Zeci de mii de romani radiati de pe noile liste electorale - vezi situatia pe judete

Duminica, 19 August 2012, ora 18:42
16671 citiri
Zeci de mii de romani radiati de pe noile liste electorale - vezi situatia pe judete
Foto: Arhiva

Ministrul delegat al Administratiei, Radu Stroe, a anuntat "modificari majore", care ar putea "rasturnat" decizia CCR in ceea ce priveste referendumul, in timp ce PDL a denuntat ca MAI si USL vor sa scoata 2 milioane de persoane de pe aceste liste.

Administratiile locale au transmis catre MAI noile cifre, iar o parte din liste au fost deja publicate, conform Adevarul.

Pe liste au fost inscrise 18.292.464 de persoane, iar la vot s-au prezentat 8.459.053 de alegatori. Astfel, pentru atingerea pragului si pentru validarea referendumului, ar fi nevoie ca lista electorala sa cuprinda doar 16.918.105 de romani.

In Alba au fost radiate 6.800 de persoane de pe liste. Astfel, numarul de alegatori inscrisi pe liste, transmis de Prefectura Alba catre Guvern, ajunge la 312.730 de persoane.

In Arad sunt cu 15.613 de persoane mai putin. Dintre acestea, doar 61 sunt moarte, iar celelate sunt fara acte de identitate innoite.

Si reprezentantii Prefecturii Bihor au transmis noile date. In acest judet, 20.000 de oameni ar fi scosi de pe liste.

Si in Botosani, ar trebui radiati 10.000 de romani de pe liste. Si aici, majoritatea nu are acte de identitate innoite.

PDL: MAI si USL pregatesc fraudarea listelor. Plangere penala impotriva lui Ponta, Dusa si Stroe

Vasile Alecu, subprefectul judetului Buzau, a precizat ca 325 de persoane aflate pe listele electorale de la referendum sunt decedate.

"Pana astazi, la nivel de judet avem 1.333 de cazuri de persoane care si-au pierdut dreptul de a vota dupa datele raportate de comisiile locale. Dintre acestea, 325 se refera la prima pozitie din memorandum si anume persoane decedate care inca mai sunt trecute in listele electorale.

Din cele 1.333 de cazuri, astazi am aflat ca exista 505 cazuri care se refera la acte de identitate expirate. Avem pana acum cazuri de acest fel in localitatile Vintila Voda, Puiesti, Berca, Smeeni si chiar Buzau, dar si in alte localitati.

Oricum, suntem intr-o faza preliminara de strangere a datelor, la final vom vedea exact care este situatia si vom putea spune precis cum stau lucrurile", a declarat pentru Mediafax subprefectul de Buzau, Vasile Alecu.

In Cluj, 23.000 de romani au fost scosi de pe liste.

"Prefectura Cluj a inregistrat, pana sambata, la finalizarea actiunii de actualizare a listelor electorale, un numar de 23.256 de persoane raportate de primariile din judet care fac parte din cele noua categorii de cetateni comunicate de Guvern. Cele mai multe - peste 20.000 - sunt persoane cu acte de identitate expirate si avem si aproape 300 de persoane decedate.

Raportarile au fost transmise MAI. Nu este in sarcina noastra sa spunem daca aceste persoane trebuiau sau nu sa figureze in listele electorale, noi doar am centralizat datele solicitate, iar interpretarea o va face altcineva", a spus George Vuscan, prefectul de Cluj.

De asemenea, peste 13.000 de persoane din Dolj au fost raportate ca facand parte din categoriile comunicate de Guvern si care ar trebui scoase de pe liste.

In Iasi au fost scosi 40.000 de pe liste, iar in Sibiu - 25.000.

Potrivit listelor transmise de Prefectura catre Guvern, in Suceava 3.500 de persoane au fost scoase din listele electorale permanente.

De asemenea, prefectura Timis a inregistrat, la finalul actiunii de actualizare a listelor electorale permanente, peste 31.000 de persoane care aveau actele de identitate expirate.

PDL acuza, Stroe si Dusa se contrazic

Deputatul PDL Cristian Boureanu acuza ca MAI pregateste, cu sprijinul USL, o mare fraudare a listelor electorale, precizand ca partidul sau va depunde, in zilele urmatoare, o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta si a ministrilor Mircea Dusa si Radu Stroe.

Ministrul delegat pentru Administratie, Radu Stroe, a declarat duminica, la sediul MAI, ca au fost primite toate datele solicitate administratiilor locale, precizand ca exista modificari majore la listele electorale.

Ministrul a precizat ca verdictul Curtii Constitutionale s-ar putea "rasturna", intrucat sunt schimbari majore in listele electorale permanente de la referendumul din 29 iulie.

Ceva mai retinut a fost insa Mircea Dusa, ministrul de la Interne, care a precizat ca nu este "purtatorul de cuvant al lui Stroe", iar rezultatele finale vor fi publicate luni.

MAI trebuie sa finalizeze actualizarea listelor electorale pana luni, asa cum a cerut Curtea Constitutionala.

Astfel, la sediul Ministerului de Interne s-a lucrat tot weekend-ul, acolo fiind prezenti reprezentanti ai Institutului National de Statistica, ai Ministerului de Externe, precum si ministrul delegat pentru Administratie, Radu Stroe.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#referendum demitere liste actualizate, #modificari liste electirale actualizare, #liste CCR validare referendum , #referendum