Ziare.com

Cate tipuri de prag la referendum exista in Europa

de Camelia Badea
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 07:51

   

Cate tipuri de prag la referendum exista in Europa
Statele europene folosesc trei tipuri de prag la referendum - de prezenta, de aprobare si de abrogare - asa ca Romania nu este nici pe departe un caz izolat, asa cum lasa sa se inteleaga unii politicieni.

"Suntem in acele 3-4 state din lume care avem un cvorum referendar de 50% plus 1 din lista electorala permanenta. Statele europene democratice cer un cvorum de prezenta de 30% si 25% din lista electorala pentru a vota pentru", a declarat miercuri Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, reiterand o idee destul de des enuntata de politicieni, fara lipsa de temei insa.

Un studiu realizat in timpul evenimentelor petrecute anul trecut de academia.edu cu privire la reglementarea referendumului in 29 de state europene arata ca doar in Europa sunt mai multe state care au praguri de participare si de aprobare, deci cu siguranta in intreaga lume sunt mult mai multe.

De exemplu, in Cehia, Letonia, Lituania, Portugalia, Rusia si Slovacia, pragul de participare este de 50%, iar in Danemarca de 30%. De asemenea, pragul de aprobare, necesar pentru validarea unui referendum, este de 50% plus 1 din alegatorii inscrisi in listele electorale permanente in Portugalia si in Polonia, in timp ce in Danemarca este de 40%, iar in Germania si Ungaria este de 25%.

In Belgia si Grecia nu exista niciun fel de prag, dar in aceste tari votul este obligatoriu, deci cvorumul de prezenta este asigurat implicit.

Niciunul dintre cele 29 de state prezentate in studiul citat nu cere simultan sa fie indeplinite cele doua conditii pe care le-a impus recent majoritatea parlamentara a USL, si anume de 30% prezenta la vot si 25% voturi favorabile din numarul total al alegatorilor.

Cvorumuri si scopuri diverse

"Exista o varietate mare de reguli care reglementeaza referendumurile. Toate statele din UE folosesc referendumurile ca mijloc de exprimare a suveranitatii cetatenilor. Exista insa state care il folosesc foarte des (Elvetia si Irlanda) si state care folosesc foarte putin aceasta metoda de consultare a populatiei (Belgia sau Marea Britanie). Referendumurile sunt folosite in general destul de rar pentru ca metoda este oarecum contrara ideii de democratie reprezentativa", a explicat asist.univ. Toma Burean, unul dintre realizatorii studiului, pentru Ziare.com.

Scopurile pentru care referendumul este folosit sunt, in general vorbind, diverse, a mai completat acesta.

"De exemplu, in tarile din America de Sud, presedintii se folosesc de referendum pentru a scapa de institutii si isi legitimeaza deciziile populiste prin aceasta metoda. Astfel, referendumul este vazut ca un instrument de a eluda caile institutionale si de a implementa decizii autoritare", subliniaza Toma Burean.

Totodata, acesta a scos in evidenta faptul ca importanta referendumurilor a crescut in UE in ultimii ani si pentru ca legislatia europeana "recomanda consultarea populara pentru adoptarea tratatelor europene".

Pe de alta parte, Toma Burean a dat mai multe exemple de cvorumuri cerute la referendum.

"Pragul de 50% se cere in Lituania pentru demiterea presedintilor care au incalcat legea. In alte tari, se cere acest prag pentru abrogari de legi. Si in Portugalia, Slovacia, Croatia, Suedia, Malta, Italia, Letonia, Polonia si Bulgaria se cere acest prag, dar pentru motive diferite.(...) Irlanda nu cere un prag, desi se foloseste mai des de referendum", a exemplificat acesta.


Foto: academia.edu (date iulie 2012)

Totodata, si numarul de referendumuri organizate din 1990 pana astazi in statele mentionate in studiu este variabil, incepand de la Elvetia, in care au fost initiate 199 de referendumuri, si pana la Belgia, Bulgaria, Germania si Grecia unde nu a avut loc nici macar unul.

"De exemplu, Marea Britanie a avut 8 referendumuri din 1990 pana astazi, iar Portugalia si Danemarca unul singur. Multe tari au avut doua referendumuri din 1990 pana acum, insa erau pentru aderarea la UE sau pentru aprobarea tratatelor UE. Elvetia, care nu cere un prag pentru referendum, a avut 528 de referendumuri din 1848 pana acum majoritatea (peste 70%) fiind initiate de autoritati", ne-a mai declarat Toma Burean.

In opinia sa, Romania nu este din acest punct de vedere un caz special, iar scaderea pragurilor la 30% si 25% nu este problema principala, cat "folosirea referendumului pentru a ignora opinia minoritatii".

