C. Radulescu (PDL): Avizul pentru referendum a ramas "cu buricul netaiat"

Marti, 18 Iunie 2013, ora 15:19
1541 citiri
C. Radulescu (PDL): Avizul pentru referendum a ramas "cu buricul netaiat"
Foto: B1TV

Senatorul PDL Cristian Radulescu a comentat situatia inregistrata marti la parlament, cand un vot a lipsit pentru ca referendumul organizat de presedinte sa fie avizat favorabil, spunand ca "avizul a ramas cu buricul netaiat".

"Noi trebuia sa iesim cu o hotarare a parlamentului cuprinzand un aviz consultativ, favorabil sau nu. Nu ar fi fost deloc dificil(...) ca in cateva minute sa se vina in plen cu o hotarare de aviz nefavorabil, daca hotararea de aviz favorabil a cazut cu un vot", a comentat situatia liderul senatorilor PDL intr-o emisiune la B1TV.

Cristian Radulescu a reamintit ca situatii similare se intalnesc in momentul in care se adopta in parlament ordonantele de urgenta, existand o procedura de cateva minute in care legea de adoptare se transforma in proiect de lege de respingere.

"Avizul a ramas cu 'buricul netaiat'. In momentul de fata nu avem niciun aviz", a conchis senatorul PDL, exprimandu-si opinia ca Puterea va astepta sa treaca cele 20 de zile in care parlamentul trebuie sa dea avizul consultativ fara a da un raspuns la solicitarea presedintelui.

La randul sau, senatorul PSD Petru Filip a gasit o alta figura de stil pentru cele intamplate marti la parlament, spunand ca situatia e ca la sah, de "pat".

"Parlamentul a supus votului si a votat raportul comisiilor juridice de avizare. Nu s-a realizat numarul de voturi necesar, cu alte cuvinte parlamentul poate sa ia in discutie din nou aceste subiect saptamana viitoare", a explicat Petru Filip, adaugand ca decizia de repunere pe ordinea de zi a subiectului va apartine Birourilor Permanente ale celor doua camere.

In opinia sa, perioada de 20 de zile este "destul de stransa", dar asta nu inseamna ca saptamana viitoare parlamentul nu ar putea relua votul.

"Astazi a fost ca la sah, situatie de pat. Nu e nicio decizie clara", a explicat senatorul PSD.

Plenul reunit al celor doua camere parlamentare a avut, marti, pe ordinea de zi votarea avizului consultativ solicitat de presedintele Traian Basescu pentru noul referendum pe care intentioneaza sa il organizeze cu aceleasi doua intrebari ca si in 2009.

Comisiile juridice au dat luni un raport favorabil, dar in plen PSD si PDL au votat pentru un aviz pozitiv, in timp ce PNL s-a opus. S-au inregistrat 191 de voturi pentru, 125 impotriva si 69 de abtineri.

Din lipsa de cvorum, dar si pentru ca pentru un aviz pozitiv era nevoie de 192 de voturi pentru, situatia a ramas neclara, parlamentul neputand sa adopte o hotarare prin care sa spuna daca avizeaza favorabil sau nu solicitarea presedintelui.

Avizul parlamentului este unul consultativ. In urma unei decizii a CCR date dupa ce parlamentul a incercat sa blocheze un referendum organizat de presedinte, avizul nu este nici macar obligatoriu, seful statului putand dupa trecerea celor 20 de zile sa emita decretul care fixeaza data referendumului fara nicio opreliste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#aviz referendum Basescu, #Cristian Radulescu aviz referendum , #referendum