Ziare.com

Comisia de la Venetia confirma: In vara, in Romania a fost puci

de Camelia Badea
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 10:02

   

Comisia de la Venetia confirma: In vara, in Romania a fost puci
Expertii Comisiei de la Venetia au finalizat raportul cu privire la evenimentele petrecute in Romania in aceasta vara, care au culminat cu referendumul pentru demiterea presedintelui. Concluziile arata ca au fost incalcate atat principiile constitutionale, cat si normele statului de drept.

Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, mai cunoscuta sub numele de Comisia de la Venetia, a fost sesizata in vara de Curtea Constitutionala, care a reclamat presiunile si abuzurile comise de USL, puterea nou instalata. Juristii straini au venit in Romania dupa ce episodul suspendarii s-a incheiat si au discutat cu reprezentantii tuturor partilor implicate, inclusiv cu membrii CCR, USL, CSM sau presedintiei.

Prezentarea publica a raportului intocmit a fost amanata pana dupa alegerile din 9 decembrie. Documentul a fost adoptat in sesiunea din 14-15 decembrie, publicat pe site-ul Comisiei de la Venetia si trimis Guvernului Ponta, care l-a prezentat, vineri, intr-un comunicat de presa, intr-o lumina mai mult decat favorabila, fara sa prezinte opiniei publice din Romania criticile grave care i s-au adus.

Documentul a fost redactat pe baza observatiilor facute de Sergio Bartole (Italia), Kaarlo Tuori (Finlanda), Jacqueline de Guillenchmidt (Franta) si Hanna Suchocka (Polonia).


Ca observatii preliminare, se arata ca au fost avute in vedere doua tipuri de actiuni, atat textele legale, cum ar fi ordonantele de urgenta adoptate de Guvernul Ponta, cat si actiunile intreprinse de Guvern si Parlament la adresa altor institutii ale statului, inclusiv declaratii publice.

O scurta cronologie

Documentul prezinta mai intai o cronologie a evenimentelor.

- 27 iunie - CCR declara neconstitutionala legea electorala Ponta-Antonescu si hotaraste ca presedintele este cel care are dreptul si obligatia de a reprezenta Romania la Consiliul European.

- 3 iulie - Parlamentul il revoca pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, si ii demite pe presedintii celor doua Camere, Vasile Blaga si Roberta Anastase.

- 4 iulie. Guvernul emite ordonanta de urgenta 38, prin care i se iau atributiile Curtii Constitutionale de a contesta hotararile Parlamentului.

- 5 iulie. Parlamentul este convocat in sesiune extraordinara pentru demararea procedurii de suspendare a presedintelui, iar Curtii Constitutionale i se acorda un termen de doar 24 de ore pentru a formula avizul, care este consultativ. In aceeasi zi, Guvernul adopta ordonanta de urgenta 41, prin care se elimina din legea referendumului cvorum de participare, pentru validare.

- 6 iulie - Curtea Constitutionala emite avizul si Parlamentul decide suspendarea.

- 9 iulie - Curtea Constitutionala numeste presedintele interimar. Pentru ca i s-au luat atributiile, CCR respinge ca inadmisibile contestatiile depuse in legatura cu revocarea Avocatului Poporului si presedintilor celor doua Camere.

- 10 iulie - CCR respinge contestarea depusa pe legea de modificare a referendumului.

- 17 iulie - Se adopta legea de modificare a conditiilor de desfasurare a referendumului. Se mentine cvorumul de participare pentru referendumul de demitere a presedintelui Romaniei.

- 24 iulie - Camera Deputatilor adopta ordonanta de urgenta 38 privind legea referendumului, care mentine cvorumul.

- 2 august - CCR amana decizia cu privire la referendumul din 29 iulie, din cauza controverselor privind numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale.

- 21 august - CCR declara referendumul invalid, din cauza ca nu s-a intrunit cvorumul de participare.

