Noile liste electorale - Cifrele pe care Guvernul le va trimite la CCR - surse

Luni, 20 August 2012, ora 12:50
12024 citiri
Noile liste electorale - Cifrele pe care Guvernul le va trimite la CCR - surse
Foto: Arhiva

Rezultatele "minirecensamantului institutional", pe care Guvernul urmeaza sa le transmita CCR, indica peste 20.000 de persoane decedate pe listele electorale.

De asemenea, dupa ce MAI a centralizat datele primite de la administratiile locale, cifrele arata ca peste 500.000 de persoane cu acte de indentitate expirate figureaza pe listele electorale, potrivit unor surse citate de Romania TV.

Datele primite din teritoriu privind listele electorale permanente mai indica faptul ca 2,5 milioane de romani cu drept de vot au domiciliul in strainatate.

Aceste cifre urmeaza sa fie transmise, in cursul zilei de luni, catre Curtea Constitutionala, care va decide marti daca referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu este sau nu legal.

Pe liste au fost inscrise 18.292.464 de persoane, iar la votul de pe 29 iulie s-au prezentat 8.459.053 de alegatori.

Scopul urmarit de Cabinetul Ponta este de a scurta listele permanente, astfel incat numarul romanilor care s-au prezentat la urne sa depaseasca pragul de 50% plus unu, impus de CCR pentru validarea referendumului.

Asadar, ca cei 8.459.053 de votanti sa atinga cvorumul, listele permanente trebuie sa contina 16.918.104 de persoane. Deci Guvernul ar trebui sa radieze 1.374.360 de romani de pe liste.

Minirecensamantul USL

Guvernul condus de Victor Ponta a cerut prefecturilor, printr-o adresa din 7 august, sa actualizeze listele electorale astfel incat, potrivit solicitarii Curtii Constitutionale, sa poata stabili daca referendumul din 29 iulie este valabil sau nu.

Memorandumul adoptat de guvern cu privire la verificarea numarului de alegatori din Romania are si o anexa care prevede cele 9 categorii de persoane despre care primarii si prefectii trebuie sa ofere informatii.

Printre acestea se numara nu doar persoanele decedate, care si-au pierdut dreptul de a vota sau romanii cu domiciliul in strainatate, dar si cei al caror act de identitate a expirat si nu a fost reinnoit sau persoanele care si-au schimbat numele prin casatorie, divort, pe cale administrativa, conform documentului publicat de Curentul in facsimil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#decizie CCR referendum, #CCR liste actualizate, #CCR referendum liste electorale , #referendum