Coborarea pragului de referendum - cacialma sau santaj? (Opinii)

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 10:35
2594 citiri
Coborarea pragului de referendum - cacialma sau santaj? (Opinii)
Foto: realitatea.net

USL a initiat de curand coborarea pragului de validare si aprobare a referendumurilor. Analistii si expertii constitutionali sustin ca e greu de crezut ca o astfel de initiativa va trece de Curtea Constitutionala (Comisia de la Venetia accepta ori un prag de 50% sau niciun fel de prag).

Consecintele asupra Romaniei ar putea fi instabilitate politica si slabirea institutiilor statului, deoarece Constitutia ar putea fi schimbata la fiecare doi ani si presedintele demis imediat ce popularitatea lui scade sub 50%.

Romania nu are stabilitatea politica, electorala si institutionala pentru a putea functiona cu un prag de referendum coborat, cu majoritati parlamentare schimbandu-se practic peste noapte din cauza traseismului politic.

Un astfel de prag ar aduce o dictatura parlamentara bazata pe manipularea unor minoritati care de obicei vin la vot (pensionari si bugetari).

Exista alternativa la scaderea pragului?

Sigur ca exista. Prin introducerea votului prin corespondenta si inregistrarea alegatorilor s-ar obtine atat atingerea pragului de 51%, cat si scaderea pragului numeric electoral, pentru ca numai alegatorii inregistrati pot vota si masa lor constituie electoratul roman luat in considerare la calcularea pragului.

Daca numai sapte milioane de alegatori se inregistreaza pentru vot (pe restul nu-i intereseaza), sapte milioane este masa electorala, cu numai 3,5 milioane de alegatori necesari pentru a valida referendumul. O astfel de strategie ar merge pentru Romania, fiind destul de flexibila pentru a reflecta interesul electoral.

Insa USL nu considera masurile de mai sus, ceea ce ar putea indica o bataie mai lunga decat schimbarea Constitutiei.

Cacealmaua cea mai mare ar fi pastrarea unui prag coborat doar pentru trecerea Constitutiei si eventual debarcarea lui Basescu, dupa care pragul ar fi ridicat din nou.

Jocul cu ridicarea si coborarea pragului nu este nou pentru politica romaneasca, si fiecare putere din ultimii ani a incercat sa ajusteze pragul functie de interesele ei imediate. USL nu difera in privinta asta de fosta Putere.

Insa daca pragul e coborat pentru atingerea unui scop si ridicat iar odata ce scopul ar fi atins ar aduce din nou mania Uniunii Europene, care este foarte suspicioasa cu astfel de schimbari nedemocratice.

Probabil ca Uniunea European ar striga chiar daca legea este promulgata in forma in care este propusa, pentru ca pare foarte mult o lege cu dedicatie decat o reforma institutionala, de vreme ce exista alternative la ea pentru o mai larga reprezentare electorala (vezi cazul de mai sus).

Insa in conditia in care pragul electoral s-ar stabiliza pentru moment la 30%, partidul care ar avea cel mai mult de pierdut este PNL.

In cazul in care USL se sparge curand, PSD nu va fi afectat de acest prag. Au o majoritate destul de confortabila in Parlament, plus sustinere electorala serioasa, care ar exclude situatia ca vreun presedinte sustinut de PSD sa fie demis prin plebiscit pe baza acestui prag.

In cazul in care USL nu se sparge, iar Antonescu devine presedinte, el va deveni prizonierul pragului si dependent de PSD ca sa ajunga la finalul unui mandat.

Pe langa dorinta de a vedea Constitutia trecuta prin referendum, probabil intentia ascunsa a PSD de coborare a pragului electoral este o pisica aratata PNL, care da semne foarte mare de independenta de ceva vreme.

Daca strategia lor merge, atunci vom asista foarte curand la o schimbare de ton liberala.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#prag referendum USL, #scadere prag referendum, #prag referendum Constitutie , #referendum
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Cacialma sau santaj? Amindoua, Doamnelor si Domnilor. Amindoua.