Referendum cu prag de 30%, dar in vigoare peste un an - reactiile politicienilor (Video)

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 16:58
3524 citiri
Referendum cu prag de 30%, dar in vigoare peste un an - reactiile politicienilor (Video)
Foto: Arhiva

Politicienii au fost luati prin surprindere de decizia Curtii Constitutionale cu privire la modificarea pragurilor de prezenta si de validare a referendumurilor, magistratii parand sa incerce o cale de mijloc.

Faptul ca pragul de prezenta a fost redus la 30%, iar cel de valabilitate la 25%, dar legea se va aplica abia dupa un an de zile, adica nu si pentru referendumurile pentru revizuirea Constitutiei sau pentru cel initiat de presedintele Traian Basescu, a parut sa dea peste cap socotelile puterii si opozitiei.

"Sansele de a trece planul de modificare a Constitutiei acum sunt foarte mari", a declarat intr-o prima instanta Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, adaugand ca si responsabilitatea celor care initiaza referendumuri va creste de acum inainte.

Informat de jurnalisti ca legea se va aplica abia de la anul, Valeriu Zgonea a revenit, spunand ca asteapta motivarea CCR.

"Nu ascult comunicatele de presa. Le citesc, dupa care ma uit si la motivare", a precizat el neincrezator.

Presedintele Camerei Deputatilor a confirmat insa ca, in acest caz, "procesul constitutional are o problema", pentru ca este foarte greu sa motivezi 50% dintre alegatori sa se prezinte vara la vot, chiar si iarna.

"Creeaza probleme", a spus el despre decizia de astazi a CCR, reamintind ca, in conditiile in care inca nu avem listele de alegatori actualizate dupa recensamantul din 2010, ar trebui ca peste 9 milioane de alegatori sa se prezinte la urne pentru validarea referendara a Constitutiei.

"Va fi foarte greu pentru orice echipa politica sa motiveze cetatenii sa iasa la vot(...) Dar daca e decizie politica, armata PSD merge pe aceasta varianta", a declarat Zgonea, intrebat fiind ce va face USL in aceasta noua situatie.

De asemenea, presedintele C.Deputatilor a recunoscut ca va trebui regandita toata strategia de absorbtie a fondurilor europene.

"Cu siguranta este o piedica si pentru validarea referendara a Constitutie si pentru regionalizare(...) E o chestiune delicata. Chiar si in 2 zile tot va fi greu sa ii aduci pe cetateni la vot", a recunoscut acesta referindu-se la posibilitatea ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei sa aiba loc in doua zile consecutive, la fel ca in 2003.

"Va fi o decizie rationala a USL(...) Toate variantele sunt plauzibile", a conchis el, intrebat fiind daca este posibil ca USL sa amane revizuirea Constitutiei si regionalizarea dupa intrarea in vigoare a legii referendumului.

Blaga: O victorie a PDL

Presedintele PDL Vasile Blaga considera ca decizia Curtii Constitutionale reprezinta o victorie a PDL, chiar daca nu este de acord cu pragul de 30%. El a declarat la Digi24 ca PDL era pregatit sa indemne populatia la boicotul referendumului asupra Constitutiei, insa in aceste conditii "vom mobiliza lumea la vot pentru a vota impotriva proiectului USL-ist".

El a promis ca PDL va readuce pragul de validare a referendumurilor la 50%+1 cand va reveni la putere, pentr ca "nu ne putem compara cu democratii consolidate precum cele din Elvetia".

Un alt lider PDL, Mircea Toader, sustine ca prin decizia CCR se va amana cu un an aprobarea noii Constitutii.

"Nu este numai vorba de Constitutie, ca va trebui sa fie aprobata peste un an, daca se pune intr-adevar problema aprobarii Constitutiei, problema cea mai dificila si grava este pentru administratiile locale", a spus Toader pentr Mediafax, citat de Realitatea.

El a adaugat ca peste un an va fi "o intreaga tevatura de schimbare a primarilor" opozitiei, aratand ca va fi o problema si pentru presedintii consiliilor judetene.

La randul sau, senatorul PSD Toni Grebla a explicat la Digi24 ca reducerea cvorumului la 30% este motivata de " lipsa de incredere a populatiei fata de politicieni".

"Ce facem in varianta in care se face consultarea populatiei intr-o anumita problema si la vot vin 40%? Practic am anulat orice consultare populara. Participarea scazuta este o lipsa de incredere a populatiei fata de politicieni. Se observa un dezinteres in toata Europa", a mai subliniat Grebla.

CCR: Prag de 30% pentru referendum

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarea PDL legata de Legea referendumului, modificata recent de Parlament, dar a hotarat ca noile prevederi, respectiv prag de prezenta de 30% si prag de validare de 25% din numarul total al alegatorilor, se vor aplica dupa un an de la intrarea in vigoare a legii.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Zgonea referendum prag, #Blaga sesizare CCR referendum, #scadere prag referendum , #referendum