APADOR-CH nu a fost la Cotroceni si nu sustine referendumul: Inca de pe vremea lui Caragiale, prototipul alegatorului a fost cetateanul turmentat

Miercuri, 27 Martie 2019, ora 09:28
5052 citiri
APADOR-CH nu a fost la Cotroceni si nu sustine referendumul: Inca de pe vremea lui Caragiale, prototipul alegatorului a fost cetateanul turmentat
Foto: Arhiva Ziare.com

APADOR-CH considera ca referendumul national este o forma prin care poporul isi exercita suveranitatea, potrivit art. 2 alin. 1 din Constitutie, si nu un vehicul care poate fi pus in slujba influentarii rezultatului unor alegeri.

Organizatia a transmis, miercuri, intr-un comunicat, ca referendumul nu trebuie tratat ca un alt fel de "autobuz electoral", al carui scop este aducerea unui numar cat mai mare de votanti la alegerile parlamentare, nationale sau europene.

"In mod logic, mai intai trebuie sa existe o problema de importanta nationala, identificata in mod clar, care framanta intreaga natiune, problema la care raspunsul se poate afla in urma unui referendum national.

In cazul de fata, mai intai a fost ideea/ingineria organizarii unui referendum si abia dupa aceea s-a pus problema care este intrebarea ce trebuie pusa la referendum. Aceasta intrebare nu a fost formulata nici pana la aceasta data, cand referendumul a avansat de la stadiul 'aproape hotarat' la 'hotarat'. Deci referendum avem, doar intrebare ne mai trebuie", arata APADOR-CH.

Sursa citata a precizat ca, daca exista o problema nationala extrem de importanta, care sa necesite organizarea unui referendum, atunci "referendumul trebuie tratat corespunzator importantei sale si organizat separat, nu ca simpla anexa electoral".

"Chiar daca melanjul dintre referendum si alegerile parlamentare a fost declarat constitutional, trebuie apreciat, cu buna-credinta, de la caz la caz, daca referendumul propus serveste rezolvarii unei probleme reale de interes national sau este doar un pretext pentru asigurarea steroizilor necesari unor participanti la alegerile parlamentare. Cel care face aceasta apreciere trebuie sa fie insa echidistant.

Prin suprapunerea referendumului national cu alte alegeri (parlamentare - nationale sau europene, prezidentiale) se ajunge la o interferenta de teme si subiecte, care se vor dezbate simultan, intrucat perioadele de campanie, pentru alegeri si pentru referendum, vor coincide", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii asociatiei afirma ca aceasta suprapunere a dezbaterilor nu va favoriza limpezirea unor puncte de vedere, ci dimpotriva.

"In cazul alegerilor si referendumului din 26 mai 2019, este foarte posibil ca la intrebarile pe temele specifice alegerilor europarlamentare sa se raspunda cu argumente ce tin de chestiunile vizate de referendum. Si viceversa. Castigul pentru alegatori, constand in informare corecta si completa, va fi minim, in timp ce multi politicieni vor putea jongla cu nonsalanta intre teme fara legatura intre ele. (...)

Inca de pe vremea lui Caragiale, prototipul alegatorului a fost cetateanul turmentat. Prin suprapunerea mai multor alegeri, teme si campanii, vom reusi sa ne incadram, din nou, in prototipul lui Caragiale", a mai transmis APADOR-CH.

APADOR-CH precizeaza ca acestea sunt motivele pentru care reprezentantii organizatiei nu au participat la consultarile de la Cotroceni.

Presedintele Klaus Iohannis are, miercuri, de la ora 17:00, consultari cu reprezentantii autoritatii judecatoresti si ai asociatiilor profesionale ale magistratilor pe tema referendumului pe justitie.

Aceeasi tema de discutii a fost abordata, marti, de catre seful statului cu reprezentanti ai societatii civile.

La iesirea de la discutii, unii dintre participanti au afirmat ca presedintele s-a asezat la masa si a spus: "Sunt hotarat sa convoc referendumul".

Scrutinul ar urma sa aiba loc in ziua alegerilor europarlamentare, iar intrebarea ar urma sa fie facuta publica pana in 4 aprilie.

Referendum pe Justitie: Cine s-a dus din societatea civila la consultarile cu Iohannis (Galerie foto)

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
Dîncu despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: ”A avut în spate câțiva lideri importanți / Arată pentru prima dată că Estul e important”
Dîncu despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: ”A avut în spate câțiva lideri importanți / Arată pentru prima dată că Estul e important”
Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării şi candidat PSD la alegerile europarlamentare, susţine că preşedintele Klaus Iohannis a avut în spate mai mulţi lideri europeni atunci când şi-a...
#referendum Justitie europarlamentare , #referendum