In USL nu s-a intamplat nimic... (Opinii)

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 07:20
3572 citiri
In USL nu s-a intamplat nimic... (Opinii)
Foto: Arhiva

Doar atat ca unul dintre co-presedinti i-a strecurat colegului si prietenului sau in san sarpele neincrederii.

E acelasi sarpe care i-a imprastiat pe prietenii politici din Conventia Democratica in 2000, pe colegii din Alianta DA in 2006, dar nu s-a atins de ARD pentru ca intovarasitii umblau sub acoperire, nefiind nici prea prieteni, nici prea colegi, ci oameni nevoiasi, adica fara voturi. Asa ca alianta le-a disparut in liniste prin disolutie.

Se zice ca interesul poarta fesul, numai ca aroganta nu este interes, ci meteahna de caracter, iar lovitura data USL de catre dl Ponta nu inseamna altceva decat o rabufnire de orgoliu. Ideea de calcul politic insa nu trebuie exclusa.

Si-asa de vreo doua-trei zile mai toti jurnalistii si analistii au devenit scenaristi. Unii atat de talentati, ca te si miri cum de nu i-au remarcat headhunters-ii de la Hollywood.

Intre calcul politic si aventura de doi bani

Pentru ca faptele sunt cele cunoscute de toata lumea, cele intoarse si pe fata si pe dos de activistii de partid si formatorii de opinii din presa si de la TV, calculul politic initial ar putea sa ne ajute sa intelegem mai bine ce s-a dorit si ce-a iesit. Nu vom apasa prea mult pe coarda increderii, deoarece instrumentelor politicii noastre coarda asta sensibila le lipseste. Nu chiar cu desavarsire.

Mai intai trebuie spus ca asteptarile noastre si ale celor ce citesc ziarele coincid de asta data cu cele exprimate de CSM si de asociatiile profesional-sindicale ale judecatorilor si ale procurorilor. De zeci de ani militam si in strada, si in mass-media pentru separatia constitutionala, clara si definitiva a celor trei puteri ale statului de drept, dar de tot atatia ani nu stiu ce se intampla, ca, exact cand trebuie atins acest obiectiv, apare un lider tare si arogant care ne intoarce in punctul de plecare.

Ce s-a dorit?

Ce au dorit impricinatii, recte Basescu si Ponta? Intrucat nici presedintele, nici prim-ministrul nu pot fi banuiti ca au dorinte impotriva legii si a intereselor propriului popor, politicienii Basescu si Ponta au dorit ca procurorul general al Romaniei, seful Directiei Nationale Anticoruptie si ceilalti sefi si sefuleti ai Ministerului Public sa fie oamenii lor, nu ai Republicii.

Daca nu cumva ei sunt Republica. Desi in Constitutia inca valabila scrie altceva la art. 131 (1) ... ca procurorii "reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor". Ale tuturor.

Pentru ca mai toti cetatenii nu au a face cu procurorii, nu stiu daca ii apara sau nu. Se vede treaba ca e vorba de altii, de cei cu dosare in instante. Cum au ajuns oamenii cu dosare in politica si ne fac legi si ne pun sefi ici si colo? Exceptand prezumtia de nevinovatie, au ajuns prin noi insine, adica prin votul nostru dat in necunostinta de cauza si din neinvatatura de minte.

Si ce-a iesit?

Asadar, ce-a iesit dupa propunerile intempestive, dar asumate, ale lui Victor Ponta? O mare harababura, o framantare politica inutila si fara sens, unul dintre multele acte politice controversate care ne tin in loc de 23 ani.

Urmate de o frustrare publica generala si urata care poate lua cine stie ce forme: o mare formatiune politica, USL, si o majoritate parlamentara supraponderala isi dovedesc subrezenia, desi multimi de alegatori, peste 70 de procente, inca asteapta sa li se infaptuiasca promisiunile electorale.

Dupa asa o tarasenie, un important lider politic si cel mai pare partid romanesc isi lasa la vedere dedesubturile, pe care le-am mai vazut ultima oara in primele 9 luni din 2009.

Au din fericire destui specialisti care sa calculeze ca aventura numirilor fortoase de la varful parchetelor le va aduce un imens deficit de imagine si pierderi la viitoarele alegeri. Pierderi de electorat captiv, dar deceptionat si care n-au unde se contabiliza in alta parte decat la PNL si PC. Mana cereasca pentru Crin Antonescu la viitoarele alegeri prezidentiale.

Cica niste pradatori...

Pentru ca "pradatorii" (cf. Mungiu-Pippidi) au fost pana acum mai tari decat toti alegatorii la un loc, politicienii, activistii lor din presa nici nu mai amintesc de stat de drept, de admiterea in Schengen, si pe puna dreptate.

Sunt obiective care seamana tot mai mult cu fata morgana: cu cat iti par mai apropiate, cu atat se indeparteaza. De aceea, fenomenul se numeste in limba romana cu una din cele mai frumoase metafore "apa mortilor".

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Ponta Basescu procurori sefi Constitutie, #stat de drept USL PSD PNL , #procurori sefi