Eliminarea pragului de prezenta si referendum in doua zile, respinse de senatorii juristi (Video)

Marti, 17 Iulie 2012, ora 15:27
4580 citiri
Eliminarea pragului de prezenta si referendum in doua zile, respinse de senatorii juristi (Video)

Parlamentarii USL au depus, marti, doua amendamanete la Legea de aprobare a OUG 41/2012 privind modificarea Legii referendumului, astfel incat sa fie eliminat pragul de 50% plus 1 si votul sa se desfasoare pe parcursul a doua zile, amendamente respinse in comisia juridica a Senatului.

Amendamentul referitor la organizarea referendumului pe doua zile, propus de senatorul PNL Ioan Ghise, a fost respins la vot in comisia juridica din Senat.

Un alt amendament propus de liberal prevedea ca Guvernul este dator sa asigure toate conditiile pentru ca alegatorii sa-si exercite dreptul la vot. Astfel, Ghise vrea sa dea mana libera Guvernului sa decida daca este nevoie sau nu de un prag minim de prezenta la orice referendum.

USL vrea referendum fara prag electoral - propunerea, facuta de Toni Grebla

Ghise a justificat, la Realitatea Tv, ca documentele Comisiei de la Venetia recomanda eliminarea unui prag minim de prezenta la referendum, prag ce ar conditiona exprimarea vointei eletoratului de o participare minima la scrutin.

Propunerile sale au cazut la vot, dar exista posibilitatea ca amendamentele sa fie sustinute in plen, a anuntat Toni Grebla, presedintele Comisiei juridice din Senat.

Acesta a precizat ca raportul transmis in Senat va avea o anexa si cu cele doua amendamente respise. "Dincolo de argumentul ca voturile absentilor se aduna la cele care voteaza nu, este si descurajata folosirea referendumului ca instrument de consultare populara", a declarat Grebla.

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a promulgat, marti, legea de modificare a Legii referendumului, a anuntat Administratia prezidentiala. Luni seara, Antonescu a anuntat ca a decis sa promulge legea de modificare a Legii referendumului, asa cum au decis Parlamentul si Curtea Constitutionala, astfel ca referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot.

"Am decis sa promulg legea de modificare a Legii referendumului asa cum a fost ea votata de Parlamentul Romaniei, asa cum a trecut prin Curtea Constitutionala", declara Antonescu.

Curtea Constitutionala a decis, in urma cu o saptamana, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#referendum prag prezenta, #referendum doua zile Ghise, #desfasurare referendum comisie juridica, #referendum suspendare Basescu USL , #referendum