Cartoful fierbinte lansat de presedintele Traian Basescu (Opinii)

Joi, 13 Iunie 2013, ora 22:10
3512 citiri
Cartoful fierbinte lansat de presedintele Traian Basescu (Opinii)

Gherila dintre presedintele tarii si copilotii coalitiei de guvernamant ia forme din ce in ce mai perverse. Nici nu se putea altfel, pentru ca domnul Basescu n-are somn noaptea, daca ziua nu-i pune adversarului un cartof fierbinte in mana.

Iar cartof mai incins decat referendumul din 2009, castigat de presedinte si tratat cu je m'en fiche de Ponta, cu sictir de Antonescu, dar validat de Inalta Curte, poate nu exista in toata Europa.

Alarma: atac la ciolan

Fara indoiala, presedintele zambeste pe sub mustata, cand ii simte pe cei doi cum dau din colt in colt, in fata situatiei lor fara iesire: pe de o parte este greu sa sutezi cu cizma in vointa poporului suveran, pe de alta parte, reducand Parlamentul de la vreo 588 fotolii la numai 300, inseamna sa lasi fara ciolan 288 de clienti flamanzi, majoritatea chiar dintr-ai tai.

Consecintele sunt incomensurabile. Ar ramane PC fara fotolii, USL fara Antene, Antenele fara audienta si Felix fara speranta.

Pe numai 300 locuri si cu o singura Camera, lupta se prevede stransa si nu mai poti imparti demnitati cu nonsalanta in stanga si-n dreapta, ba ca ti-e simpatic Gigi, ba ca ti-e prieten Rosca, ba ca-ti faci rating din invatatoarea grevista, ba ca-l renovezi pe Ciorbea, ca sa arate ca nou.

Ce si-o fi zis domnul Basescu noaptea in gand? "Asta-i punctul vostru slab? Las' ca v-o coc eu!". Replicile lor demonstraza ca intr-adevar sunt slabi, ba poate nici n-au inteles primejdia si o minimalizeaza smechereste.

Antonescu si-a permis sa vorbeasca de scandal si de mahalagism, desi gasesti cu greu in zona un altul mai mahalagist, mai badaran si mai scandalagiu decat dansul personal. Ponta, recent scolarizat de doamna Merkel pe tema statului de drept, zice ca are alta treaba, cand aude de referendum.

Consultatie de florile marului

In plus, Ponta a adaugat retoric: "si daca nu sunt 50% din oameni la vot, o sa tai din bugetul presedintelui banii pentru referendum?". Ca si cum asta vara, cand nu s-au adunat cei 50% nici adusi cu autobuzele de Dragnea, nici condusi in costumatie sexy de Mazare, ar fi taiat cineva ceva din banii lui Ponta, ai lui Antonescu sau ar fi platit din buzunarul sau domnul Felix, prestidigitatorul intregului spectacol!

Poate le-a dat apa la moara si opinia domnului Gyorgy Frunda, care tot declara ca "Parlamentul e obligat sa discute solutia propusa de referendum, dar poate sa decida orice". Cu alte cuvinte, poporul suveran e consultat de florile marului. Istenem!

Nu sunt jurist si am tot respectul pentru eruditia domnului Frunda, dar sunt cetatean si imi dau seama ca nu s-ar mai duce nici ceilalti cetateni la vot, in situatia cand ar afla ca votul lor este luat in bascalie chiar de catre demnitari, sub pretext ca alesul e mai cu mot decat alegatorul care l-a ales. Poate ca nu ma duce capul, dar zau ca nem tudom.

Ceasul desteptator

Chiar si celor din USL argumentele juridice ale domnului Frunda li se par probabil cam subtirele, de vreme ce nu conteaza atat pe ele cat pe o mica scamatorie cu care incearca sa smechereasca populatia, introducand in lege o Camera cu 300 deputati, chipurile cam ce s-a votat in 2009, dar si a doua Camera cu senatori, cam ce nu s-a votat deloc, ba dimpotriva.

Poate nu s-ar fi asteptat nimeni ca referendumul sa porneasca asa rapid in linie dreapta. Miercuri domnul Zgonea anunta calendarul procedurilor in Parlament.

Pana la sfarsitul saptamanii, vestea ca Romania face al treilea referendum intr-un cincinal va face ocolul Europei si deliciul comentatorilor, iar doamna Merkel se va cruci cand va afla ca obiectul referendumului este respectarea statului de drept, ceva la care Victor Ponta semnalizeaza hais si vireaza cea.

Ca sa nu creada lumea ca vrea razboi, Traian Basescu a scos ramura de maslin si a aratat-o telesectatorilor, atunci cand pleca la Bratislava. Totul e numai un semnal, ca romanii sa stie ce li se pregateste si ce valoare are votul lor, pentru majoritatea parlamentara.

"Altfel nu mai putem discuta nici despre stat de drept, nici despre democratie", a pus dansul punctul pe "i", sperand ca poate se va auzi pana la Inalta Poarta Brandemburg.

Modul cum evolueaza evenimentele sugereaza ca nu toti beligerantii inteleg care-i miza. Traian Basescu e fara miza, el n-are ce pierde. Vrea numai sa joace pana la capat cartea cu referendumul din 2009, despre care Antonescu pretinde ca ar fi fost manipulat.

Dar pentru partea adversa miza ar putea fi o surpriza de proportii. Daca alegatorii vor confirma ca sunt satui de puzderia imbuibatilor pe care chiar ei i-au ales, asta ar fi o palma pentru toata clasa politica, o invatatura de minte pentru coabitatul Ponta, iar pentru Crin Antonescu ar fi ceva ca un ceas desteptor, care se te trezeste din somn tocmai cand visezi ca ai castigat la loterie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Basescu referendum 2013, #referendum Romania 2013, #referendum stat drept, #referendum parlament 2013 , #referendum