Referendumul lui Basescu are vot favorabil, nu si cvorum in Parlament

Marti, 18 Iunie 2013, ora 12:30
9270 citiri
Referendumul lui Basescu are vot favorabil, nu si cvorum in Parlament

Senatorii si deputatii au respins, marti, solicitarea lui Traian Basescu privind convocarea referendumului pentru un Parlament unicameral, cu cel mult 300 de alesi.

Parlamentarii au dat vot favorabil pentru cererea sefului statului, cu 191 de voturi "pentru", 123 "impotriva" si 69 de abtineri, de a convoca referendumul pe tema Parlamentului unicameral, dar pragul necesar unui aviz favorabil nu a fost intrunit.

Referendumul lui Basescu: Raport favorabil consultativ de avizare, in Parlament

Avizul Parlamentlui este consultativ, iar referendumul poate fi convocat oricum de Traian Basescu prin decret prezidential.

Grupurile parlamentare ale PSD au votat pentru propunerea presedintelui Basescu, alaturi de PDL, in timp ce PNL a votat impotriva.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a cerut reluarea votului, insa presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a refuzat solicitarea.

Comisiile juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au adoptat, luni, raportul favorabil consultativ de avizare, cu observatii, la solicitarea presedintelui Romaniei cu privire la organizarea unui referendum national privind Parlamentul unicameral si reducerea numarului total de senatori si deputati la maximum 300.

Traian Basescu a initiat acum o saptamana o noua procedura de referendum, pentru consultarea populatiei in privinta Parlamentului unicameral cu 300 de membri.

Scandal in Parlament, la votul pe referendumul lui Basescu

Acesta ar fi cel de-al doilea referendum pe tema Parlamentului unicameral cu 300 de membri, dupa cel din 22 noiembrie 2009, cand s-a inregistrat o prezenta la vot de 50,95%, adica 9.320.240 de voturi valide.

Pragul la care un referendum este declarat valid a fost coborat, pe 29 mai, de la 50 la suta, la 30 la suta din numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente, dupa ce Legea referendumului a fost adoptata si de Camera Deputatilor.

Totodata, pentru ca referendumul sa fie declarat valid, este necesar si ca cel putin 25 la suta din numarul celor inscrisi pe listele electorale permanente sa raspunda afirmativ la vot, aceasta fiind cea de-a doua conditie cumulativa. Legea a fost trimisa la Curtea Constitutionala, care se va pronunta asupra ei pe 26 iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#referendum Basescu respins Parlament, #senatori seputati aviz referendum, #Basescu referendum , #referendum