Antonescu: Daca Basescu nu promulga Legea referendumului, Parlamentul i-o retrimite la fel

Luni, 10 Iunie 2013, ora 13:28
1710 citiri
Antonescu: Daca Basescu nu promulga Legea referendumului, Parlamentul i-o retrimite la fel
Foto: Arhiva

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, luni, dupa sedinta USL, ca in situatia in care presedintele Traian Basescu nu va promulga Legea referendumului prin care pragul electoral e diminuat la 30%, Parlamentul ii va retrimite legea nemodificata si va trebui sa o promulge in forma agreata de USL.

Solicitat sa comenteze afirmatiile presedintelui Traian Basescu, potrivit carora seful statului nu este de acord cu reducerea pragului la 30% si va reactiona fata de Legea referendumului, Antonescu a raspuns: "Presedintele are acest drept, aceasta prerogativa. Nu e de acord, nu promulga legea, o retrimite la Parlament. La Parlament, in ce priveste USL, pozitia nu se va schimba. Vom retrimite presedintelui legea la fel si va trebui sa o promulge".

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la intrevederea cu sustinatorii de pe Facebook, raspunzand unei intrebari, ca nu este de acord cu reducerea cvorumului la referendum la 30% si ca va reactiona in aceasta privinta.

"Va asigur ca si eu voi reactiona si nu sunt de acord cu cvorumul de 30%. O sa vedeti cum si nu e departe momentul in care reactionez", a spus Basescu.

Si la intalnirea de joi cu sustinatorii sai de pe Facebook, presedintele Basescu a declarat ca societatea romaneasca nu are inca gradul de maturitate politica pentru a valida un referendum cu un prag mai mic de 50%, el dand ca exemplu faptul ca electoratul din Romania voteaza oameni cu dosare pe rolul instantelor de judecata.

Traian Basescu a aratat ca, atat timp cat Constitutia actuala stabileste ca revocarea presedintelui tarii nu se poate face cu mai putin de 50% din electorat, nu se poate face revocarea acestuia cu un prag mai mic.

"Nu poti sa vii sa spui: il revocam cu 30%. Si cred ca n-ar trece nici de Curtea Constitutionala asa ceva", a adaugat Basescu.

El a spus ca, de asemenea, se doreste modificarea Constitutiei cu prag de validare a referendumului de 30%, desi aceasta a fost adoptata cu o participare de peste 50%.

Traian Basescu a adaugat ca sunt tari in care nu exista conditie de cvorum pentru validarea unui referendum, dar sunt tari cu democratii extrem de consolidate.

"Romania nu este inca o tara in care populatia sa aiba nivelul de gandire democratica care sa ne permita sa validam referendumul cu sub 50%. (...) Numai simplul fapt ca avem un electorat care voteaza oameni cu dosare pe rolul instantelor si spune destul ca a cobori pragul e o mare eroare, poate mai tarziu, poate peste 10 ani, dar acum nu avem gradul de maturitate politica pentru a valida referendumul cu mai putin de 50%", a sustinut seful statului.

Camera Deputatilor a adoptat, la sfarsitul lunii mai, in calitate de for decizional, cu 221 voturi pentru, 73 impotriva, si 2 abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum.

Initiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, modifica Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar si introducerea conditiei unui vot de 25% din alegatori pentru validarea rezultatelor.

Proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum a fost atacat la Curtea Constitutionala de partidele din Opozitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Antonescu lege referendum Basescu, #Antonescu Basescu retrimitere referendum, #scadere prag referendum , #referendum