"Referendumurile sunt folosite des de lideri charismatici (primul ministru maghiar Orban) pentru a legitima decizii populiste. (...) Referendumurile sunt cerute de situatii exceptionale si nu ar trebui sa devina o regula. Democratia reprezentativa ofera multe alte cai prin care cetatenii isi pot exprima opiniile. Exista petitii, consultari publice, bugete participative si modele de decizie bazate pe deliberare. Asemenea modificarilor constitutionale, referendumurile sunt folosite rar si doar pentru situatii in care este necesara legitimarea unor decizii care afecteaza pe toata lumea", a conchis acesta.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5849 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cat timp nu e vreo stare exceptiopnală, niciun prag nu se justifică!

Cine nu votează, nu există!

 

Serios?

Da', ala care nu voteaza are dreptul sa-si plateasca impozitele si taxele ca sa poata trai ala care voteaza din ajutor social de la statul socialist-mafiot?

- Asadar, banu' conteaza, votu'/cvorumu' nu!

Pentru tine...

Ala care nu voteaza are obligatia sa-si plateasca impozitele, iar la vot merge daca vrea. Am ajuns ca arma folosita impotriva celor constienti, de cei inconstienti, sa fie absenteismul! Vai de Presedintele si Partidele care pe asta se bazeaza!
Oricum, va merge la mititica!

Ce uita autoarea articolului si postacii puterii?

Nivelul pragului electoral este strans legat de existenta votului prin corespondenta sau prin internet. Atat timp cat Romania nu introduce aceste metode de vot(acceptate mai peste tot in lumea civilizata), restrangand asfel posibilitatea unor cetateni de a participa la luarea unor decizii importante, reducerea pragului electoral la 30% nu este decat o manevra josnica de a impune vointa celor care isi vand votul.

Ptr Sneezy2 - Ex Clus - asta ca sa vorbesc pe

intelesul d-voastra!! Etalonul meu nu mai este pe meleaguri natale :)).

Referendum

De ce Irlanda a avut 17 referendumuri? Pentru ca respectivele referendumuri, privind conditii pentru aderarea la UE nu erau validate. Si se repetau.

Asta e o problema in legea romaneasca a referendumului. Daca un referendum nu trece din cauza neintrunirii cvorumului de participare el ar trebui repetat si nu considerat respins. Si asta fiindca nu s-a raspuns in mod valabil la intrebarile DA sau NU.

P.S. Tragicomnedianule, vezi ca aduni mere cu pere!

how much Referendum?

Sunt sigur ca degrija Irlandei te-ai gandi si la costurile Romaniei cu repetarea unui referndum, apoi te-ai mai gandit sunt sigur ca odat ce merge fraudarea, nu mai merge nici a doua sau a treia oara deoarece, cineva acolo sus iubeste romanii ignoranti si usor de cumparat pt un vot tip Dragnea..
Si apopos de Dragnea, oare acest magician al voturilor crezi c-ar mai fi putut el scula din m.o.r.t.i zombistii pt vot de-asa multe ori mai draga, mai. Miza pt un singur referendum a fost f mare, un al doilea numai Basescu are curaj sa-l propuna si deja au intrat unii in fibrilatii..
Ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea implini..mai draga, mai..
Eu unul as fi deacord si deja sunt cu repetarea unui referendum mai ales pt reducerea nr de parlamentari.
si-o ultima intrebare la ce interval de timp crezi d-ta ca s-ar putea repeta, asta asa ca sa stiu cum imi organizez timpul.. seninule, vorba lui PSD-erie

Irlanezii n-au si ei niste crini in Parlament?

sa le spuna ca votul este consultativ si ca irlandezii ca n-au inteles ce voteaza??

Otherwords

Sa mergem mai departe cu ideile tale si sa desfiintam tot ceea ce costa bani publici catre unii ca tine.
Punem pariu ca o sa tipi ca din gaura de sarpe?

Cat timp politicienii se sterg de materii fecale cu votul

Romanilor este un non-sens sa vorbesti despre referendum ca forma a democratiei!!

5-10-30-60-90-100% in Ro nu are NICIO importanta!!! Intr-o tara in in care voturile se obtin prin turism electoral, cetatenii din afara granitilor nu sunt recunoscuti ca romani iar rezultatul votului este doar consultativ cred ca Marea Adunare Nationala a activistilor de partid ar reprezenta mai bine Romania secolului XXI!!

@un oarecare

- pe cine faci inconshtientzi ? cei care fac turism electoral contracost , sau o fac pentru pomenile electorale , dau p'afara de conshtiintza !

Zgonea vorbeste,ca de obicei,fara sa stie ce spune!

In Romania,unde o mare parte a populatiei habar n'are de ce voteaza,asigurarea de 50%+1 este imperativ necesara!
Nu trebuie sa imitam ca maimutele,ce fac altii!
Situatiile socio-economice difera ,radical,de la tara la tara!
Personal asi opta pentru votul obligatoriu ca datorie cetateneasca!
Evident,USL nu va accepta acest lucru,deoarece seteme de popor!
Dovada, refuzul de a aplica vointa "poporului suveran"
exprimata prin referendumul din 2009,prin care s-a cerut parlament de max 300 membri in proportie de >80%!!!!! Teo

 

Te-o

Pe acest considerent eu as introduce obligativitatea tuturor de a fi inteligenti.
Tot ca datorie cetateneasca.

