Invitatii Ziare.com Augustin Ofiteru: Cui foloseste joaca de-a referendumul

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 12:51
2759 citiri
Invitatii Ziare.com Augustin Ofiteru: Cui foloseste joaca de-a referendumul

Nu exista niciunde in legislatia Romaniei vreun crampei de text care sa anuleze, sa invalideze sau sa prescrie un referendum deja validat. Spectacolul de artificii si beteala cu noul referendum din ultimele zile a folosit unui singur actor politic: Victor Ponta.

Au trecut 1.307 zile de la referendumul care ar fi trebuit sa impuna un Parlament unicameral cu 300 de locuri. Daca Parlamentul actual nu vrea sa aplice referendumul validat, iar presedintele, ca garant al Constitutiei, nu are parghiile de a forta legislativul sa o faca, ne aflam in situatia in care trebuie sa constatam falimentul major al clasei politice in ansamblu.

Totodata, trebuie sa lum act de incapacitatea societatii romanesti, asa cum este structurata astazi, de a functiona cat de cat in limitele legii fundamentale.

Inutil sa spun ca o astfel de situatie se poate imagina doar intr-o dictatura. O tara democratica ar trebui sa aiba parghiile necesare pentru ca falia dintre societate si politic sa mai aiba, macar ici si colo, cate un punct de congruenta.

Date fiind datele problemei, ne aflam in impasul logic al urmatorului pas. Clasa politica nu poate rezolva problema, societatea civila nici atat. Cautam infrigurati Graal-ul prin alte parti.

Cine mai sta pe inaltul scaun al Avocatului Poporului?

Pe pagina oficiala a institutiei Avocatului Poporul troneaza cinic un citat de prin secolul al XII-lea: "Vox populi, vox Dei". Care popor, care Dumnezeu, ca in zilele noastre sunt ambele in mare suferinta!

La punctul "sese" din atributiile distinsei instante, citim cu uimire ca "prezinta rapoarte presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului sau, dupa caz, primului - ministru, in cazurile in care constata, cu prilejul cercetarilor intreprinse, lacune in legislatie sau cazuri grave de coruptie ori de nerespectare a legilor tarii".

A auzit cineva de onorabilul Crisu Anastasiu? Va marturisesc sincer ca am avut ceva bataie de cap sa aflu cine mai sta pe inaltul scaun al Avocatului Poporului dupa plecarea precipitata la CCR a docilului Valer Dorneanu (va amintiti, acela care a tacut intelept cand statul de drept era macelarit in vara anului trecut).

Ei bine, dupa cum scrie la carte, acest Crisu Anastasiu are obligatia de a se sesiza legislativul si executivul cand nu se respecta legile tarii, iar cu ingaduinta dvs. voi trece pe lista legilor inca valabile si Constitutia Romaniei (nu de alta, dar la cat este de batjocorita de comisia personala a lui Crin Antonescu, am putea ramane cu ideea ca nici nu mai conteaza).

Daca trecem de acest impediment major si mai credem totusi ca legea fundamentala trebuie respectata oricat de dureroasa ar fi ea in ochii acestui Parlament pe steroizi, atunci ma intreb de ce tace Avocatul Poporului?

Pana o sa aflam de ce tace domnia sa, sa mergem pe fir in jos si sa vedem cine numeste Avocatul Poporului. Hopa! Scrie ca Parlamentul. Aha! Deci Parlamentul numeste si Avocatul Poporului, despre care se spune ca ar trebui sa-l sesizeze daca nu se respecta legea! Orgasmic!

Hai mai bine sa vedem ce parghii are presedintele.

Presedinte jucator, prim ministru frumos si destept

Reflexul e sa caut in legislatie sintagma "dizolvarea Parlamentului". Uimire: "Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura".

Asadar presedintele, ca garant al Constitutiei, nu ar avea alta cale pentru a dizolva un Parlament care nu respecta vointa poporului decat sa astepte caderea Guvernului actual si sa faca doua nominalizari pe care acelasi Parlament sa le respinga.

Cum ar putea cadea un Guvern condus de un premier plagiator, sustinut de un Parlament infractor, care nu respecta poporul? Las imaginatia sa lucreze. Dar in nici un caz suflandu-i vant in pupa, adica exact ce a facut presedintele prin initietierea unui nou referendum.

Situatia de fapt se prezinta astfel: Presedintele anunta cu surle si trambite un nou referendum (de parca cel vechi s-a alterat in pivnita Parlamentului, cah!). PSD sare in bloc sa preia initiativa si sa voteze ca atare in Parlament (parca ar fi coordonat de la centru, nu alta). Initiativa pica, dar Ponta este acum in barca Parlamentului de 300. Nimeni nu-i mai poate reprosa ca nu respecta vointa poporului.

In cazul in care Basescu nu ar fi facut aceasta miscare tactica, Ponta putea fi pleznit oricand peste cozorocul de Che Guevara ca nu a facut nimic in sensul aplicarii referendumului. Acum are toate atuurile.

Singurul beneficiar al circului mediatic cu noul referendum a fost Primul Ministru. Votul Parlamentului infractor fiind consultativ, continuarea demersului de catre presedinte nu va face decat sa-i dea ocazia plagiatorului-plangacios sa ne mai prosteasca nitel pe subiect.

Merge coabitarea, merge! Iar noi inca mai cadem din cand in cand in extaz la perspectiva unei posibile dar improbabile probitati a clasei politice.

Joaca de-a referendumul este periculoasa. Joaca de-a Constitutia e periculoasa. Credulitatea e periculoasa. Vox populi... mai bine lasa!

Augustin Ofiteru este cercetator, doctor in biochimie, antreprenor in domeniul energiei si vicepresedinte al partidului Noua Republica.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Basescu referendum unicameral, #Ponta referendum, #aviz Parlament referendum Basescu , #referendum