Cristian Ban (CSM): CSM stia de protocoalele din 2016. Doar Protocolul dintre SRI si Inspectia Judiciara e secret

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 27 August 2018, ora 14:20
7433 citiri
Cristian Ban (CSM): CSM stia de protocoalele din 2016. Doar Protocolul dintre SRI si Inspectia Judiciara e secret
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul Cristian Ban, membru si fost vicepresedinte CSM anul trecut, afirma ca lista cu toate protocoalele incheiate intre Ministerul Public si SRI a fost inaintata CSM de catre Parchetul General inca din luna martie. Singurul protocol care nu a fost transmis CSM este cel incheiat intre SRI si Inspectia Judiciara.

Deci, spune Cristian Ban pentru Ziare.com, judecatoarea CSM Gabriela Baltag nu avea niciun motiv sa se declare surprinsa de existenta protocoalelor din 2016, deoarece fusese informata oficial de existenta lor inca din luna martie.

"Aprecierile sunt cu atat mai neavenite cu cat CSM a decis discutarea tuturor protocoalelor din justitie dupa verificarile Inspectiei Judiciare si dupa declasificarea acestora, singurul ramas clasificat pana in prezent si netransmis CSM, din cate stiu, fiind cel incheiat de actuala conducere a Inspectiei Judiciare cu SRI".

Totodata, Cristian Ban acuza Inspectia Judiciara de dezinformare in privinta datelor date publicitatii referitoare la numarul magistratilor care au fost anchetati de DNA.

"Este regretabil modul in care Inspectia Judiciara a facut publice date dintr-un control in curs de desfasurare inainte ca raportul sa fie finalizat si inaintat spre aprobare la Sectia pentru Procurori a CSM, conform dispozitiilor constitutionale si legale.

Datele transmise in mod oficial nu au servit la informarea publicului, asa cum s-a incercat a se justifica, ci, dimpotriva, la dezinformarea acestuia, datele trimise fiind folosite in tot felul de speculatii si jocuri politice.

Este de notorietate ca plangerea penala este din pacate 'un sport national' unul din trei romani avand dosar penal conform statisticii ministerului Public, principalele cauze fiind lipsa unei educatii juridice adecvate si legislatia care obliga la inregistrarea oricarei sesizari ca dosar penal", spune Cristian Ban.

El a declarat ca nu numai DNA, ci si PICCJ si parchetele de pe langa Curtile de Apel au solutionat mii de dosare cu magistrati si mai au in lucru cateva sute de astfel de cauze conform competentei proprii.

"Din experienta de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti pot sa afirm ca au fost solutionate numai de aceasta unitate de parchet sute de cauze cu judecatori si procurori, inclusiv cu judecatori si procurori inspectori judiciari. Sute de sesizari impotriva judecatorilor si procurorilor se fac anual si cateva mii au fost solutionate de Inspectia Judiciara in ultimii ani".

Ca modalitate de sesizare, spune Cristian Ban, la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti si nu numai, aproximativ 90% din dosare se formeaza ca urmare a plangerilor formulate de partile nemultumite de solutia data intr-un dosar civil sau penal, circa 10% reprezinta plangeri si denunturi formulate prin exercitarea abuziva a drepturilor procesuale de catre anumite persoane sau publicatii, asa numitii, "procesomani", si numai un numar infim din dosare se formeaza ca urmare a sesizarii din oficiu a organelor judiciare.

"Tot din experienta de procuror general al Parchetului CAB va pot spune ca in ultimii 4 ani din sutele de dosare solutionate un singur magistrat a fost trimis in judecata, iar situatia e cam aceeasi la nivel national", spune Cristian Ban.

Citește și:
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
După ce la finalul anului trecut PNL suferea o lovitură importantă ca urmare a ruperii lui Ludovic Orban și a mai multor parlamentari, rolurile par cum că s-au întors, iar liberalii...
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Fiul deputatului PSD de Argeș Aurel Bălășoiu, Victor, este primarul comunei Rociu, cea pe care tatăl său a condus-o timp de 16 ani, între 2004 și 2020. Deputatul Aurel Bălășoiu a fost...