Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pragul la referendum poate fi atins - statistica prezentei la vot din ultimii cinci ani

Joi, 19 Iulie 2012, ora 11:23
9751 citiri
Pragul la referendum poate fi atins - statistica prezentei la vot din ultimii cinci ani
Foto: Arhiva

Prezenta la vot a romanilor a fost mare in ultimii cinci ani, atunci cand miza a fost una pe masura: alegerea presedintelui sau, in cazul comunitatilor, a primarului. Din aceasta perspectiva, este de asteptat ca la referendumul privind demiterea presedintelui Basescu sa fie depasit pragul de prezenta de 50% plus unu.

Basescu se dezice de PDL, daca boicoteaza referendumul

Cea mai mare prezenta la vot in ultimii cinci ani s-a inregistrat in turul doi al alegerilor prezidentiale din 2009. Romanii au votat intr-un procent de 56,99%, mai mare decat la precedentul scrutin similar din 2004, cand la urne au fost 55,2% dintre alegatori. Ambele scrutinuri au fost castigate de Traian Basescu.

Un procent similar cu cel din 2009, de peste 50% prezenta, a existat apoi la alegerile din iunie 2012 pentru liderii locali, primari si presedinti de consilii judetene, cand au venit la vot 56,39% dintre alegatori.

Romanii nu au fost, insa, foarte impresionati de alegerile pentru parlamentul national sau cel european, cand campaniile si mesajele nu s-au concentrat asupra unor persoane distincte. La alegerile din 2007 pentru Parlamentul European s-a inregistrat un record negativ de prezenta la vot, numai 29,46% din totalul de 18.224.597 de alegatori.

De asemenea, la alegerile parlamentare care au urmat in 2008 putin peste 39% dintre votanti au reusit sa-si manifeste optiunea politica.

Ponta, despre referendum: Desi optiunea guvernului era alta, am raspuns apelului UE (Video)

Insa, in 2007, tot un scrutin axat pe o persoana a reusit sa mobilizeze mai multi alegatori. La referendumul de demitere a lui Traian Basescu s-au prezentat 44,45% dintre romanii inscrisi pe listele electorale.

Prin prisma acestor date statistice, este de asteptat ca si la referendumul din 29 iulie, dedicat aceluiasi Traian Basescu, sa se manifeste o prezenta mare la vot, de mai mult de jumatate dintre cetateni, cu atat mai mult cu cat programul de vot a fost prelungit pana la ora 23.

In 2009, in turul doi al alegerilor prezidentiale, la ora 21 se inregistra o prezenta de aproximativ 57%.

Legea referendumului a trecut de Parlament: Interval de vot 7-23, prag necesar

Potrivit Legii referendumului, adoptata miercuri atat de senatori, cat si de deputati, este nevoie de o prezenta la vot de 50% plus unu din totalul alegatorilor cu drept de vot pentru ca rezultatul scrutinului sa fie validat.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#statistica prezenta vot, #prezenta vot referendum, #prezenta vot alegeri parlamentare, #prezenta vot alegeri prezidentiale , #referendum