Reuters: Propunerile de procurori ale lui Ponta ar putea supara UE

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 23:58
5777 citiri
Reuters: Propunerile de procurori ale lui Ponta ar putea supara UE
Foto: Reuters

Scandalul din Romania legat de nominalizarile procurorilor la sefia parchetelor a ajuns si in presa internationala. Agentia Reuters considera ca propunerile lui Ponta ar putea "supara" Uniunea Europeana.

Prestigioasa agentie de presa Reuters noteaza ca nominalizarile de procurori ale premierului roman "sfideaza" apelurile Uniunii Europene pentru mai multa transparenta, in conditiile in care "exista ingrijorari legate de modul in care se respecta legea" in Romania.

"Uniunea Europeana, la care Romania a aderat in 2007, a pus sub monitorizare sistemul judiciar din aceasta tara si a cerut Bucurestiului sa aleaga procurorii sefi prin intermediul unui proces transparent in privinta candidaturilor si interviurilor, pentru a se asigura ca nu vor fi alesi pe criterii politice", subliniaza Reuters.

Ponta s-a razgandit din nou: Kovesi propusa sef la DNA, Nitu - procuror general

Agentia aminteste de razgandirea premierului, care marti a spus ca va face nominalizari "in urma unui proces transparent si de durata", pentru ca miercuri sa propuna candidatii pentru "departamentul anti-coruptie si cel de lupta impotriva crimei organizate".

"Faptul ca premierul s-a razgandit denota dispretul sau pentru CSM si o lipsa de coerenta politica", a citat-o Reuters pe Laura Stefan, expert anticoruptie la Expert Forum.

Laura Stefan (EFOR): Avizul CSM pentru numirea procurorilor trebuie sa existe Interviu

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri dimineata, ca ii nominalizeaza pe Laura Codruta Kovesi si Tiberiu Nitu la sefia Parchetului General si, respectiv, a DNA. Decizia a starnit furtuna in USL, Crin Antonescu declarand ca nominalizarile reprezinta un "troc politic" al lui Victor Ponta cu Traian Basescu.

Kovesi si Nitu ar putea fi numiti in functii abia in iunie - vezi calendarul CSM

Intre timp, CSM a anuntat calendarul procedurilor privind numirea in functii a celor propusi de Ponta. Cel mai devreme acestia isi vor putea ocupa pozitiile la inceputul lunii iunie.

#Reuters Victor Ponta, #Victor Ponta numiri procurori, #Victor Ponta procurori UE , #procurori sefi
Comentarii
Poza executorul
executorul
rank 5
Propunerile lui Ponta pot fi agreate doar de hahait, pt ca el le-a
Poza Portocale Strivite
Portocale Strivite
rank 5