Reding: Situatia ramane fragila in Romania, sa se respecte statul de drept

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 17:09
4407 citiri
Reding: Situatia ramane fragila in Romania, sa se respecte statul de drept
Foto: Antena 3

Comsiarul european pentru Justitie, Viviane Reding, a precizat ca, dupa referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, au existat noi presiuni si incercari de a influenta rezultatul.

Reding a afirmat ca referendumul nu a putut pune capat crizei politice si ca presiunile asupra judecatorilor au continua si dupa aflarea rezultatelor, pentru a le influenta.

"Pe 11 iulie, m-am intalnit cu Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, iar presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a intalnit cu Victor Ponta o zi mai tarziu pentru a-i impartasi ingrijorarile Comisiei.

Ca rezultat, Guvernul si-a asumat angajamente importante. Au restaurat normele constitutionale, mai ales pentru organizarea referendumului. Referendumul, din nefericire, nu a pus capat crizei politice. Dupa, s-au produs din nou probe de presiuni asupra procurorilor si judecatorilor si incercari de a influenta rezultatul referendumului", a spus Viviane Reding.

Situatia ramane fragila in Romania, sa se respecte statul de drept

Aceasta a declarat ca "situatia din Romania ramane fragila", ea exprimandu-si speranta ca toti actorii politici din tara sunt hotarati sa respecte in mod "durabil si ireversibil" statul de drept si independenta justitiei.

"La inceputul verii am asistat la o combinatie de actiuni intreprinse de autoritatile din Romania care au pus sub semnul intrebarii statul de drept, echilibrul democratic si independenta justitiei", a mentionat oficialul european. Comisia va continua sa monitorizeze situatia din Romania si va avea contacte cu autoritatile romane, a completat Reding.

Ea a adaugat ca face apel la fortele politice din Romania sa respecte statul de drept si independenta Justitiei si sa actioneze cu responsabilitate pentru stabilizarea situatiei politice.

"Sper ca in urmatoarele saptamani si luni sa vedem ca toti actorii politici din Romania sunt hotarati sa respecte statul de drept si independenta Justitiei in mod durabil si ireversibil", a mai spus oficialul european.

Totodata, Viviane Reding a lansat un apel la toate fortele politice din Romania sa profite de actualul context favorabil creat in urma recunoasterii deciziei CCR de invalidare a referendumului din 29 iulie privind demiterea presedintelui Romaniei.

Vicepresedintele CE a adaugat ca ingrijorarile Comisiei Europene fata de evolutiile politice din tara noastra din aceasta vara au fost incluse in raportul CE din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, publicat in 18 iulie, iar un nou raport in cadrul acestui mecanism va fi prezentat pana la finalul anului si va mentiona daca masurile luate de autoritatile romane dau curs recomandarilor Executivului CE.

Declaratiile sale au fost facute miercuri, in cadrul dezbaterilor din Parlamentul European cu privire la situatia politica din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Viviane Reding influentare referendum, #Reding presiuni rezultat referendum, #Reding rezultate referendum Romania , #referendum