- 19 septembrie - Senatul adopta si el ordonanta 38. CCR declara neconstitutionala ordonanta de urgenta prin care ii erau luate atributiile de a decide asupra hotararilor emise de Parlament.

- 27 septembrie - CCR respinge ca inadmisibila contestarea revocarii lui Vasile Blaga din fruntea Senatului.

- 1 noiembrie - CCR respinge sesizarea de neconstitutionalitate a infiintarii de catre Senat a comisiei de ancheta a referendumului.

Ordonantele de urgenta - Guvernul s-a comportant abuziv si neconstitutional cu CCR

Raportul trateaza pe larg problema ordonantelor de urgenta, constatand ca abuzul este posibil din cauza lacunelor legislative. Astfel, o ordonanta de urgenta intra in vigoare imediat ce este publicata in Monitorul Oficial, dar isi inceteaza efectul abia dupa respingerea ei in Parlament, neexistand niciun termen legal in care trebuie sa se petreaca acest lucru. Astfel, daca are interesul ca o ordonanta de urgenta sa isi produca efectele, o majoritate parlamentara poate amana la nesfarsit votarea legii de respingere in Parlament, ceea ce "invita" la abuzul de ordonante de urgenta, se arata in raportul Comisiei de la Venetia.

In continuare, sunt tratate cele doua ordonante adoptare de guvernul Ponta in debutul evenimentelor din vara, cea prin care i se reduc atributiile CCR si cea prin care este abolit cvorumul de participare la referendum.

Astfel, Comisia a constatat "comportamentul neconstitutional si abuziv al Guvernului fata de Curtea Constitutionala", motivul fiind ca a adoptat o ordonanta de urgenta in momentul in care o lege cu acelasi scop, adoptata recent de Parlament, se afla pe rolul Curtii Constitutionale.

Comisia a notat si opinia CCR potrivit careia restrangerea atributiilor sale de catre Parlament reprezinta o violare a regulii separatiilor puterilor in stat.

Totodata, Comisia concluzioneaza ca ordonanta 38 reprezinta o problema din punct de vedere constitutional din cauza ca afecteaza statului unei institutii fundamentale a statului, Curtea Constitutionala, iar urgenta in acest caz nu a fost stabilita.

Eliminarea cvorumului - S-au schimbat regulile jocului in timpul jocului

Raportul trateaza separat problema eliminarii cvorumului de participare la referendumul de demitere a presedintelui, remarcand faptul ca acest lucru s-a intamplat in ambele ocazii de demitere a presedintelui Basescu, adica in 2007 si 2012.

"Cu alte cuvinte, regulile jocului au fost schimbate in timp ce jocul era in desfasurare. Asemenea evenimente modifica legislatia electorala si incalca principiile sigurantei juridice si stabilitatea procesului de organizare a referendumului", se mai arata in raport.

Expertii mai remarca si faptul ca, nici in acest caz, in expunerea de motive nu se justifica necesitatea unei ordonante de urgenta pentru abrogarea cvorumului.

Mai mult, in ambele cazuri prezentate mai sus, expertii critica faptul ca guvernul a adoptat ordonante de urgenta in cazul a doua legi aflate in dezbatere la Curtea Constitutionala, ceea ce reprezinta "un abuz de ordonante de urgenta si un conflict cu principiile de baza rezultate din suprematia legii si separarea puterilor in stat".

Suspendarea presedintelui: Motivatie mai mult politica decat juridica

Expertii straini critica in raport faptul ca magistratilor Curtii Constitutionale li s-a impus de catre parlament un termen de doar 24 de ore pentru emiterea avizului, lucru confirmat explicit de presedintele Senatului.

"Data fiind gravitatea acuzatiilor mentionate in propunerea de suspendare a presedintelui, timpul pus la dispozitie Curtii Constitutionale pentru a-si pregati decizia a fost extrem de scurt", se arata in raport.

Mai mult, parlamentul a decis pe 6 iulie sa il suspende pe presedinte fara ca decizia oficiala a CCR sa fie citita in plen.

