea exercitata de PNL si de Partidul Conservator. A avut capacitatea sa treaca peste presiunea fantastica exercitata de aliatii sai", a declarat Cristian Preda, potrivit Digi 24.

Un alt europarlamentar PDL, Monica Macovei, a scris, pe blogul sau, ca "Ponta minte de la o ora la alta si sfideaza Comisia Europeana si CSM".

"Niciun procuror cu experienta care a lucrat la DNA in ultimii ani nu se afla pe 'lista lui Ponta'. (...) Ignorarea procurorilor care au confirmat ca pot lucra independent si impartial este lovitura de gratie pe care Ponta o da justitiei. (...) Ponta arata ca nu da doi bani pe recomandarile Comisiei si pe opiniile CSM", a afirmat Monica Macovei.

Aceasta considera ca propunerea lui Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general "este sfidatoare", deoarece "la concursul organizat in 2012, domnul Nitu a avut o prestatie ridicola si a fost respins de CSM".

Fostul premier Emil Boc sustine ca este inadmisibil ca numirile la sefia parchetelor sa fie discutate in BPN ale partidelor. "Ar fi bine ca birourile politice ale partidelor sa nu se amestece in aceste demersuri care tin de justitie si de prerogativele constitutionale si legale. Cu cat fiecare isi va respecta competentele pe care le are, cu atat va fi mai bine pentru justitie si pentru Romania. Eu ma pronunt pentru a respecta dreptul celor care, potrivit legii, au dreptul sa faca aceste propuneri, iar politicienii sa mai lase discutiile din birourile politice ale lor, de la partid si sa se ocupe de alte probleme, sa lase justitia sa functioneze independent", a spus fostul prim-ministru.

Acesta a mai adaugat ca este inadmisibil ca birourile politice ale partidelor guvernamentale sa discute despre numiri de procurori generali. "Cred ca este inadmisibil ca birourile politice ale partidelor care alcatuiesc arcul guvernamental sa discute despre numiri de procurori generali, DNA, inseamna ca din nou coboram justitia la nivelul anului 2004, cand in birourile politice ale PSD se decideau sefii de instante, masuri de arestare, este o perioada de trista amintire, care trebuie sa constituie un capitol incheiat. Eu cred ca partidele politice trebuie sa se abtina sa intre in dispute si comentarii in legatura cu aceste numiri, care sunt date in competenta unor persoane, care trebuie sa si le asume", a conchis Emil Boc.

De asemenea, Peter Eckstein Kovacs, fost consilier prezidential si membru UDMR, a subliniat ca i se pare ca Ponta a gasit o solutie acceptabila. "Pentru mine acest lucru este ok, chiar daca nu este in consonanta cu cerinta Comisiei Europene sa se faca selectie transparenta".

Victor Ponta a adresat miercuri o scrisoare presedintelui CSM prin care anunta ca a decis sa faca propuneri pentru sefia Parchetelor. Laura Codruta Kovesi este propunerea sa pentru sefia DNA, iar Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general.

Scrisoarea adresata de Victor Ponta presedintelui CSM a fost semnata marti si inregistrata miercuri la Ministerul Justitiei.

D.T.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Victor Ponta procurori sefi, #Victor Ponta opozitie, #Victor Ponta reactii, #tensiune USL , #procurori sefi