Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

CCR discuta in octombrie sesizarea lui Basescu privind Legea referendumului (Video)

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 15:55
1224 citiri
CCR discuta in octombrie sesizarea lui Basescu privind Legea referendumului (Video)
Foto: Cotidianul

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) discuta in 23 octombrie sesizarea presedintelui Traian Basescu privind neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Presedintele Traian Basescu a trimis sambata presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, argumentand ca aceasta ar permite posibilitatea adoptarii prin referendum a unor masuri lipsite de legitimitate populara si ar duce la nerespectarea dreptului poporului roman de a exercita suveranitatea de stat pe calea directa a referendumului.

Legea referendumului: Reexaminarea, respinsa si in Camera. Pragul ramane la 30%

Seful statului afirma, in motivele sesizarii, ca pragul de participare la referendum de 30% din alegatorii inscrisi in liste contravine principiilor constitutionale, deoarece manifestarea democratica a suveranitatii poporului se asigura doar prin participarea majoritatii cetatenilor la o consultare populara, adica 50% plus unu.

Presedintele sustine prezenta majoritatii la urne

Presedintele considera ca noua lege a referendumului, adoptata recent in Parlament si trimisa la promulgare, contravine dispozitiilor Constitutiei Romaniei potrivit carora drepturile si libertatile cetatenilor reprezinta valori supreme, suveranitatea nationala apartine poporului roman care o exercita inclusiv prin referendum, iar niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.

Traian Basescu afirma ca noile conditii necesare pentru validitatea referendumului sunt de natura sa infranga principiile constitutionale prin stabilirea pragului de participare la referendum la 30% din alegatorii inscrisi in listele electorale permanente, deoarece manifestarea democratica a suveranitatii poporului se asigura doar prin participarea majoritatii cetatenilor la o consultare populara, adica 50% plus unu.

"Majoritatea", definita de Traian Basescu

Presedintele argumenteaza, in sesizarea de neconstitutionalitate privind legea referendumului, ca prin notiunea de "majoritate" se intelege numarul cel mai mare de cetateni dintr-o colectivitate, si anume 50% plus unu, si subliniaza ca legitimitatea unei decizii luate prin consultate populara este data de prezenta cat mai larga la vot. Traian Basescu mai subliniaza, pe baza textelor constitutionale in ansamblu, ca prin notiunea de 'majoritate' se intelege "partea sau numarul cel mai mare dintr-o colectivitate, respectiv 50% plus unul din numarul total".

Si in cazul unui referendum trebuie sa se aplice acelasi principiu al majoritatii care decide, afirma seful statului, pentru ca decizia finala care se ia sa fie una legitima, insa aceasta legitimitate nu poate fi asigurata daca o hotarare este adoptata prin referendum cu doar 30% din alegatorii inscrisi in liste.

"Pentru aceleasi ratiuni, in cadrul procedurii de consultare democratica a populatiei, se aplica acelasi principiu, insa majoritatea decidenta trebuie sa se raporteze la un anumit nivel de reprezentativitate sub aspectul participarii la vot pentru ca hotararea finala sa se bucure de legitimitatea necesara, iar un prag de participare de 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente nu poate sa confere o asemenea legitimitate", mentioneaza presedintele Traian Basescu.

Seful statului sustine ca la referendumul pentru revizuirea Legii fundamentale este necesar un cvorum de adoptare de 50% plus unu tocmai pentru a sublinia forta juridica a Constitutiei, iar diminuarea pragului de participare la 30% va duce la o lipsa de legitimitate si va genera o situatie de instabilitate constitutionala.

Potrivit acestuia, posibilitatea modificarii Constitutiei sau a demiterii presedintelui Romaniei prin referendum cu cvorum de 30% "ar insemna o grava nesocotire a vointei cetatenilor prin al caror vot majoritar a fost adoptata Constitutia sau a fost ales presedintele Romaniei".

Traian Basescu aminteste ca actuala Constitutie, adoptata in anul 1991, a fost revizuita in anul 2003 cu participarea la referendum a unei majoritati de 50% plus unul din numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale permanente. In acest context, diminuarea pragului de participare la 30% la un nou referendum pentru revizuirea Constitutiei va duce la o lipsa de legitimitate si va genera o situatie de instabilitate constitutionala.

Antonescu: Daca Basescu nu promulga Legea referendumului, Parlamentul i-o retrimite la fel

Presedintele reclama ca noua lege a referendumului face distinctii in ceea ce priveste demiterea presedintelui Romaniei ales din primul tur de scrutin, in al doilea tur de scrutin si presedintele interimar si afirma ca prevederile constitutionale se aplica similar in toate cele trei cazuri, anume prin majoritate de 50% plus unu.

In noua lege a referendumului, sesizeaza Traian Basescu, se fac distinctii referitoare la demiterea sefului statului prin referendum, si anume: presedintele Romaniei care a obtinut mandatul in primul tur de scrutin ar urma sa fie demis cu majoritatea absoluta a voturilor corpului electoral, presedintele Romaniei ales in al doilea tur de scrutin poate fi demis cu majoritatea relativa a voturilor cetatenilor prezenti la scrutin, iar presedintele interimar nu ar avea nicio raspundere pe ideea ca nu a fost ales prin vot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Curtea Constitutionala lege refrendum, #CCR lege referendum, #Traian Basescu CCR lege referendum , #referendum