UDMR s-a suparat pe PSD dupa ce nu i-a sustinut un proiect in Camera Deputatilor. Maghiarii vor reanaliza protocolul de colaborare

Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 14:36
5616 citiri
UDMR s-a suparat pe PSD dupa ce nu i-a sustinut un proiect in Camera Deputatilor. Maghiarii vor reanaliza protocolul de colaborare
Foto: captura YouTube / Gherla Info

Comisiile de specialitate si plenul Camerei Deputatilor au respins, miercuri, proiectul UDMR privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne in administratie, la propunerea Opozitiei si cu sustinerea surprinzatoare a PSD, motiv pentru care UDMR se gandeste la reanalizarea protocolului semnat cu partidul de guvernamant.

Proiectul de lege a fost respins mai intai in comisii, cu majoritate de voturi, decizia fiind urmata de aplauzele parlamentarilor. Propunerea de respingere in integralitate a proiectului de lege a apartinut opozitiei parlamentare.

Ulterior, proiectul a fost respins si in plenul Camerei Deputatilor, cu 256 de voturi, fiind sustinut doar de 21 de deputati. Senatul este camera decizionala.

Citeste si Vom avea placute bilingve in maghiara si romani in Bucuresti? PSD da unda verde unui proiect UDMR

UDMR a sustinut, miercuri, in comisii, ca proiectul de lege vrea sa clarifice prevederi "ratificate in Carta si in Constitutie", PNL a afirmat ca Romania este data ca exemplu in privinta respectarii drepturilor minoritatilor, iar USR ca expunerea proiectului s-a facut in mod "extrem de nefericit".

Deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat ca proiectul de lege privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne in relatia cu administratia publica isi propune sa clarifice anumite prevederi.

"Am constatat in teritoriu ca, in diferite unitati administrativ teritoriale, se interpreteaza in fel si chip, pentru ce situatii este obligatorie folosirea limbii materne, inscriptionarea in acele limbi minoritare, care sunt elemente care pot fi inscriptionate si care nu pot fi inscriptionate, ajungand chiar si pana la decizii ale unor Curti de a invalida si pedepsi pentru a se folosi o limba a unei minoritati nationale, asa cum prevede ea in Carta ratificata in Romania.

Ca atare, pentru a clarifica aceste elemente, am incercat sa scriem exhaustiv toate acele situatii care izvorasc din Carta si Constitutia Romaniei", a declarat deputatul UDMR Marton Arpad.

In schimb, PNL a sustinut ca Romania este data drept exemplu de bune practici in ceea ce inseamna protectia minoritatilor.

"Romania este data drept exemplu de bune practici in ceea ce inseamna protectia minoritatilor. (...) Vorbim de o propunere, de o incercare care nu poate depasi sfera Constitutiei Romaniei. (...) PNL va propune un raport de respingere a proiectului de lege si cred ca impreuna cu toti romanii din tara si din strainatate, indiferent de etnie, vom putea sa ne bucuram de sarbatoarea Centenarului - cea mai mare sarbatoare a tuturor romanilor", a spus deputatul PNL Florin Roman, facand trimitere la faptul ca reprezentantii UDMR au sustinut anterior in spatial public ca anul Centenarului este un al de doliu.

La randul sau, deputatul USR Tudor Benga a declarat ca UDMR a adus in spatial public intr-un mod "extrem de nefericit" acest proiect de lege.

"Problema este insa ca UDMR a ales ca aduca acest proiect de lege in spatiul public intr-un mod extrem de nefericit pentru relatiile dintre comunitati. Acest proiect de lege a aparut si a intrat in dezbatere publica si a fost fortat aproape sa treaca intr-un moment in care majoritatea parlamentara condusa de un condamnat penal lupta sa-si salveze pielea", a afirmat deputatul USR.

Declaratia deputatului USR a fost sanctionata de presedintele Comisiei Juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, care i-a taiat microfonul deputatului din Opozitie.

Nici minoritatile nationale nu au sustinut proiectul UDMR.

"Am votat ieri, in cadrul grupului minoritatilor nationale, respingerea proiectului de lege. (...) Scaderea pragului la 10% este neconstitutionala, peste tot in Europa este de 20%. (...) Consideram ca Romania ne-a acordat noua minoritarilor destule drepturi, si noi suntem multumiti de ceea ce ne-a oferit statul roman", a declarat Mariana Popescu, reprezentanta macedonenilor din Parlament.

Deputatul Marton Arpad s-a aratat surprins, mai ales de atitudinea PSD.

"Este un vot pentru mine surprinzator mai ales ca este un vot din punct de vedere procedural aparent corect. (...) S-a votat in ansamblu respingerea unui proiect de lege inainte de a se discuta pe articole. Am impresia ca multi dintre colegi au venit cu niste concepte dinainte pregatite fara sa cunoasca textul exact al legii. Noi credem ca orice lege merita sa fie dezbatuta (...) Erau persoane care combateau faptul ca ar trebui sa fie aplicate in Romania prevederile unor conventii internationale pe care tara noastra le-a ratificat", a declarat deputatul UDMR.

Intrebat daca votul pe care l-au dat deputatii social-democrati pune in pericol protocolul parlamentar dintre UDMR si PSD, Arpad a precizat ca la nivelul conducerii se va face o analiza.

"Asta va fi o analiza la nivelul celor doua conduceri ale celor doua partide. Eu unul nu fac parte din acel segment care ia astfel de decizii", a raspuns Marton, intrebat de jurnalisti.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#proiect UDMR limba administratie , #protocol