De ce e nervos Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 23:57
9821 citiri
De ce e nervos Crin Antonescu (Opinii)

Ma intreb daca dl. Crin Antonescu realizeaza cat rau face tot acest scandal ultramediatizat referitor la desemnarea procurorilor sefi.

Si nu este vorba doar despre problema de imagine externa, pe care in fond si-o provoaca in primul rand domniei sale, intarind stampila pe care se tot chinuia sa o stearga in ultima vreme, de lider incompatibil cu valorile statului de drept. Domnia sa provoaca si o mare problema pentru credibilitatea Justitiei.

Ce vede omul de rand? Ca sefiile parchetelor, teoretic absolut apolitice, sunt subiect de mare disputa politica la vedere. Ca o parte a USL pretinde ca ele sa fie negociate politic si agreate de partide.

Ca ministrul Justitiei, care in acelasi timp e si premier, este somat public, este tavalit la televizunea lui Dan Voiculescu, este amenintat cu ruperea USL nu pentru a avea o politica economica mai buna, nu pentru a lua decizii de fiscalitate curajoase, ci pentru a nu trimite la Cotroceni o anumita propunere.

Ce ar trebui sa inteleaga poporul de aici? Pe de-o parte, ca procurorii sefi sunt politizati pana in varful unghiilor si de aici politizate vor toate deciziile lor ulterioare. Cat de credibile pot fi in aceste conditii aceste decizii si procurorii pe care ei apoi ii numesc in functie? Si aceasta decredibilizare se va mentine chiar daca sa zicem ca Victor Ponta ar renunta la Codruta Kovesi si ar numi numai procurori pe placul lui Dan Voiculescu.

Apoi, trebuie sa inteleaga poporul ca pentru partea liberalo-voiculesciana din USL, cel putin, cheia guvernarii este sa puna mana pe Justitie, dupa cum Felix sugera, de altfel, cand spunea ca pana USL nu va detine Justitia nu va avea Puterea? Si deci miza majora a guvernarii nu e sa ridice tara pana la cer, ca zic asa, ci sa-si obtina imunitatatea prin desemnarea procurorilor sefi doriti?

Mesajul acesta nervos, pe alocuri isteric, este extrem de toxic si totusi Crin Antonescu este din ce in ce mai agresiv pe aceasta tema.

Nu e greu de inteles de ce. Pe de-o parte pentru ca, intr-adevar, partea liberalo- voiculesciana din USL este pe cale sa piarda perla coroanei. Ca ministerele liberale au fost dublate de ministri delegati PSD a fost cum a fost, dar pierderea Justitiei este cu adevarat o nenorocire.

Dar nenoricirea este si de imagine. Antena 3 il ameninta pe Victor Ponta cu prejudicii majore de imagine daca lasa impresia ca ar fi cazut la pace cu Traian Basescu. Eu cred ca, dimpotriva, poporul acesta nu mai vrea scandal.

Iar faptul ca Victor Ponta, acuzat in permanenta pentru coabitarea institutionala cu presedintele, este pe un trend crescator in sondaje, in timp ce Crin Antonescu aluneca de la luna la luna, arata de partea cui este prejudiciul de imagine.

In plus, daca Victor Ponta merge pana la capat si propune procurorii dupa cum considera de cuviinta, in huidulielile Antenei 3 si ale liberalilor, infruntandu-i, isi va consolida imaginea de lider de facto al USL, in detrimentul lui Crin Antonescu. Poti simpatiza cu invinsul, dar respectul merge catre invingator, catre lider.

Fortat de dificultatile financiare si intransigenta Bruxelles-ului, Victor Ponta are acum sansa de a trece cu adevarat in liga superioara a politicii, rationala, pragmatica si neviscerala, lasandu-l pe Crin Antonescu victima propriilor umori si fobiilor lui Dan Voiculescu.

Crin Antonescu invoca ruperea USL. Este primul care ar avea de pierdut masiv din asa ceva. Pe de-o parte, pentru ca fara masinaria PSD nu are absolut nicio sansa sa castige alegerile. Oricum, pe cat dovedeste mai multe porniri autoritate in raport cu PSD, cu atat isi diminueaza sansele de a capata cu adevarat aceasta sustinere.

Pe de alta parte, daca scoate partidul de la guvernare, si liberalii pierd toate posturile din administratie, clientela lor se trezeste maturata si nici nu mai primeste vreunul dintre posturile care urmeaza sa se de acum se deblocheze (sa, ma rog, "debloce" dupa cum ne-a invatat dl. Chitoiu), decontul lui Crin Antonescu va fi unul teribil.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Crin Antonescu Victor Ponta procurori, #USL parchete Justitie , #procurori sefi