Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ultima zi a USL?

Autor:
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 11:05
4447 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ultima zi a USL?

Mutarea din dimineata aceasta a lui Victor Ponta arunca in aer USL. Dupa discutii de aproape o saptamana, in care numele Codrutei Kovesi a fost pe toate buzele USL-iste, se parea ca Victor Ponta a inteles mesajul antenelor si al lui Crin Antonescu si a dat inapoi. Parea ca lasa urmatorului ministru al Justitiei, nominalizat de PNL, posibil de catre Dan Voiculescu, sa rezolve numirea procurorilor.

Iata ca n-a fost sa fie asa. Ce motive sa-l fi determinat sa-si schimbe cu 180 de grade pozitia, e greu de ghicit.

Oricum, PNL este pus in fata unei decizii importante. Continua asocierea cu Ponta-PSD, acceptand si coabitarea cu Basescu, si pretentia lui Ponta de a face el jocurile in parchete, sau rupe coalitia mentinandu-si aversiunea anti Basescu si dorinta de a incaleca justitia, incepand cu procurorii sefi.

Pentru Victor Ponta este momentul ca USL sa decida cine e jupanul. Premierul sau seful Senatului.

In plus, evolutia economiei nu arata ca guvernarea merge intr-o directie buna, ba chiar dimpotriva. Vine momentul cand UE si FMI isi iau umbrela protectoare din Romania, si ramanem sa ne confruntam singuri cu pietele financiare turbulente.

Diferenta dintre campania electorala si guvernarea propriu-zisa a venit ca un dus rece pentru Victor Ponta. Nici in visele cele mai negre nu i se aratau atatea probleme insurmontabile, in primul rand in zona economiei. A inteles si Ponta ca el este cu ponoasele si demonstratiile muncitorilor ramasi pe drumuri si altii cu foloasele.

Reactia PNL din sedinta de dupa amiaza a BPN va fi una decisiva. Ori, ori. Ori admite ca Victor Ponta, care duce greul guvernarii, sa detine parghii importante, inclusiv in domeniul justitiei, ori rupe USL, pleaca de la guvernare, deci de la conductele cu bani publici.

Grea decizie, dar si Antonescu este cu cutitul la gat. Sa renunte la principii si la partea de responsabilitate din sfera justitiei, sa-si lase colegii sub sabia lui Kovesi, ar fi o pozitie care i-ar subrezi definitiv pozitia de lider al PNL.

Pentru a risca un pronostic, sunt mai multe sanse ca PNL sa se retraga azi de la guvernare, constantand ca nu poate continua coabitarea Ponta-Basescu,mai ales ca deja, public, Antonescu si-a exprimat opinia ca toata tevatura cu numirea sefilor la procuratura reprezinta un "blat" intre Ponta si Basescu.

Actionand altfel, Antonescu si-ar atarna de gat titlul de partas la "blatul" cu Basescu.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ponta numire porcurori sefi, #Ponta Antonescu numiri procurori, #USL rupere numiri Justitie , #procurori sefi