"Impunerea unui termen atat de scurt si absenta oricaror dezbateri pe tema deciziei CCR arata o lipsa de respect fata de o institutie cheie a statului. Desi opinia Curtii nu e obligatorie, derularea procedurilor a dovedit ca motivatia suspendarii presedintelui a fost mai degraba politica si nu bazata pe argumente de ordin legal", se mai arata in document.

Totodata, se precizeaza ca expertii Comisiei nu au putut stabili veridicitatea acuzatiilor lansate de presedinte protrivit carora scopul urmarit de noua majoritate parlamentara era numirea unui procuror general si a unui sef al DNA mai putin angajati in lupta impotriva coruptiei.

Avocatul Poporului: Poate sesiza CCR in legatura cu toate OUG

Raportul trateaza separat si demiterea Avocatului Poporului. Conform Constitutiei, acesta poate fi inlaturat din functie doar in cazul in care incalca legile sau Constitutia. Prof. Gheorghe Iancu a fost acuzat ca si-a incalcat atributiile sesizand CCR cu privire la ordonante de urgenta care nu se refereau la drepturile omului, dar acest lucru nu incalca Constitutia, pentru ca la art.146 aceasta ii da un mandat expres Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea cu privire la toate legile si ordonantele, mandatul nefiind limitat la protectia drepturilor omului.

Expertii Comisiei sustin ca daca Avocatul Poporului nu ar putea sesiza CCR in cazul tuturor ordonantelor de urgenta, ar exista o lacuna serioasa in legislatie cu privire la controlul acestora. Nicio alta institutie a statului in afara de Avocatul Poporului nu poate sesiza direct CCR in asemenea cazuri, prin urmare ordonantele de urgenta ar scapa de sub orice control. O asemenea lacuna in sistemul democratic in care exista un echilibru al puterilor nu poate fi justificata.

In concluziile referitoare la acest subiect, raportul noteaza ca demiterea Avocatului Poporului a dovedit ca, pe de o parte, mecanismul de control al ordonantelor de urgenta emise de guvern este insuficient si trebuie imbunatatit, iar pe de alta parte ca institutia Avocatul Poporului are nevoie de garantii suplimentare de independenta.

Presiunile asupra CCR: Atacurile la adresa magistratilor sunt nepermise

Raportul face referire intr-un capitol separat si la presiunile asupra justitiei. Delegatia Comisiei de la Venetia a luat act de declaratii publice ale unor oficiali care au aratat o "lipsa de respect" fata de Curtea Constitutionala. Aceste declaratii se refereau inclusiv la intentia de a-i demite pe judecatorii constitutionali.

Declaratiile, fie ca au venit din partea presedintelui, a membrilor guvernului sau parlamentului, au subminat credibilitatea judecatorilor din CCR si au produs o serioasa ingrijorare, desi nu i-au impiedicat pe acestia sa isi indeplineasca atributiile constitutionale. Desi declaratiile au fost ulterior retractate, prejudiciile aduse institutiilor statului si implicit statului in intregul sau au fost deja produse.

O persoana cu autoritate publica, aflata in exercitiul functiunii, nu se bucura de aceeasi libertate de exprimare ca o persoana de rand, care nu exercita functii publice, subliniaza Comisia de la Venetia. Atacurile personale la adresa Curtii sau la adresa unora dintre judecatorii constitutionali sunt inadmisibile si pericliteaza pozitia sistemului juridic precum si increderea publica si respectul de care acesta trebuie sa se bucure.

In raport este criticat faptul ca premierul Ponta a refuzat sa respecte o decizie a Curtii Constitutionale, cea referitoare la participarea sa la Consiliul European. Cu toate ca decizia Curtii, care preciza foarte clar ca acesta este atributul presedintelui tarii, nu fusese publicata in Monitorul Oficial, ea fusese emisa anterior plecarii premierului la Bruxelles.

