Referendum valid cu prezenta la vot de 30%. Sunteti de acord? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 31 Mai 2013, ora 18:53
8875 citiri
Referendum valid cu prezenta la vot de 30%. Sunteti de acord? - Sondaj Ziare.com

Pragul la care un referendum este declarat valid tocmai a fost coborat, de la 50 la suta, la 30 la suta din numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente, dupa ce Legea referendumului a fost adoptata si de Camera Deputatilor, miercuri. Cu toate acestea, noul prag este valabil doar cu indeplinirea unei alte conditii.

Cvorumul de participare la referendum a scazut astfel de la 50 la suta la 30 la suta. Totodata, pentru ca referendumul sa fie declarat valid, este necesar si ca cel putin 25 la suta din numarul celor inscrisi pe listele electorale permanente sa raspunda afirmativ la vot, aceasta fiind cea de-a doua conditie cumulativa.

Presedintele Traian Basescu declara, pe 23 ianuarie, ca poate fi o solutie reducerea pragului de cvorum pentru validarea referendumului la 30 la suta, cu conditia sa se faciliteze accesul la vot pentru cele trei milioane de romani din strainatate, prin introducerea votului prin corespondenta.

USL vrea sa reduca pragul la referendum la 30% (Video)

La jumatatea lunii aprilie, parlamentarii USL au depus la Senat proiectul de lege pentru scaderea pragului referendumului la 30 la suta, printre initiatori numarandu-se si deputatul PSD Florin Iordache, membru in comisia juridica.

"Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru ca boicotul nu este o exprimare a vointei electorale. Esti pentru, contra sau sa nu impiedici adoptarea unor decizii importante", explica atunci Victor Ponta.

O luna mai tarziu, comisia juridica a Senatului a aprobat propunerea legislativa, fiind inregistrate doua voturi "impotriva". Pe 21 mai, Legea referendumului a trecut de Senat, iar pe 29 mai a fost adoptata si de Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Legea referendumului a fost adoptata - Opozitia ataca la CCR

Opozitia a anuntat deja ca va contesta noua lege la Curtea Constitutionala. Deputatii PDL s-au plans in sedinta de plen condusa de vicepresedintele Camerei, Miron Mitrea, ca documentele care au insotit proiectul de lege au stat foarte putin la comisia juridica, iar ei nu au putut depune amendamente. In plus, ei au reclamat faptul ca noua lege nu face diferenta intre referendumurile locale si cele nationale.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a acuzat USL ca modifica legea pentru a putea trece proiectul de revizuire a Constitutiei fara un sprijin popular consistent.

Legea referendumului, aprobata de Senat - Prag de 30% in loc de 50%, pentru validare

In cadrul comisiei juridice din Senat, insa, la initiativa privind reducerea cvorumului la referendumuri nu au existat dezbateri asupra textului de lege, parlamentarii Opozitiei neavand luari de cuvant.

PDL vrea boicotarea referendumului cu prag de prezenta de 30 la suta

Vicepresedintele PDL Cezar Preda a spus ca reducerea pragului de prezenta la referendum este una dintre miscarile care atenteaza la democratie, in timp ce vicepresedintele Alin Tise a anuntat ca democrat-liberalii vor cere romanilor sa boicoteze referendumul de revizuire a Constitutiei daca acesta ar urma sa fie validat cu 30 la suta prezenta la vot, pozitie sustinuta, miercuri seara, si de presedintele Vasile Blaga.

Sesizarea PDL pe legea referendumului, o nebuloasa

Nu in ultimul rand, fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu considera ca stabilirea pragului de validare a unui referendum la 25 la suta este o solutie proasta si trebuie respinsa, parand sa mascheze o "smecherie politica".

Ziare.com va invita la dezbatere si va intreaba daca sunteti de acord cu reducerea pragului de prezenta la referendum la 30 la suta, pentru ca acesta sa fie declarat valid.

In cadrul referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, din iulie 2012, prezenta la vot a fost de 46,24 la suta, insa CCR a decis ca nu a fost intrunit cvorumul de prezenta, desi 7 din 8 alegatori prezenti la urne - 87,52 la suta - s-au declarat pentru demiterea lui Basescu. Totodata, cifrele arata faptul ca peste 40 la suta din numarul total al cetatenilor inscrisi pe listele electorale au raspuns afirmativ la respectivul scrutin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#legea referendumului adoptata, #scadere prag referendum, #cvorum referendum 30 la suta, #sondaj lege referendum, #USL scadere prag referendum , #referendum