Referendumul din Bucuresti, anulat dupa interventia lui Basescu

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 13:02
7454 citiri
Referendumul din Bucuresti, anulat dupa interventia lui Basescu
Foto: Antena 3

Referendumul din Bucuresti va fi anulat dupa interventia presedintelui Traian Basescu de vineri dimineata.

Dupa intalnirea cu seful statului de la Primaria Capitalei, primarii de sectoare au anuntat ca se va reuni Consililul General al Capitalei, vineri, la ora 18:00, pentru a anula organizarea referendumului din Bucuresti.

Desi presedintele nu a anuntat nimic cand a iesit de la intalnirea mediata de edilul sef, Sorin Oprescu, la scurt timp au inceput sa apara si primarii de sector in fata Primariei Capitalei si, rand pe rand, au evocat costurile prea mari ale consultarii populare, precum si dezinteresul bucurestenilor pentru subiect, motivandu-si decizia.

"Presedintele nu este de acord cu organizarea referendumului, lasandu-ne pe noi sa dezbatem subiectul", a spus primarul sectorului 6, Cristian Poteras.

"S-a ajuns la un consens, din partea tuturor organizatiilor locale, sa se anuleze referendumul, care s-a dus in derizoriu din cauza disputelor politice", a declarat, la randul sau, Neculai Ontanu, primarul sectorului 2.

"Presedintele a venit cu argumente serioase si desigur ca aceleasi temeri le aveam si noi. Se anticipa o prezenta redusa la vot si ar fi fost o cheltuiala inutila", a adaugat Ontanu.

Piedone: Mai bine punem copacei

La randul sau, Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4, a repetat ceea ce a spus atunci cand a intrat la discutii: "mai bine punem copacei".

"Acest referendum ajunsese in derizoriu, am cerut de la inceput ca banii alocati acestui referendum sa se distribuie in mod egal. La sectorul 4 ar ajunge 3 miliarde de lei. De banii astia mai bine punem niste copacei. Deci ma bucur ca s-a gasit o solutie corecta pentru bucuresteni. Cetatenii sectorului 4 isi vor alege in continuare in mod democratic primarul", a spus Piedone.

Traian Basescu se intalneste cu primarii din Bucuresti

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a precizat ca in aceasta vara se va discuta despre organizarea regiunii de dezvoltare Bucuresti-Ilfov.

"S-a constatat ca legea care a declansat referendumul, prin care se dorea eliminarea primarilor si centralizarea bugetelor, este o lege care nu mai este de actualitate. Nu corespunde de fapt conditiilor necesare unei dezvoltari normale a Bucurestiului in cazul crearii unei zone metropolitane si a unei regionalizari.

Primariile de sector raman cu primar ales, cel putin asa a rezultat din ce au spus toti cei care au participat la discutii. In cursul verii urmeaza sa se inceapa discutiile pe marginea formei viitoare a acestei regiuni de dezvoltare Bucuresti- Ilfov. E nevoie de o lege care sa permita o dezvoltare rapida a acestei regiuni", a spus Chiliman, la iesirea de la discutiile de vineri.

Si Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, a subliniat ca "nu are rost" sa fie cheltuiti banii bucurestenilor.

"Referendumul este o bataie de joc. Traian Basescu a inteles greselile pe care le-au facut colegii lui de la PDL. Nu are rost sa cheltuim banii bucurestenilor de doua ori", a spus Vanghelie.

Oprescu: Legea Capitalei va fi o lege speciala

Dupa ce primarii de sector si-au spus punctul de vedere, a iesit si Sorin Oprescu, mediatorul intalnirii, sa explice faptul ca Legea Capitalei va intra in dezbatere generala atunci cand se va discuta despre reoganizarea administrativ-teritoriala a tarii.

"S-a decis ca e mai bine sa nu mai aruncam banii publici si am primit asigurari si de la presedintele Traian Basescu ca Legea Capitalei nu va intra in dezbatere generala decat atunci cand se va vorbi de reorganizare administrativ-teritoriala. Atunci, am procedat in consecinta, am convocat o sedinta la ora 18.00 unde Consiliul va hotari anularea referendumului", a spus primarul Bucurestiului.

Discutia va fi reluata, insa, potrivit spuselor sale, "peste un timp rezonabil". "Vom discuta despre ceea ce inseamna regiune, zona Bucuresti - Ilfov. Legea Capitalei, vor unii sau nu vor, va trebui sa fie o lege speciala", a conchis Oprescu.

La 26 iunie, bucurestenii nu mai sunt chemati la urne

Referendumul privind organizarea administrativa a Capitalei urma sa fie organizat la 26 iunie si avea doua intrebari: "Va doriti o Capitala cu sapte administratii controlate de 217 consilieri alesi pe liste de partid?" si "Va doriti ca si consilierii generali sa fie alesi uninominal, asemenea primarilor de sector?".

Bucurestenii vor referendum pe Legea Capitalei - Sondaj

Traian Basescu a sustinut, in repetate randuri, ca organizarea unui referendum pentru organizarea Capitalei nu ar avea rost, in primul rand pentru ca rezultatul lui nu ar avea niciun efect juridic, intrucat nu impune o schimbare legislativa, asa cum se stipuleaza in cazul referendumului la nivel national.

In al doilea rand, presedintele a argumentat ca bucurestenii ar vota nestiind de fapt care sunt interesele reale din spatele celor care sustin actuala forma de organizare.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#referendum Legea Capitalei, #referendum Bucuresti , #referendum