De asemenea, delegatia prezenta la Bucuresti a primit informatii din partea mai multor interlocutori cu privire la presiunile care se fac asupra procurorilor. Respectul pentru independenta corpului juridic este o conditie indispensabila pentru o democratie stabila, bazata pe respectarea legii, se mai subliniaza in raport, recomandandu-se imbunatatirea legii 317/2004 de functionare a Consiliului Superior al Magistraturii in vederea asigurarii independentei magistratilor.

Expertii concluzioneaza ca evenimentele petrecute in aceasta vara in Romania denota o "lipsa de cooperare loiala intre institutiile statului, esentiala pentru aplicarea Constitutiei". Ei subliniaza ca ideea potrivit careia "majoritatea poate face orice, pentru ca este majoritate" este o conceptie gresita si nu este permisa intr-o democratie in care majoritatea conduce in baza mandatului legislativ, dar ea nu trebuie sa subjuge minoritatea.

Raportul se incheie cu o serie de recomandari pentru amendarea Constitutiei si a altor legi in vederea "evitarii unor situatii similare pe viitor". Aceste recomandari se regasesc pe scurt si in comunicatul de presa remis vineri de Guvern.

Comisia de la Venetia ne recomanda modificarea Constitutiei - vezi ce propune

Expertii Comisiei de la Venetia recomanda in special ca, daca va fi mentinuta, procedura de suspendare a presedintelui, care amesteca in prezent responsabilitati juridice si politice, sa fie transformata in Constitutie in procedura initiata de Parlament, dar decisa de catre o instanta.

De asemenea, se fac recomandari cu privire la simplificarea procedurilor legislative, astfel incat nevoia de ordonante de urgenta a Guvernului ar trebui sa dispara. Totodata, se propune introducerea unui termen fix pentru aprobarea lor de catre Parlament.

Avocatul Poporului trebuie sa fie independent de Parlament, iar viitoarea Constitutie sa clarifice competentele presedintelui si prim-ministrului.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12893 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
42 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Care puci,oameni buni ??????????????????????

Daca poporul unei tari vrea sa scape de un dictator prin vot democratic,este puci ? Iar ascultam de Inalta Poarta ? Nu ne putem hotari singuri soarta ?????? Chiar si cei care comentati pe acest site,nu mai aveti o bruma de demnitate in voi ?????????

 

Puci, puci, ...

...dar ne-a costat o gramada de bani. Plus bani de la buget pentru procesele si investigatiile de frauda.
Bonurile de masa sau pensiile amarastenilor pe o luna...
Se vede ca tara n-are ce face cu banii, asa de multi sunt!

 

Nu cumva...

...in cuvantul "puci", prima litera e rasurnata?
Daca totusi nu e o greseala, atunci discutiile sunt tardive; intre timp au fost alegeri!...
...Sa vedeti de-acum ce o sa ne faca USL-ul la..."puci"!

 

Bravo Geo!

Am ras copios citind cele scrise de tine! Ai perfecta dreptate si un simt al umorului spontan, dezvoltat!

o sa ne faca USL-ul la..."puci"!

Pai o sa ne faca in continuare si la buzunare, dar nu-i nimic, populimea o sa creada ca asa e bine, ca asa spune la antena.

Asa este ! si in 9.12.2012 Puciul a fost reeditat!

HA ! HA ! HA !

Traiannn desi scrieti la computer

nu prea intelegeti ce cititi!! Cu regret, dar Comisia de la Venetia critica toate aberatiile PANA LA referendumul prorpiu-zis!! Daca d-voastra nu pricepeti, cei adusi cu autobuzele la vot chiar n-au nicio sansa sa inteleag ce spune aceasta comisie....

In vara, in Romania a fost puci ...

... da', da' a fost si cald ...

cand vanturi lume cu autobuzele pe la urne

nu mai poti spune ca e democratie , vot popular , stat de drept .

