Seful deputatilor da termen luna septembrie pentru decizia CCR

Marti, 14 August 2012, ora 00:15
14284 citiri
Seful deputatilor da termen luna septembrie pentru decizia CCR
Foto: Romania Libera

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, considera ca vom avea o decizie a Curtii Constitutionale referitoare la demisia presedintelui Traian Basescu mai tarziu decat credeam, in a doua parte a lunii septembrie.

"Sunt convins ca vom avea o decizie a Curtii in a doua decada a lunii septembrie", a spus, luni, vicepresedintele PSD pentru Ziare.com.

El a adaugat ca CCR nu va lua o decizie pe 31 august.

"Pana la 31 Guvernul are obligatia sa trimita documentele cerute de Curte, e un termen rezonabil", a afirmat deputatul de Dolj.

Parca am vorbi de Bashar

Presedintele Camerei Deputatilor i-a acuzat pe presedintele suspendat Traian Basescu, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, si pe europarlamentarii Cristian Preda si Monica Macovei de faptul ca au stricat imaginea Romaniei in exterior.

El considera ca declaratiile "iresponsabile" ale acestora au dus la reactia institutiilor europene si la vizita in Romania a adjunctului Secretarului de Stat al SUA, Philip Gordon, dar ca autoritatile romane le-au clarificat acestora lucrurile.

"Am auzit-o pe doamna Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, cum vorbea despre 'razboi civil', dupa ce la inceput vorbea despre 'lovitura

de stat', de parca cineva a venit sa-l dea jos pe Bashar si acum Bashar se

lupta cu fortele. Acele declaratii le pot include in registrul declaratiilor 'iresponsabile' ale unui ales roman", a mai spus Zgonea.

El spune ca vizita lui Gordon e una "normala".

"Suntem intr-un parteneriat strategic cu Statele Unite si, avand in vedere unele declaratii iresonsabile ale unor fosti demnitari ai statului, bineinteles ca omul a intrat intr-o reactie absolut normala.

Eu am cerut colegilor de a se abtine de la a comenta ce spune Curtea, dar declaratiile Monicai Macovei, Cristian Diaconescu, Cristian Preda si Traian Basescu au afectat imaginea si credibilitatea Romaniei.

(...)Democratia se consolideaza prin decizia CCR, nimeni nu trebuie sa o afecteze", a mai declarat Zgonea pentru Ziare.com.

Seful deputatilor a completat ca "situatia trebuie reglata cu mult calm, avem un dialog constant cu oficialii americani".

Despre erata si cum ia deciziile CCR

Valeriu Zgonea a ridicat indoieli in legatura cu "erata" trimisa de Curtea Constitutionala, prin care se cereau listele actualizate folosite la referendumul pentru demiterea lui Basescu, nu actualizarea listelor, cum se trimisese initial.

"Si eu am exprimat serioase indoieli in legatura cu aceasta, e prima data cand apare o erata. Curtea s-a autosesizat asupra acestui aspect, se va reuni maine (marti-n.red) de la ora 10.

Am sesizat si la momentul respectiv, Curtea ia decizii doar prin cvorum, iar cvorumul Plenului Curtii este de 2/3plus unu , adica 7! Cine se face ca nu intelege sa nu mai dea interviuri in spatiul public. Cvorumul inseamna jumatate sau doua treimi plus unu, nu minus unu!", a transmis presedintele Camerei Deputatilor.

"Asteptam decizia CCR, iar declaratiile "din garaj" forteaza o decizie. Trebuie sa avem rabdare (...) Guvernul va respecta decizia CCR", a adaugat Zgonea.

Prea multe scurgeri de informatii

Valeriu Zgonea a refuzat sa comenteze faptul ca CSM a sesizat Inspectia Judiciara pentru eventuale presiuni facute asupra justitiei de premierul Victor Ponta, deputatii Varujan Vosganian si Mihai Voicu si de europarlamentarul Ramona Manescu.

"Suntem actori politici, avem dreptul sa facem declaratii politice. Nu o sa comentez,

sunt cateva chestiuni pe care nu le comentez, datorita presiunilor, mistificarilor si scurgerilor de informatii din dosare, care ajung la presa inainte sa ajunga la institutii", a precizat Zgonea.

El s-a abtinut de la a comenta si eventuala respingere a inceperii urmaririi penale pentru fostul ministru al Administratiei, Victor Paul Dobre, implicat in dosarul falsificarii listelor electorale.

"Ma abtin de la a face declaratii politice, nu voi obstructiona toata procedura initiata de Parchet, nu cum s-a intamplat in cazul Monica Iacob Ridzi", a conchis acesta.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#decizie CCR septembrie, #Zgonea CCR referendum septembrie , #referendum