Pragul la referendum poate fi atins - statistica prezentei la vot din ultimii cinci ani

Joi, 19 Iulie 2012, ora 11:23
9751 citiri
Pragul la referendum poate fi atins - statistica prezentei la vot din ultimii cinci ani
Foto: Arhiva

Prezenta la vot a romanilor a fost mare in ultimii cinci ani, atunci cand miza a fost una pe masura: alegerea presedintelui sau, in cazul comunitatilor, a primarului. Din aceasta perspectiva, este de asteptat ca la referendumul privind demiterea presedintelui Basescu sa fie depasit pragul de prezenta de 50% plus unu.

Basescu se dezice de PDL, daca boicoteaza referendumul

Cea mai mare prezenta la vot in ultimii cinci ani s-a inregistrat in turul doi al alegerilor prezidentiale din 2009. Romanii au votat intr-un procent de 56,99%, mai mare decat la precedentul scrutin similar din 2004, cand la urne au fost 55,2% dintre alegatori. Ambele scrutinuri au fost castigate de Traian Basescu.

Un procent similar cu cel din 2009, de peste 50% prezenta, a existat apoi la alegerile din iunie 2012 pentru liderii locali, primari si presedinti de consilii judetene, cand au venit la vot 56,39% dintre alegatori.

Romanii nu au fost, insa, foarte impresionati de alegerile pentru parlamentul national sau cel european, cand campaniile si mesajele nu s-au concentrat asupra unor persoane distincte. La alegerile din 2007 pentru Parlamentul European s-a inregistrat un record negativ de prezenta la vot, numai 29,46% din totalul de 18.224.597 de alegatori.

De asemenea, la alegerile parlamentare care au urmat in 2008 putin peste 39% dintre votanti au reusit sa-si manifeste optiunea politica.

Ponta, despre referendum: Desi optiunea guvernului era alta, am raspuns apelului UE (Video)

Insa, in 2007, tot un scrutin axat pe o persoana a reusit sa mobilizeze mai multi alegatori. La referendumul de demitere a lui Traian Basescu s-au prezentat 44,45% dintre romanii inscrisi pe listele electorale.

Prin prisma acestor date statistice, este de asteptat ca si la referendumul din 29 iulie, dedicat aceluiasi Traian Basescu, sa se manifeste o prezenta mare la vot, de mai mult de jumatate dintre cetateni, cu atat mai mult cu cat programul de vot a fost prelungit pana la ora 23.

In 2009, in turul doi al alegerilor prezidentiale, la ora 21 se inregistra o prezenta de aproximativ 57%.

Legea referendumului a trecut de Parlament: Interval de vot 7-23, prag necesar

Potrivit Legii referendumului, adoptata miercuri atat de senatori, cat si de deputati, este nevoie de o prezenta la vot de 50% plus unu din totalul alegatorilor cu drept de vot pentru ca rezultatul scrutinului sa fie validat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#statistica prezenta vot, #prezenta vot referendum, #prezenta vot alegeri parlamentare, #prezenta vot alegeri prezidentiale , #referendum