Cand ademenesti gloata cu miros de carnati si fasole , tuica (cruda sau fiarta) ,
cand ii mai dai cate un soson sau o pufoaica
nu mai poti spune ca e democratie si vot curat , nealterat ,
nu mai poti spune ca e "vointa poporului " .

Ma asteptam sa sara in sus de 10 metri astia de la PDL , sa zbiere , sa incrimineze .
aida-de !
Milogi .
Figuri de duzina , sterse , tradatori .

In vara a fost cum spuneam noi de atata vreme : de la tentativa de lovitura de stat pana la una efectuata si stopata de UE .

Culmea este ca tot aia care au dat lovitura sunt si in Parlament si la guvernare .
In loc sa fie arestati .....
Cum ar trebui sa fie arestati toti aia care au ajutat la asa ceva , inclusiv propagandistii .

ziare.com, esti de toata jena

esti inculta, nu ai habar de ce inseamna un puci
PUCI, puciuri, s. n. Incercare a unui grup politic militar de a răsturna prin violență un regim politic, o ordine statală. – Din germ. Putsch.

Oameni buni, mergeti la linkul indicat si, daca nu stiti engleza, traduceti cu Coocle Translate, va traduce cu o acuratete surprinzator de buna.
Veti vedea ca acolo nu se spune nimic de niciun puci, acest cuvant exista doar in creierele bolnave ale pupatorilor de fund prezidential.

Tovarasa Camelia Badea a tradus gresit

Nicaieri in analiza Comisiei de la Venetia nu apare termenul "puci", nici macar prin perifraze.
La fel de mincinoasa este asertiunea ca aceasta Comisie ar fi constatat: "comportamentul neconstitutional si abuziv al Guvernului fata de Curtea Constitutionala".
In art.B.28, Comisia CITEAZA aceasta fraza ca provenind de la CCR, adica de la agroindustrialul Zegrean, de la zburdalnica cu remisiuni Motoc, de la penala Aspazia, de la rebotezatul Lazaroiu.

Ce o sa va faca USL la "puci" ? Cum bine iti imaginezi, este

mai bine sa nu iti inchei sireturile prea des! Vai de "pucile" noastre de fraieri. Inca un dicton de circumstanta:
"Ce ne sont pas les enfants sur la banquette arrière qui font les accidents mais bien les accidents sur la banquette arrière qui font des enfants..."

Traiasca lupta dintre USL ! Jos dictatoru !

Nea Nelu sa nu te duci,
Ca noi tot mai vrem un puci,
Acuma de Sarbatori,
Sa scapam da dictatori !

Uraaaaaaaaaaaaaaaaaaa !

Traiasca Republica Populara Romana !

taci soro , au aparut postacii lu' securistu'

voiculescu

carecica nu scrie puci nici tuci nici luci

ete propaganda cum ii da cu contramasurile ....

Sa fie arestati TOTI !

unii pt ce au facut
altii pt complicitate , favorizare , inlesnire samd

Basismul inseamna josnicie si minciuna

Atat de la siturile portocalii, cum e ziare.c cat si de la sustinatorii turbati ai demisului.
Politrucii lanseaza minciuni evidente, cum e articolul de mai sus, iar subdezvoltatii mintal urla de bucurie.

degeaba

Acest raport e degeaba. Cei 4 mil de bizoni nu vor intelege nimic din el. Chiar daca vor intelege, nu vor fi interesati.

 

@cetatean.ro

Te rog sa nu jignesti populimea !

Eu cred ca incepand din ianuarie

Ponta si Antonescu vor lua populatia la puci. O vorlua foarte viguros, as spune chiar spartan.

Acest raport nu a fost cerut de Ponta si USL??

Raportul nu-i degeaba!! Dovedeste o data in plus cit de in urma suntem fata de restul popoarelor!! Nu stiu daca mai era nevoie si de un document scris.....

