Legea referendumului a fost adoptata - Opozitia ataca la CCR

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 13:08
4345 citiri
Legea referendumului a fost adoptata - Opozitia ataca la CCR

Deputatii au adoptat miercuri noua Lege a referendumului, care reduce de la 50% la 30% pragul la care un referendum este declarat valabil.

221 de voturi au fost "pentru", 73 de voturi "impotriva" si 2 abtineri.

Camera Deputatilor este camera decizionala, iar Opozitia a anuntat deja ca va contesta noua lege la Curtea Constitutionala.

Deputatii PDL s-au plans in sedinta de plen condusa de vicepresedintele Camerei, Miron Mitrea, ca documentele care au insotit proiectul de lege au stat foarte putin la Comisia Juridica, iar ei nu au putut depune amendamente. In plus, ei au reclamat faptul ca noua lege nu face diferenta intre referendumurile locale si cele nationale.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a acuzat USL ca modifica legea pentru a putea trece proiectul de revizuire a Constitutiei fara un sprijin popular consistent.

PDL, UDMR si PP-DD au anuntat ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala.

Proiectul de lege a fost adoptat saptamana trecuta de Senat cu 92 de voturi pentru. Controversatul amendament, depus de deputatul PSD Florin Iordache, prevede ca un referendum va fi declarat valabil daca la el se prezinta 30% din numarul total de alegatori, si va fi declarat valid daca numarul celor care raspund "Da" la intrebarea pusa depaseste 25% din acelasi numar total de alegatori, cele doua conditii fiind cumulative.

Profesorul de drept constutional Ioan Stanomir a declarat la postul B1TV ca "miza acestei noi modificari legislative este revizuirea Constitutiei". "In conditiile unui prag ridicat, ar fi fost sanse reduse sa fie votat proiectul de lege", a adaugat acesta.

Prof. Stanomir a explicat ca exista doua tipuri de riscuri. "Pe termen scurt si mediu, este acela ca o Constitutie sa treaca fara un grad de legitimitate popular. Pe termen mediu si lung este acela al instabilitatii", a explicat el.

Totodata, Ioan Stanomir a sustinut ca este posibil ca legea sa fie intoarsa la Parlament de Curtea Constitutionala pentru ca magistratii ar putea sa tina cont de faptul ca exista o nepotrivire intre faptul ca pentru adoptarea unei Constitutii este necesar un prag de 50%, in timp ce revizuirea ei ar urma sa se faca in conditii mai putin restrictive.

Alte argumente in defavoarea acestor modificari nou introduse se refera la incalcarea unor norme europene.

"Simplul fapt ca schimbam o lege a referendumului in momentul in care discutam despre revizuirea Constitutiei intra in contradictie cu normele euorpene care spun ca este preferabil sa nu angajezi o discutiein proximitatea unor evenimente de acest gen(...) In plus, UE a spus ca orice revizuire ar trebui sa se bazeze pe un consens si consultare populara autentica", a mai explicat prof. Stanomir.

Contactat de Realitatea TV, liderul PDL Vasile Blaga a declarat ca "actiunea de scadere a pragului este frica USL ca referendumul nu va fi validat"

"Discutam despre revizuirea unei Constitutii, sa nu uitam ca ea a fost validata cu jumatate din numarul romanilor cu drept de vot. Alt argument tine de statele din UE care au cvorum de 50% plus 1. Sunt 12 state, iar 9 dintre ele provin ca si noi din fostul lagar socialist, unde inca persista frica fata de un partid unic", a mai precizat Vasile Blaga, subliniind faptul ca toate aceste argumente vor fi prezentate in sesizarea pe care PDL o va depune la Curtea Constitutionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#legea referendumului adoptata, #scadere prag referendum , #referendum