Sefii Parchetelor propusi de Ponta, avizati pozitiv de CSM - Basescu are ultimul cuvant

Joi, 09 Mai 2013, ora 19:12
4244 citiri
Sefii Parchetelor propusi de Ponta, avizati pozitiv de CSM - Basescu are ultimul cuvant
Foto: CSM

Toti cei sase procurori nominalizati de premierul Victor Ponta au primit aviz pozitiv din partea Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), joi seara.

Este vorba despre procurorii Tiberiu Nitu, Bogdan Licu si Codrut Olaru, intervievati, miercuri, de Sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), candidati nominalizati de ministrul Justitiei pentru functiile de procuror general al Romaniei, de prim adjunct al procurorului general al Romaniei si de adjunct al procurorului general al Romaniei.

Tiberiu Nitu, candidatul pentru functia de procuror General al Romaniei, a fost ales cu majoritate de voturi, la fel ca Alina-Mihaela Bica si Elena-Giorgiana Hosu.

Bogdan Licu, Codrut Olaru si Laura Codruta Kovesi au primit avizul pozitiv cu unanimitate de voturi.

Cum si-a sustinut Kovesi candidatura la DNA in fata CSM (Video)

Avizele CSM pentru procurorii nominalizati de premierul Victor Ponta vor fi transmise Ministerului Justitiei in data de 10 mai.

Avizul CSM este consultativ, utimul cuvant in ce priveste desemnarea conducerii Parchetelor il va avea presedintele Traian Basescu.

Avizarea pozitiva a tuturor procurorilor a fost confirmata de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc. Acesta a afirmat ca cei sase "au reusit sa demonstreze ca sunt echipa de care Ministerul Public are nevoie. Cred ca au maturitata profesionala pentru a-si indeplini rolul. Suntem la varsta la care nu-si permit sa nu performeze".

Audieri la CSM: Olaru vrea ca procurorii sefi sa poata propune sanctiuni si sa dea recompense

Cazanciuc a multumit CSM pentru "votul de incredere acordat care ii obliga pe cei sase, cat si pe ministrul Justitiei", si a aratat ca nu va ezita sa prezinte in Guvern si mai ales premierului problemele ministerului.

"Nu voi ezita sa prezint in Guvern problemele ministerului. Voi solicita sprijinul primului ministru si al colegilor din Guvern pentru a aloca resursele necesare performantei", a mai spus acesta.

Tiberiu Nitu, gafe la audierea din CSM - Cine ii ia apararea

La randul sau, CSM a precizat, intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com, ce avize au primit cei sase:

- Tiberiu Nitu, aviz pozitiv cu majoritate de voturi

- Bogdan Licu, aviz pozitiv cu unanimitate de voturi

- Codrut Olaru, aviz pozitiv cu unanimitate de voturi

- Laura Codruta Kovesi, aviz pozitiv cu unanimitate de voturi

- Alina-Mihaela Bica, aviz pozitiv cu majoritate de voturi

- Elena-Giorgiana Hosu, aviz pozitiv cu majoritate de voturi

Interviurile sustinute de procurori au facut deliciul presei, care a remarcat balbaielile si fuga de responsabilitate a acestora.

Laura Codruta Kovesi si-a sustinut joi interviul pentru sefia DNA, alaturi de Alina Bica si Elena Hosu, propuse pentru functiile de procuror-sef, respectiv procuror-sef adjunct la DIICOT.

Tiberiu Nitu, audiat la CSM: Glumite, ezitari, balbaieli si fuga de responsabilitate

Tiberiu Nitu, audiat de sectia de procurori a CSM in vederea obtinerii avizului pentru ocuparea functiei de procuror general al Romaniei, a punctat cateva dintre prevederile proiectului sau, a folosit in mod repetat cuvantul "impreuna", evitand sa isi asume responsabilitati concrete si a raspuns evaziv si uniform la cele mai multe dintre intrebarile adresate de cei care l-au audiat.

Tiberiu Nitu a vorbit in special despre vulnerabilitatile sistemului judiciar si "obiectivele pe care le avem de atins", precizand ca in redactarea proiectului sau de management cu care s-a prezentat in fata CSM a avut in vedere rapoartele de monitorizare intocmite de Comisia Europeana, dar si propria sa experienta in Ministerul Public.

Laura Codruta Kovesi a propus masuri pentru cresterea eficientei DNA si a sustinut ferm apararea statutului procurorului si independenta acestuia.

Ca un punct slab al sistemului, aceasta a identificat situatia resurselor umane, mai exact cea a functiilor de conducere si a posturilor vacante. Laura Codruta Kovesi a precizat ca va avea o relatie de colaborare si cooperare cu noua structura de conducere a DNA.

La randul sau, Codrut Olaru a declarat, la audierea la CSM, ca vrea ca procurorii sefi sa aiba la dispozitie fonduri pentru recompensarea angajatilor cu merite, dar si sa poata propune sanctionarea celor care comit unele abateri.

El a vorbit despre problemele legate de resursele umane din Ministerul Public, spunand ca este necesara o "echilibrare a schemelor de personal". Olaru a aratat ca, in prezent, 25 la suta dintre procurori sunt in functii de conducere, el propunand ca ponderea acestora sa fie de sub 20 la suta.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#CSM aviz procurori, #CSM aviz Kovesi, #CSM aviz Nitu , #procurori sefi