Din pacate ai dreptate Cetatean. Hotia, excrocheria, plagiatul

minciuna, chiulul nu sint defecte importante in ochii concetatenilor votanti. adevaratele calitati pentru care au votat USL sint punga cu malai, kilul de ulei, pixurile, casquettele cu sigla partidelor, paharutzul de tuica, punga cu seminte,... Asta conteaza, asta avem!

Guvernul Ponta minte minut de minut, si sa mai ai incredere in el ?

Citez,

"Documentul a fost adoptat in sesiunea din 14-15 decembrie, publicat pe site-ul Comisiei de la Venetia si trimis Guvernului Ponta, care l-a prezentat, vineri, intr-un comunicat de presa, intr-o lumina mai mult decat favorabila, fara sa prezinte opiniei publice din Romania criticile grave care i s-au adus."

 

Si ce folos ca sa afla acum,dupa alegeri?

Nu m-asi mira sa aflam prin primavara de la INS,ca-n tara mai sunt doar 16 mil de locuitori si atunci votul de demitere al lui Basescu poate fi considerat valid.

 

Da, nimeni nu v-a spus nimic pina acum. Ati trait izolat,

in padure? Este o mare noutate pentru dvs. acest puci despre care ziarele si Europa au urlat cu gura pina la urechi, nu? Sint convins ca faceti parte din cei 3-4 milioane de electori din decembrie, care de abia iesiti din hibernare, au votat cu copita in loc de cap!

Comisia de la Geneva

Niste tarani. Platiti de cei de la Nature.

 

Mda, niste pirliti care se ataca la celebrul nostru dottore

Ponta! Ce mirlani, dom'ne. Ce stiu astia ce este cultura, civilizatia, democratia sau statul de drept. Noroc ca guvernul Ponta '13 le va arata calea dreapta, in colaborare cu specialisti veniti din Coreea de Nord, tara sora a Romaniei. Va invata el ce inseamna vot 250%!

Ceea ce USL prezenta drept apogeul democratiei a fost

de fapt un puci.....

 

Pai

Pentru ei tocmai acesta este apogeul democratiei. Iar romanii l-au savurat ca pe un meci de box.

Apogeul urmeaza! De abia acum...

Gata pauza, capul la fund. Inca nu am vazut nimic din ceea ce imaginatia bolnava a lui Voiculescu va face prin cei doi papitzoi si un parlament hipertrofiat.

Credeti ca va fi o urmare legala in urma acestui raport ? Pentru

mult mai putin, ati impuscat Ceausestii! Mai exista o Curte Constitutionala, mai poate fi sesizat Avocatul Poporului? Dragilor, ce a fost este nimic fata de ce urmeaza. Are grija Voiculescu, prin guritele lui Antonescu si Ponta, sa darime ce a mai ramas de bun in Romania. Vine iarna statului de drept in Romania. Cumparati-va caciuli si fulare... si dopuri pentru urechi, ca sa nu mai auziti ce se intimpla. Ati votat cu ochii inchis, acum astupati-va si urechile.
Alt dicton: "Pardonne à ton ennemi mais n'oublie jamais le nom de ce con."

 

Bashimea

Gata cu caraiala. La munca. S-a terminat cu injuratul oamenilor pe bani. Acum o sa faceti pe gratis. S-a terminat cu contractele care devalizau statul.

 

Mihaita

chiar crezi, sau ai vrut sa fii ironic si nu ai reusit?

Comisia de la Venetzia a fost ... "Lamurita" ...

"Lamurita" ...:)):)):))

Bheiii !

CE Parerile Noastre facetzi voi, acolosha, in Gondole ?

Noi, Fascishtii PPE Im_POOLsionatzi in "Conducerea" lu N_UE

stim Mai_Bine CE este Binele Ioropii ...

VA trimitEM la Munca de Jos, la Tribunale de Provincie cu Gainari Magrebieni ...:)):)):))
De la CARE NU stoarcetzi nici de o Prescura ... :)):)):))

 

Si .ma rog ,cine a intocmit acest raport?

