Cati romani ar trebui sa scoata USL de pe liste pentru ca referendumul sa fie valid

Luni, 20 August 2012, ora 09:28
7042 citiri
Cati romani ar trebui sa scoata USL de pe liste pentru ca referendumul sa fie valid
Foto: gov.ro

Rezultatele "minirecensamantului institutional" urmeaza sa fie facute publice, luni, de catre MAI. Dupa ce vor fi prezentate Guvernului, MAI va trimite listele catre CCR, care va decide, marti, daca referendum din 29 iulie este sau nu valid.

Pentru a centraliza datele primite de la administratiile locale, la Ministerul de Interne s-a lucrat tot weekend-ul.

Duminica, ministrul delegat al Administratiei, Radu Stroe, a anuntat "modificari majore", care ar putea "rasturna" decizia CCR in ceea ce priveste referendumul, in timp ce PDL a denuntat ca MAI si USL vor sa scoata 2 milioane de persoane de pe aceste liste.

Zeci de mii de romani radiati de pe noile liste electorale - vezi situatia pe judete

Pe liste au fost inscrise 18.292.464 de persoane, iar la votul de pe 29 iulie s-au prezentat 8.459.053 de alegatori.

Scopul urmarit de Cabinetul Ponta este de a scurta listele permanente, astfel incat numarul romanilor care s-au prezentat la urne sa depaseasca pragul de 50% plus unu, impus de CCR pentru validarea referendumului.

Asadar, ca cei 8.459.053 de votanti sa atinga cvorumul, listele permanente trebuie sa contina 16.918.104 de persoane. Deci Guvernul ar trebui sa radieze 1.374.360 de romani de pe liste.

Guvernul scoate 9 categorii de persoane din listele electorale

Memorandumul adoptat de guvern cu privire la verificarea numarului de alegatori din Romania are si o anexa care prevede cele 9 categorii de persoane despre care primarii si prefectii trebuie sa ofere informatii.

Printre acestea se numara nu doar persoanele decedate, care si-au pierdut dreptul de a vota sau romanii cu domiciliul in strainatate, dar si cei al caror act de identitate a expirat si nu a fost reinnoit sau persoanele care si-au schimbat numele prin casatorie, divort, pe cale administrativa, conform documentului publicat de Curentul in facsimil.

MAI trebuie sa finalizeze actualizarea listelor electorale si sa le transmita catre Guvern in aceasta dimineata, iar Victor Ponta a dat ca termen ora 08:30. Ulterior, tot in cursul zilei de luni, listele urmeaza sa fie transmise Curtii Constitutionale, care ar trebui sa transeze, marti, situatia referendumului.

Stroe a anuntat rasturnari de situatie

Ministrul delegat pentru Administratie, Radu Stroe, a declarat duminica, la sediul MAI, ca au fost primite toate datele solicitate administratiilor locale, precizand ca exista modificari majore la listele electorale.

Ministrul a precizat ca verdictul Curtii Constitutionale s-ar putea "rasturna", intrucat sunt schimbari majore in listele electorale permanente de la referendumul din 29 iulie.

Ceva mai retinut a fost insa Mircea Dusa, ministrul de la Interne, care a precizat ca nu este "purtatorul de cuvant al lui Stroe", iar rezultatele finale vor fi publicate luni.

Stroe, despre listele electorale: Vor fi modificari majore, care vor rasturna decizia CCR

In replica, deputatul PDL Cristian Boureanu acuza ca MAI pregateste, cu sprijinul USL, o mare fraudare a listelor electorale, precizand ca partidul sau va depunde, in zilele urmatoare, o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta si a ministrilor Mircea Dusa si Radu Stroe.

Citește și:
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Deputatul PSD Daniel Ghiță promovează o nouă teorie a conspirației după ce a dat de înțeles că pesta porcină ar fi apărut în România înaintea sărbătorilor pentru a-i determina pe...
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut luni, 28 noiembrie, precizări în legătură cu majorarea alocațiilor. Recent, Guvernul a anunțat că, la începutul lui 2023, alocațiile vor fi...