Hai la vot! Sa aratam ca romanii cinstiti nu sunt o minoritate

Autor: Siegfried Muresan - europarlamentar
Sambata, 25 Mai 2019, ora 11:00
3172 citiri

Duminica, odata cu alegerile europarlamentare, romanii sunt chemati la urne si pentru a raspunde la doua intrebari importante: daca sunt de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie si daca sunt de acord cu interzicerea ordonantelor de urgenta in domeniul justitiei si al politicii penale.

Consider ca este extrem de important sa participam la acest referendum. Fiindca, in felul acesta, vom raspunde clar si raspicat celor care inca se indoiesc ca romanii vor justitie si stat de drept.

De doi ani vedem cum romanii ies in strada pentru a apara democratia, pentru a apara independenta justitiei. De doi ani, oamenii cer valori europene, cer respectarea statului de drept.

Tot de doi ani, vedem cum guvernantii dau ordonante de urgenta prin care modifica peste noapte Legile Justitiei.

De doi ani, vedem cum majoritatea parlamentara forteaza legi pentru amnistia si gratierea coruptilor.

De doi ani, cei care ataca justitia sustin doua lucruri pe care le consider false: 1. au legitimitatea sa dea ordonante de urgenta pentru modificarea justitiei fiindca au castigat alegerile si sunt la guvernare, 2. cei care protesteaza de doi ani in strada pentru apararea statului de drept si independenta justitiei sunt o minoritate, cei mai multi romani nu sunt interesati de aceasta tema.

De aceea, prin referendumul din 26 mai, romanii au ocazia sa contrazica aceste lucruri. Guvernantii vor intelege ca au zero legitimitate in a ataca statul de drept si a modifica justitia dupa bunul plac fiindca romanii au raspuns clar: nu vrem ordonante de urgenta in domeniul justitiei, nu vrem amnistie si gratiere.

Prin referendumul din 26 mai, romanii au ocazia sa arate ca cei care vor justitie si stat de drept in Romania nu sunt o minoritate. Ca majoritatea oamenilor cinstiti vor sa traiasca intr-o tara in care cine fura plateste. Ca minoritate sunt doar cei care au furat si vor sa scape nepedepsiti.

Pe de alta parte, daca stam duminica acasa, riscam sa dam apa la moara celor care spun ca pe romani nu-i intereseaza independenta justitiei si care vor continua sa atace justitia.

Fiindca, de fapt, nimic nu poate functiona bine intr-o tara in care nu functioneaza justitia. Marii investitori nu vor veni sa creeze locuri de munca intr-o tara unde coruptia este aproape legalizata, iar legea nu se aplica cum trebuie. Economia nu poate functiona bine daca se aplica in continuare regulile plicului, nu regulile economiei de piata. Daca toate contractele importante ale statului se dau cu dedicatie. Daca in functiile publice cheie sunt oameni loiali partidului, nu oameni cu adevarat competenti.

Scolile, spitalele nu pot fi performante daca medicii si profesorii nu sunt promovati pe merite, iar elevii si pacientii sunt tratati dupa grosimea plicului, nu dupa cum spune legea.

Toti politicienii care spun ca ar trebui sa nu mai vorbim despre justitie fiindca Romania are probleme mai grave, precum infrastructura, sanatatea si educatia, mint prin omisiune. Marile probleme ale tarii sunt legate si de coruptia ridicata care exista in tara noastra inca dinainte de Revolutie.

Reformele realizate in justitia romaneasca in primii 10 ani dupa aderarea la Uniunea Europeana au atras laudele intregii Uniuni Europene. Romania era pe drumul cel bun in a deveni un stat in care justitia functioneaza cum trebuie. De doi ani, insa, guvernantii au facut tot posibilul pentru a anula aceste reforme si a reveni la situatia de acum 12 ani.

De aceea consider ca este important sa mergem la referendum. Pentru ca atunci cand spui ca vrei justitie independenta si stat de drept, spui ca vrei, de fapt, o tara normala, in care institutiile functioneaza, o tara in care daca muncesti cinstit poti duce o viata decenta, o tara in care se respecta valorile europene. O tara europeana.

Siegfried Muresan este europarlamentar, vicepresedinte al Comisiei de Buget din PE, purtator de cuvant al PPE si membru PNL.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#alegeri europarlamentare 2019, #referendum justitie , #referendum