Nu cumva Monica Macovei in colaborare cu TRU?Dupa cum este prezentat,se pare ca a fost intocmit special ca o consolare pentru basisti,incercindu-se diminuarea severei infringeri a bandei mafiote,ARD.Mai bine apucati-va de munca cinstita ,copii ai durerii.Viata parazitara pe care o duceti nu poate tine la nesfirsit.Aceasta facatura de articol a fost conceputa in Modrogan,ca si cealalta facatura prezentata de anonimul Cristian Ghinea,fripturist,in legetura cu "ingrijorarea" Bruxellesului" cu privire la revizuirea constitutiei.

 

ovidius

de unde nu-i nici Dumnezeu nu cre !

dubla masura asta...

pai hai sa ne gandim...nu e cumva aceeasi comisie care o flutura antenescu sus si tare in august cu privire la regulile referendumului ? atunci era buna comisia...ma rog nu am pretentii de la postaci platiti uselisti sa-si aminteasca acest lucru...

 

Concluziile raportului

84. In iulie 2012, Guvernul roman și Parlamentul a adoptat o serie de măsuri in succesiune rapidă, care a condus la scoaterea din funcție a Avocatului Poporului, președinților celor două Camere ale Parlamentului, o limitare a competențelor ***ții Constituționale, modificări privind condițiile pentru un referendum privind suspendarea Președintelui Republicii și suspendarea președintelui in sine. Comisia de la Veneția este de părere că aceste măsuri, luate atat individual cat și ca ansamblu sunt problematice din punct de vedere al constituționalității și a statului de drept
85. Evenimentele examinate includ ordonanțe, decizii și proceduri a căror constituționalitate este discutabilă, mai ales atunci cand luate impreună intr-o succesiune rapidă. Comisia este ingrijorată in special, cu privire la recurgerea extinsă la ordonanțe de urgență guvernamentale - atat de către majoritățile anterioare și prezente - care prezintă un risc pentru democrație și statul de drept in Romania.
86. In plus, evenimentele și declarațiile făcute de mai multe demonstrează o lipsă ingrijorătoare de respect intre reprezentanți ai instituțiilor de stat pentru statutul de alte instituții de stat, inclusiv Curtea Constituțională ca garant al supremației Constituției.

 

Concluziile raportului- partea II

"87. Comisia este de părere că respectul pentru o Constituție nu poate fi limitat la executarea literală a dispozițiilor sale operaționale. Natura insăși a unei Constituții este faptul că, in plus față de garantarea drepturilor omului, oferă un cadru pentru instituțiile de stat, stabilește atribuțiile și obligațiile acestora lor. Scopul acestor dispoziții este de a permite buna funcționare a instituțiilor, pe baza lor de cooperare loială. Șeful statului, Parlamentul, Guvernul, sistemul judiciar, toate servesc scopului comun de a promova interesele țării ca un intreg, nu de interesele inguste ale unei singure instituții sau partid politic care a desemnat titularului de birou. Chiar dacă o instituție este intr-o situație de putere, atunci cand este in măsură să influențeze alte instituții de stat, aceasta are de a face acest lucru cu interesul de stat ca un intreg in minte, inclusiv, ca o consecință, interesele celorlalte instituții și cele ale minorității parlamentare.
88. Comisia de la Veneția este de părere că instituțiile statului roman ar trebui să se angajeze in cooperare loială intre ele și este mulțumit cu privire la declarațiile din ambele părți iși exprimă intenția de a respecta obligațiile care le revin.
89. Comisia salută călduros faptul că interlocutorii săi au fost de părere că reforma constituțională și legislativă este necesară pentru a se asigura că o situație similară, nu ar trebui să apară din nou. In secțiunea de mai sus X, acest aviz se referă la elemente, care ar putea deveni parte a acestor reforme.
90. Comisia de la Veneția rămane la dispoziția autorităților romane pentru asistență in implementarea unor astfel de reforme."

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor