Sunteti de acord cu organizarea referendumului in Capitala? - Sondaj Ziare.com

Marti, 24 Mai 2011, ora 19:10
3160 citiri
Sunteti de acord cu organizarea referendumului in Capitala? - Sondaj Ziare.com
Foto:lacoltulstrazii.wordpress.com

Consilierii bucuresteni au redus, luni, de la sapte la doua numarul de intrebari privind referendumul asupra Legii Capitalei. Totodata, s-a stabilit ca el se va desfasura la 26 iunie si va costa aproximativ 1.200.000 euro. Puternic sustinut de USL, contestat de presedintele Traian Basescu, referendumul a devenit un aprig subiect de disputa politica si nu numai: e sau nu e nevoie de un referendum pentru modificarea modului de administrare a Capitalei?

Decizia este definitiva, urmeaza campania de informare a bucurestenilor. Intrebarile la care vor avea de raspuns bucurestenii sunt: "Va doriti o Capitala cu sapte administratii controlate de 217 consilieri alesi pe liste de partid?" si "Va doriti ca si consilierii generali sa fie alesi uninominal, asemenea primarilor de sector?".

Acestea au fost aprobate cu 26 de voturi pentru (consilierii PDL si PNG), 21 contra (consilierii USL) si trei abtineri (consilierii PRM). Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca raspunderea politica va apartine PDL in cazul in care bucurestenii nu vor veni la scrutin, si asta din cauza ca intrebarile propuse de democrat-liberali par formulate tendentios.

La randul lor, consilierii PDL au votat luni pentru organizarea referendumului in ciuda faptului ca parusera in ultimele zile sa se razgandeasca. Cel putin asa dadeau de inteles intr-un comunicat in care sustineau ca cei 1.200.000 euro, cat ar costa referendumul, se pot cheltui intr-un mod mult mai eficient, iar optiunea bucurestenilor se poate cunoaste prin organizarea de focus-grupuri, dezbateri sau se pot face sondaje de opinie.

Mai mult, grupul PDL din CGMB anuntase imediat dupa ce presedintele Traian Basescu a facut praf ideea de referendum in Capitala ca va sustine o hotarare potrivit careia sa fie anulata cea privind organizarea referendumului anuntat initial pentru 19 iunie.

Ce ii facuse pe democrat-liberali sa se razgandeasca aparent? Declaratiile neasteptate date pe 19 mai de presedintele Traian Basescu, fost primar general al Capitalei.

"Personal, am si un sentiment de tristete si de neintelegere cand vad zbaterea de la Bucuresti - referendumuri. Nu-i nevoie de niciun referendum, aici Parlamentul hotaraste daca sunt sectoare, daca sunt sapte bugete, daca sunt sapte primari intr-un oras. Mi se pare ca s-a exagerat. Sigur ca cetatenii vor spune: 'Nu. Vreau sa am primar de sector'. Foarte bine; cetateanul nu stie ce e in spatele unei astfel de dorinte a lui. Sunt sapte consilii, Bucurestiul are sapte bugete, Bucurestiul are foarte multe partide in consilii. Pai, primarul nu poate sa faca ce vrea el.

Incercati sa va imaginati acest oras in care sunt la Sectorul 1 consilierii PDL, consilierii PSD, consilierii Romania Mare, consilierii liberali. Pai, ca sa scoti o hotarare de consiliu cate compromisuri, cate terenuri trebuie sa dai, ca primar, cate contracte la o firma sau la alta? Bucurestenii nu realizeaza ce inseamna sapte consilii intr-un oras, cate compromisuri face un primar pentru a administra bugetul. Trebuie sa-l satisfaci si pe cel care comercializeaza panselute, ca are cativa consilieri. Cel cu lalele are altii. Nu mai vorbim de cei cu ceasuri, fiecare cu reprezentantii lui in consiliu. Deci, la fel se intampla si la judete, nu e altfel", a explicat Traian Basescu la un seminar organizat de Ziarul Financiar.

Cum a aparut problema acestui referendum?

Un referendum cu istorie scurta, dar zbuciumata

"Zbaterea de la Bucuresti", cum a numit-o presedintele, a inceput prin ianuarie, dupa ce liderul PD-L Bucuresti Elena Udrea a lansat ca proiect major de recastigare a increderii bucurestenilor de catre partidul sau o noua Lege a Capitalei.

In replica, liderul PNL Bucuresti, primarul sectorului 1 Andrei Chiliman, a cerut ca modificarile importante in structura administratiei Capitalei sa se faca numai in urma unei consultari a locuitorilor, adica a unui referendum.

"Ii cer public primarului general Sorin Oprescu sa initieze in termen de o saptamana procedurile de referendum local in Bucuresti pe tema desfiintarii sectoarelor Capitalei. Asupra problemelor lor trebuie sa decida bucurestenii si nu Elena Udrea si clica ei. Bucurestenii trebuie sa fie ei cei care isi numesc aleg primarii si nu Elena Udrea", a declarat in ianuarie Andrei Chiliman.

"Prin topirea in bugetul Primariei Capitalei a bugetelor primarilor de sector, Mafia Elenei Udrea ar avea la discretie peste 2 miliarde de euro. Acest proiect, pe care gruparea Udrea s-a ferit luni de zile sa il prezinte, se bazeaza pe un singur argument - socoteala ca prin targueli la nivelul CGMB ea si clica ei vor numi un director de sector(...) Ne opunem ferm incercarii PD-L de a modifica modul de alegere al primarilor de sectoare, folosindu-se de un proiect de lege al deputatului PD-L de Bacau Vasile Gherasim, dar si de tacerea complice a Primarului General, sedus de farmecele portocalii ale Elenei Udrea", a mai argumentat Andrei Chiliman.

In aceeasi zi, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si-a dat acordul de principiu pentru organizarea referendumului cerut de PNL.

La randul ei, Elena Udrea a plusat. Printr-o postare pe blog, aceasta a explicat ca PDL a lansat mai intai in dezbatere publica proiectul Legii Capitalei, "iar in momentul in care dezbaterea se va incheia, nu avem decat sa ne prezentam cu totii in fata bucurestenilor si sa le cerem opinia".

"O astfel de decizie trebuie neaparat sa fie luata ca urmare a unui vot. De aceea, propun referendum pentru adoptarea Legii Capitalei. Pentru ca nu vreau sa fie privit ca un act politic discretionar si pentru ca bucurestenii merita sa fie informati despre problemele reale ale Capitalei si despre ce putem schimba in bine", a explicat Elena Udrea.

Din pacate, ceea ce parea foarte simplu, din moment ce exista acordul tuturor liderilor politici din Capitala, s-a transformat intr-o chestiune foarte complicata. Bine, bine, facem referendum, dar ce intrebari punem? Asa se face ca spinoasa problema a referendumului a ramas la fel de nerezolvata si la sfarsitul lunii martie pe cat era la inceputul lui februarie.

Pe 31 martie, dupa o intalnire cu Victor Ponta si Crin Antonescu, Sorin Oprescu a anuntat ca referendumul privind administrarea Capitalei va avea loc la sfarsitul lui mai, dupa ce organizarea lui va fi aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

"Referendumul trebuie bine pregatit si popularizat, astfel incat lumea sa stie pentru ce este chemata sa se pronunte si sa vina la urne", a spus edilul-sef.

Cum sa stie bucurestenii sa se pronunte, cata vreme Victor Ponta afirmase ca alianta USL doreste mentinerea organizarii Capitalei in sectoare, iar edilul sef, Sorin Oprescu, isi anuntase sustinerea ferma pentru un Bucuresti compact, cu un singur buget, nu sapte?

Odata anuntat referendumul, dar inainte de definitivarea intrebarilor, PNL si PC au declansat o campanie agresiva impotriva Elenei Udrea, cu corturi si panouri impresionante, prin care chemau cetatenii Capitalei sa decida printr-un referendum asupra initiativei PD-L de desfiinta primariile de sector, sloganul ales fiind "Salvati Bucurestiul de Elena Udrea".

Pana la urma, intr-o sedinta a CGMB de la finalul lui aprilie s-a decis prin vot data organizarii referendumului, 19 iunie, si intrebarile. Nu mai putin de 7: "Sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?", "Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si 7 administratii?", "Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o singura administratie?", "Sunteti multumiti de curatenia in Bucuresti?", "Va doriti o arhitectura unitara pentru tot Bucurestiul?", "Sunteti de acord cu reducerea cheltuielilor aparatul din administratia Bucurestiului?" si "Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general alaturi de CGMB?".

Referendumul pentru Legea Capitalei, pe 19 iunie, cu 7 intrebari (Video)

Numarul mare de intrebari, dar si "calitatea" acestora, au declansat alt scandal, PSD si PNL sustinand ca in acest mod se incearca zapacirea bucurestenilor de catre cei din PD-L, care urmaresc interesul ascuns de a acapara toate miliardele care intra in bugetul Capitalei.

A urmat o luna mai plina de confruntari politice pe aceasta tema la nivelul Capitalei, cu acuze grave si sedinte de Consiliu General suspendate. In acest context, datele referendumului au fost rediscutate, PD-L cazand de acord sa voteze reducerea numarului de intrebari.

Deocamdata acestea sunt doar doua, la fel de naucitoare: "Va doriti o Capitala cu sapte administratii controlate de 217 consilieri alesi pe liste de partid?" si "Va doriti ca si consilierii generali sa fie alesi uninominal, asemenea primarilor de sector?". Deocamdata, referendumul este fixat pentru data de 26 iunie. Deocamdata....

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Ati inteles ce sunteti intrebati? Va veti prezenta la referendum? Credeti ca este nevoie de organizarea unui referendum pentru a fi modificata structura administrativa a Capitalei?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#referendum Capitala, #referendum Legea Capitalei, #referendum Bucuresti , #referendum