Legea referendumului, din nou in dezbatere in Parlament

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 08:28
2481 citiri
Legea referendumului, din nou in dezbatere in Parlament

Deputatii si senatorii decid, miercuri, modul in care va fi organizat referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu.

Primii care urmeaza sa se pronunte asupra amendamentelor respinse in Comisia juridica vor fi senatorii, iar deputatii vor lua decizia finala asupra prevederilor pe care le va avea Legea referendumului.

Parlamentarii USL au depus, marti, doua amendamente la Legea de aprobare a OUG 41/2012 privind modificarea Legii referendumului, astfel incat sa fie eliminat pragul de 50% plus 1 si votul sa se desfasoare pe parcursul a doua zile, amendamente respinse in comisia juridica a Senatului.

Eliminarea pragului de prezenta si referendum in doua zile, respinse de senatorii juristi

Amendamentul referitor la organizarea referendumului in doua zile, propus de senatorul PNL Ioan Ghise, a fost respins la vot in comisia juridica din Senat.

Un alt amendament propus de liberal prevedea ca Guvernul este dator sa asigure toate conditiile pentru ca alegatorii sa-si exercite dreptul la vot. Astfel, Ghise vrea sa dea mana libera Guvernului sa decida daca este nevoie sau nu de un prag minim de prezenta la orice referendum.

Propunerile sale au cazut la vot, dar exista posibilitatea ca amendamentele sa fie sustinute in plen, a anuntat Toni Grebla, presedintele Comisiei juridice din Senat.

Acesta a precizat ca raportul transmis in Senat va avea o anexa si cu cele doua amendamente respise. "Dincolo de argumentul ca voturile absentilor se aduna la cele care voteaza nu, este si descurajata folosirea referendumului ca instrument de consultare populara", a declarat Grebla.

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a promulgat, marti, legea de modificare a Legii referendumului, a anuntat Administratia prezidentiala. Luni seara, Antonescu a anuntat ca a decis sa promulge legea de modificare a Legii referendumului, asa cum au decis Parlamentul si Curtea Constitutionala, astfel ca referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot.

Toni Grebla: La referendum ar trebui eliminat pragul, Parlamentul e suveran

Curtea Constitutionala a decis, in urma cu o saptamana, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Legea referendumului Parlament, #referendum parg prezenta USL, #referendum doua zile amendament, #referendum demitere Basescu USL , #referendum