Daca luati ca etalon al inteligetei presedintele

Senatului atunci Ro ar putea deveni o tara de genii!!

Cronos

Daca as fi iresponsabil de amabil, as lua ca etalon inteligenta ta.
Dar nu sunt. Sorry!

"referendumurile sunt folosite rar si doar pentru situatii in care

este necesara legitimarea unor decizii care afecteaza pe toata lumea".
Da bah Tomitza! Atunci de ce legile de legalizare a mariajelor gay nu s’au facut prin referendum niciunde? Ca afecteaza pe toata lumea! S’au facut prin .. Supreme Court .. Federal my a.ss ... parlamente vindute .. etc. Ce ... petitii, consultari publice vorbesti tu? Noi .. We The People nu facem nici o petitzie! Noi DECIDEM prin Referendum! Ca’n Elvetzia .. cu 199 de referendumuri in 20 de ani! Arunca la gunoi Democratzia Reprezentativa / Oligarhica si ... tragem aer in piept .. si ... vom invatza Democratzia Participativa! Vom deveni o Natziune educata! N’avem incotro! Va fi greu .. esecuri .. multe ... da’ merita! Ca nici Elvetzienii n’au invatzat din prima! Au intrat si iei cu capu’n gard! Merita .. We The people .. instead of .. saru’mina .. saru’mina Dom’ Senator! Un mic .. o bere ... un bilet la Amara? Asa ca avem de ales .. aux armes .. ori .. aux larmes!

 

ar trebui să luăm exemplu de la Elveția,

unde nu au nici un fel de prag. Numai așa cred că ne vom deștepta și atunci cand vrem ceva sigur ne vom duce la vot pentru a obține ce vrem prin vot nu prin nevotare. De acord că referendumul trebuie folosit numai in situații speciale și mai cu seamă atunci cand urmează a se aduce atingere unor drepturi constituționale, nu cum in 2009 a fost utilizat pentru o găselnită de care cei care l-au organizat nu au mai ținut cont pană acum. Nu referendumurilor populiste, pentru capital electoral.

 

@Bazil51

- pai s-o luam coane vasile , chiar sa le adoptam toata legislatzia ! tzi-ar conveni , nu cred.

Elvetienii stiu 3 limbi iar ai nostri nici

limba romana n-o stiu bine!! E bine ca tind spre clasa politica din elvetia!! Scopul este nobil :)))!

TU tovarase activist de partid Nicu

Crezi ca daca steagul Elvetiei este rosu este steagul pe care il iubesti TU asa de mult?!?!?!?
Vezi ca lipseste secera si ciocanul !!!!!!

@bazil

Nu cunosti situatia reala din Elvetia asa ca nu te baga!
1. In Elvetia fiecare cetatean primeste acasa buletinul de vot.
a) poti vota, in ziua alegerilor pana la ora 12, introducand votul in urna sectiei de votare (metoda rar folosita si de aceea numarul sectiilor de votare este foarte mic). La ora 13 incep deja sa fie publicate rezultatele partiale.
b) poti expedia votul prin posta folosind plicul trimis special in acest scop; el trebuie expediat cel tarziu vineri (intotdeauna ziua de vot este duminica).
c) poti depune(tot pana vineri)votul intr-o cutie de scrisori montata special la sediul autoritatilor.
d) in cantonul Schauffhausen votul este obligatoriu.
Asa ca in Elvetia legea iti permite sa votezi indiferent unde te afli in ziua alegerilor! Iar daca nu vrei sa votezi chiar ca inseamna ca nu esti interesat de subiectul votului.
Pentru a preveni substituirea de persoane in Elvetia buletinul de vot se SEMNEAZA (de fapt eu cred ca votul secret este necesar acolo unde democratia este imatura)
In plus in Elvetia un referendum federal nu trebuie castigat cu majoritatea voturilor ci trebuie castigat si in majoritatea cantoanelor. Legea prevede ca Parlamentul si Guvernul sunt obligate ca in termen de 3 ani sa puna in aplicare vointa cetatenilor.

Si tractoru' munceste si plăteste taxe si impozite...

.

 

Vin cu o propunere

Daca vorbim in fiecare zi numai despre prag si referendum atunci haideti domnilor parlamentari si propuneti aceleasi lucruri si pentru alegerile de orice fel.Va garantez ca este singura solutie de-a scapa de voi.Nu s-ar mai duce nimeni la vot numai voi si neamurile voastre.Abia atunci putem spune ca"DA",asta este vointa poporului.Pana atunci noi va spunem clar ca nu ne reprezentati ci VA REPREZENTATI.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor