CE: Pozitia noastra ramane aceeasi, asteptam decizia CC, indiferent de amanare

Vineri, 03 August 2012, ora 17:03
2726 citiri
CE: Pozitia noastra ramane aceeasi, asteptam decizia CC, indiferent de amanare

Pozitia Comisiei Europene referitoare la decizia Curtii Constitutionale cu privire la rezultaltele referendumului din 29 iulie ramane aceeasi, de asteptare a acestei decizii, indiferent de amanarea stabilita, a declarat vineri un purtator de cuvant al CE.

"Pozitia Comisiei Europene ramane aceeasi. Ceea ce conteaza este decizia Curtii Constitutionale, iar aceasta trebuie asteptata, indiferent ca a fost amanata", a declarat Frederic Vincent, purtator de cuvant al Comisiei.

De asemenea, intrebat in legatura cu acuzatiile presedintelui suspendat Traian Basescu si ale PDL ca guvernarea USL incearca amanarea deciziei CC asupra referendumului folosindu-se de un truc in privinta listelor electorale, oficialul CE a subliniat ca nu poate face comentarii privind politica interna a Romaniei.

"Am inteles ca din partea Curtii Constitutionale a fost adresata o cerere de transmitere a unor informatii. Iar Guvernul va trebui sa raspunda, sa updateze acele informatii si sa lea Curtii Constitutionale asa cum a fost solicitat", a adaugat Vincent.

Comisia Europeana asteapta ca decizia Curtii Constitutionale de la Bucuresti privind rezultatele referendumului de duminica din Romania sa fie luata intr-o maniera cat mai linistita cu putinta, a declarat, miercuri, 1 august, Frederic Vincent, purtator de cuvant al Comisiei.

"In ceea ce priveste referendumul, asa cum stiti, asteptam confirmarea rezultatelor referendumului de catre Curtea Constitutionala. Biroul Electoral a dat astazi rezultatele finale si le-a transmis Curtii Constitutionale, iar noi, Comisia Europeana, asteptam avizul Curtii asupra rezultatului referendumului, iar acesta va fi, potrivit procedurii de derulare, rezultatul definitiv", a declarat oficialul CE, in conferinta de presa zilnica pe teme de actualitate de la Bruxelles.

De asemenea, intrebat in legatura cu eventuale presiuni asupra Curtii Constitutionale, oficialul CE a aratat ca se asteapta ca decizia CC sa fie luata intr-o maniera cat mai linistita. "Asteptam ca CC sa ia decizia privind rezultatul referendumului intr-o maniera cat mai linistita cu putinta", a spus el.

Totodata, intrebat care este mesajul Comisiei Europene pentru fortele politice din Romania in urma referendumului de duminica, Vincent a subliniat necesitatea respectarii procesului democratic si a regulilor constitutionale. "Mesajul pentru partidele politice este acelasi de acum doua saptamani. Procesul democratic si regulile constitutionale trebuie respectate", a mai spus oficialul CE.

In raportul pe MCV prezentat pe 18 iulie, Comisia Europeana a solicitat abrogarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind regulile de desfasurare a referendumului si respectarea deciziilor Curtii Constitutionale, ceea ce a determinat modificarea de catre Parlamentul de la Bucuresti a legislatiei si reintroducerea pragului de cvorum de 50% plus unu necesar pentru validarea referendumului.

Citeste si:
”Locotenentul” lui Dan Voiculescu, numit șef în compania care administrează drumurile din România
”Locotenentul” lui Dan Voiculescu, numit șef în compania care administrează drumurile din România
Ministerul Transporturilor a decis luni, 27 septembrie, revocarea Marianei Ioniţă de la conducerea Companiei de Drumuri (CNAIR) şi înlocuirea acesteia cu inginerul Cristian Pistol, consilierul...
Ministrul care va demisiona astăzi din guvernul condus de Florin Cîțu. Ce reproșuri îi sunt aduse premierului
Ministrul care va demisiona astăzi din guvernul condus de Florin Cîțu. Ce reproșuri îi sunt aduse premierului
Adrian Oros a anunţat marţi dimineaţa, 28 septembrie, că îşi va părăsi funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precizând că "pentru premierul Florin Cîţu,...
Sursa: MEDIAFAX